Martin Messier (CAN)

Field

     
4200 Ft
3600 Ft - elővételben
(az első 50 jegy elővételes)
A FIELD azzal az ötlettel született, hogy a környezetünkben jelen lévő elektromágneses mezőkből hangokat lehet létrehozni. Ebben a művészeti előadásban a szemünk és fülünk számára nem érzékelhető elektromos jeleket speciális mikrofonok rögzítenek, amelyek az előadás zenei alapját képezik.

A színpadon Martin Messier két összekötött alumínium panellel lép kapcsolatba, amelyek különféle érintkezési pontokkal rendelkeznek. A hang és fénykompozíciók a panelek közötti folyamatos csatlakoztatási és eltávolítási mozdulatokkal jönnek létre – a variációs lehetőségek határtalanok. Martin előadása során egyedi, de sosem teljesen azonos audiovizuális kombinációkat alkot.


Az ambient elektromágneses mozgás és a művész által kialakított kapcsolatokban bekövetkező változások miatt az egyes előadások között variációk keletkeznek – ez a változékonyság adja az alkotás folytonosságát.

A FIELD alkalmazásával Messier kézzelfogható formát ad ennek a számunkra egyébként érzékelhetetlen és láthatatlan mozgásnak. Ő válik azzá a közvetítővé, aki által a mű életre kel és a valóságba lép.

Az elektromágneses áramlás valósághű ábrázolása vizuálisan képes a közönséget egy hipnotikus állapotba taszítani: a mindennapjainkban rejtetten jelen lévő erő itt elveszíti titokzatosságát és hozzánk közeledik.

A FIELD azokkal a láthatatlan erőkkel kommunikál, melyek mindennapjainkban vesznek körül minket, és felhívja a figyelmet azok dominanciájára és kölcsönös függőségükre. Habár ezek az erők a mindennapokban észrevétlenül hatnak, mégis meghatározzák létezésünket, mozgásainkat és cselekedeteinket.

Ebből a nézőpontból a mű és a művész közötti interakció egy olyan kölcsönhatást képvisel, amely az előadás során a vizuális és akusztikus elemek feltételeit határozza meg: vakító fényjátékok és elektromágneses vezetés.
Koncepció, audiovizuális kompozíció, programozás és előadó  - Martin Messier
Interface - Thomas Payette
Technikai tervezés - Thomas Payette, Maxime Bouchard, Frédérique Folly
Production - 14 lieux

MARTIN MESSIER 
Martin Messier több mint 15 éve alkot olyan műveket, melyek a hangművészetet ötvözik a fény-, robotika- és videóművészettel. Alkotásai, legyenek azok előadások vagy installációk, mindig a test központi szerepét emelik ki. Montreáli egyetemi tanulmányai során zeneszerzésből diplomázott, majd kísérleti hangpraktikák felé fordult, melyekbe videóelemeket is beépített. Ezen kísérletezések eredményeként olyan performanszokat alkotott, melyek a mindennapi tárgyak hangi potenciálját használják fel. Számos együttműködési projekten is dolgozott, például művészekkel mint Nicolas Bernier, Caroline Laurin-Beaucage, Anne Thériault és Jacques Poulin-Denis. Az Innervision (2019) nevű kültéri művészi alkotásában 60 táncos lép színpadra. Messier műveit világszerte, több mint 50 országban mutatták be, és számos elismerésben részesült. 2010-ben létrehozta a 14 lieux nevű vállalatot, melynek vezetését is magához vette. Jelenleg Montrealban él és alkot.

MŰVÉSZI MEGKÖZELÍTÉS
Messier komplex performanszos elektromechanikai és digitális eszközökkel ad tangibilis formát hangműveinek, ahol a hang és az anyag kapcsolata kerül fókuszba. Foglalkoztatja a látható és a láthatatlan, a jelenlét és hiány, valamint az objektumok formálásán és rejtett tulajdonságain keresztüli átalakulások potenciálja. A testet helyezi művei középpontjába; legyenek azok installációk, performanszok vagy konkrét koreográfiák, mind a fizikai jelenlét hangsúlyos megjelenítésére törekszik. Célja, hogy felborítsa a zene, világítás, szcenográfia és tánc közötti tradicionális hierarchiát, így a hang irányítja a mozgást.

A tárgyak saját életre kelnek Martin Messier keze alatt: hangot, mozgást és rezgéseket ad nekik. Beépített gépeket és audiovizuális eszközöket használ, melyek a hang és kép közötti szinkronitás elvén alapulnak. Ez a kapcsolat következetes fejlesztés alatt áll nála, és Martin a kreatív folyamat központi hajtóerejévé válik. A fény is kulcsfontosságú elem műveiben, mely vizuális eszközként segít felfedni a láthatatlant és az észrevehetetlent. A fény, mint minden más anyag, az új, transzdiszciplináris kutatási irányzatok részeként jelenik meg munkáiban.

https://martinmessier.art/
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek