14. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2000 Ft
18+
 
Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

A fesztivál a legnagyobb filmes mustrákkal együttműködésben az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből válogat, amelyek teljes változatosságában fedezik fel a világot. Az idei évben a világ 44 országából több mint 100 dokumentumfilmet válogattak be a programba a szervezők.

Idén első alkalommal a Trafó ad helyet nemcsak a Verzió nyitóeseményének, hanem a fesztivál mesterkurzusainak is. Ezen kívül a fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, vidéken pedig az Apolló Mozi Pécs, Szegeden a Grand Café Mozi vetíti a Verzió filmjeit.
 
Köszöntőt mond Oksana Sarkisova ( Verzió fesztiváligazgató) és Montserrat Feixas Vihé (UNHCR)
A fesztivált Mundruczó Kornél film – és színházrendező nyitja meg, a dokumentumfilmes műfajhoz és a Verzió Filmfesztiválhoz fűződő különleges kapcsolatáról az alábbi szpotban mesél.

Nyitófilm:
Nincs hová bújnod
Rendezte: Zaradasht Ahmed / 2016 / 85 perc / arab nyelven / magyar és angol felirattal

A jalawlai kórház férfi ápolójának öt éve az Irak központi részén található, "Halál háromszöge" néven ismert térségből. Az elevenbe vágó beszámoló a háború valódi arcával szembesít.
A film Nori Sharif életét követi nyomon 5 éven keresztül, aki Irakban ápolóként dolgozik drámai körülmények között. A film egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. A film kezdetén túlélőket látunk, akik abban reménykednek, hogy az amerikai és a koalíciós erők 2011-es távozásával jobb élet következik, a konfliktus azonban folytatódik az iraki fegyveresekkel és a lakosság elmenekül, együtt a kórház legtöbb dolgozójával. Nori egyike azon keveseknek akik mégis maradnak. Amikor az ISIS előrenyomul Jalawlaban 2014-ben és elfoglalja a várost, Norinak családjával együtt menekülnie kell és saját maga folytatja a felvételek készítését.
  
A filmvetítés után Oksana Sarkisova fesztiváligazgató beszélget Zaradasht Ahmeddel, a film rendezőjével.

A megnyitón a Magyarországon született, iraki származású lantművész, Omar Bashir zenél. A nemzetközi hírű virtuóz apja, Munir Bashir elismerten a világ legjobb lantművésze volt haláláig, akit „a Lant Királyának” hívtak. Omar édesapja tehetségét örökölve viszi tovább ezt a zenei kultúrát. A világ számos helyén ad koncerteket, Európa legnagyobb koncerttermeinek közkedvelt művésze. Zenéje sokrétű, mely egyesíti a keleties hangzást, a jazzt és a világzenét. Omar Bashir közös lemezt jelentetett meg a világ egyik vezető gitárosával, Al Di Meolával.

Az est zárásaként állófogadás lesz a büfében.

A fesztivál nyitóestje a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával valósul meg.
   
Honlap: http://www.tenthousandimages.no/portfolio-item/nowhere_to_hide/
 
 

 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek