Gryllus Samu - Varga Vince - MuPATh (AT)

Túszopera

3600 Ft
kedvezményes: 3200 Ft
diák: 2600 Ft
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Az előadás előtt 18:45-től Hatala Csenge tart bevezető előadást a balassagyarmati túszdrámáról az Előtérben.

Dokumentum alapú kortárs kamaraopera-játék a szabadság és diktatúra működéséről, az 1973-as Balassagyarmati túszejtés valós eseményei alapján. Az este célja a történelmi eseményen keresztül rálátni, megérteni és feldolgozni az emberi és hatalmi viszonyainkat.

A Túszopera a kortárs színházi és zenei élményt egyaránt eredeti módon alkalmazó, nemzetközi együttműködésben létrejövő, társadalmi tematikájú mű, mely az általa érintett műfajok hagyományainak ismeretében, azok mai megfogalmazásával él. Ki fizeti meg a szabadság árát? Milyen érzés túsznak lenni? A Magyarországon mai napig jól ismert túszejtési akcióban a helyi laktanya párttitkárának két fiatal fia egy leánykollégium lakóit ejtette foglyul, azt követelve, hogy elhagyhassák az országot. Mi történt az alatt az öt éjszaka alatt 1973-ban Balassagyarmaton? Az előadásban elhangzó szövegek jelentős része valós dokumentum, amelyek forrása Hatala Csenge Hírzárlat című regénye.


Hatala Csenge író első dokumentumregénye, a Hírzárlat: A balassagyarmati túszdráma 2015-ben jelent meg az Athenaeum Kiadónál. A kötet különlegessége, hogy a túszdráma egykori szereplőinek többsége itt szólal meg először. 

Varga Vince tíz éve dolgozik színházi alkotóként Budapesten és vidéken, emellett osztrák, német, svájci színházak előadásain is dolgozott. A Trafóban eddig média design és zeneszerzői munkáival találkozhattunk, többek között a TÁP Színház, Biczók Anna, Molnár Csaba vagy Fülöp László előadásaiban. 

A Black Page Orchestra 2014-ben alakult Bécsben. Projektjeiket olyan performatív, interdiszciplináris kompozíciók határozzák meg, amelyek elektronikát, videót és különböző digitális technológiákat egyaránt alkalmaznak.

Gryllus Samu zeneszerző 2008-ban alapította Rupert Bergmann baritonnal a MuPATh - music performance art theater egyesületet a Kollmi Szuzi című, a Trafóban is bemutatott közös munkájukat követően. Az egyesület célja, a nevében foglalt műfajok által határolt művészi területek együttműködését ösztönző új alkotások létrehozása.

A Túszopera vokális előadó: Tara Khozein, Budapesten élő amerikai születésű szoprán, Mikecz Kornél Brnóban élő magyar basszbariton, Josefa Beil német születésű bécsi színésznő, és Dominik Förtsch, Bécsben élő színész, zeneszerző.

Koncepció, zeneszerző: Gryllus Samu 
Rendező, media design: Varga Vince
Előadják: Tara Khozein, Mikecz Kornél, Josefa Beil, Dominik Förtsch
Zenekar: Black Page Orchestra (Yukiko Iwata - szaxofon, David Dorning - gitár, Péter Tornyai - hegedű, Irene Frank - cselló, Enrique Mendoza - elektronika)
Dramaturg, szöveg: Gerendás Beáta (a librettó Hatala Csenge Hírzárlat című dokumentumregényén alapul)
Angol fordítás: Budai Vera
Programozás: Djindji Ergimen
Fény: Bredán Máté
Hang: Regele Csanád
Produkciós vezető: Dézsi Fruzsina
Koprodukciós partnerek: MuPATh, ProProgressione, WUK performing arts

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával valósul meg.

Túszopera EMMI-Emberi Erőforrások Minisztériuma
Túszopera NKA - Nemzeti Kulturális Alap
Túszopera Osztrák Kulturális Fórum
Túszopera Pro Progressione
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek