Meg Stuart/Damaged Goods (BE/DE/US): VIOLET

2800 Ft / diák: 2200 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes
200% Tánc bérlet érvényes

Stroboszkóp és erős hangeffektusok alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes nőknek, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
A november 26-i előadás után Szemessy Kinga táncos, tánckutató beszélget Meg Stuarttal angolul, magyar tolmácsolással. Mindenkit szeretettel várunk!
 
WORKSHOP
Meg Stuart workshopot tart profi táncosoknak november 25-én 10-13 óráig a Trafó Stúdióban.
Infó és jelentkezés: Műhely Alapítvány – workshop@wsf.hu


Erő és erőkar. A táncos mint szélerőmű.
 
Az öt táncos szimultán vibrálása, rázkódása, remegése energiamezőt alkot. A test repetitív mozgását a táncosok lelkileg is kísérik – a törékenységig. A munka a japán cunami, az arab tavasz idején született és ezek dühöngő erőiből táplálkozott. „Brendan Dougherty a zeneszerző a színpadon ül a dobfelszerelése mögött és tömör falat képez az elektronikus és ütős hangokból, amin az öt táncos keresztültöri magát, időnként kínkeservvel, máskor őrjöngve. Egyszerre riasztó, felszabadító és szívet tépő érzés nézőnek és táncosnak egyaránt. Mint Stuart munkáinál általában, a közönyösség nem opció.” (Oonagh Duckworth, The Bulletin) Nem finomkodik: drogos trip, transz állapot, kerengő tánc, dervisek nélkül, gitártorzítóval.
 
„A lila (violet) az utolsó szín a színskálán az ultraviola előtt, az ismeretlen előtt, az észlelhetetlen előtt. Tetszik ez a kép. Plusz tök jó rock zenekar név is lenne. És kicsit így érezzük magunkat: mintha inkább egy hardcore rock koncertet adnánk, nem egy táncelőadást.” (Meg Stuart)
 
Meg Stuart merész felfedező, karizmatikus karakter, akihez vonzódnak a kalandra vágyók. Minden munkája különféle kihívás, új mánia, egyre több kockázatvállalással. Nemzetközileg elismert alkotó, 25 éve van a szakmában, Bessie-díjas, a kortárs koreográfia egyik sarokköve, de Magyarországon még sosem járt ezelőtt. Mégis egy ismerőssel érkezik: egyik táncosa, Marcio Canabarro, a Hód Adrienn koreográfiák (Pirkad, A halandóság feltételei, Ahogy azt az apám elképzelte, Grace) állandó előadója.Az amerikai születésű táncos, Meg Stuart, már, mint neves és tehetséges fiatal művész költözött a 90-es években Európába, mára pedig a belga és a német táncélet egyaránt magának követeli. Stílusa az idők folyamán több irányba is fejlődött. Műveiben keveredik a teatralitás, a kortárs tánc, a performatív elemek, az improvizáció, a humor és a letisztultság, de ezek egyes darabjaiban önállóan, tiszta formájukban is megjelennek. Munkáiban fontos szerepet kap az intellektus, az érzékenység, az új területek felkutatása és a nyitottság. Első alkalommal talán egyik legabsztraktabb műve érkezik hozzánk: az élő zenére való improvizációkból készült műve az utóbbi idők egyik legnagyobb sikere. A tánc és a zene szorosan egymáshoz simul, formákkal próbálgat, majd a lassú felgyorsul és feloldódik egy intenzív fináléban. Az előadás erejét az elképesztő zenei környezet adja – ez strukturálja a táncot is. Lassan kezd, gyorsít, majd leáll, de lassan újrakezd, gyorsít, végül kiold egy közös végtelenbe tartó világban. Elementáris. A magyar szakmának és közönségnek egy új világot fog kirajzolni.

Koreográfia: Meg STUART
Alkotótársak: Alexander BACZYNSKI-JENKINS, Varinia CANTO VILA, Adam LINDER, Kotomi NISHIWAKI, Roger Sala REYNER
Előadók: Marcio KERBER CANABARRO, Varinia CANTO VILA, Renan MARTINS DE OLIVEIRA, Kotomi NISHIWAKI, Roger SALA REYNER
Élőzene: Brendan DOUGHERTY
Dramaturg: Myriam VAN IMSCHOOT
Látvány: Janina AUDICK
Fényterv: Jan MAERTENS
Jelmez: Nina KROSCHINSKE
Technikai vezető: Oliver HOUTTEKIET
Hangtechnikus: Richard KÖNIG
Fénytechnikus: Jan MAERTENS
Produkciós vezető: Eline VERZELEN
Turné manager: Annabel HEYSE
Látvány asszisztens: Julia KNEUSELS
Jelmez asszisztens: Nina WITKIEWICZ
Produkciós asszisztens: Mira MOSCHALLSKI
Külön köszönet: Ulrike BODAMMER, Eric Andrew GREEN, Claudia HILL, Leyla POSTALCIOGLU, Anna-Luise RECKE, Annegret RIEDIGER, Jozef WOUTERS
Produkció: Damaged Goods (Brussels)
Koprodukció: PACT Zollverein (Essen), Festival d'Avignon, Festival d’Automne à Paris, Les Spectacles Vivants – Centre Pompidou (Paris), La Bâtie-Festival de Genève, Kaaitheater (Brussels)
Együttműködő parner: RADIALSYSTEM V and Uferstudios (Berlin)

Fotó: Tine Declerck

Hauptstadtkulturfonds (Berlin)

Meg Stuart & Damaged Goods are supported by the Flemish authorities and the Flemish Community Commission.TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek