Akram Khan Company: Vertical Road

3000 Ft / diák: 2300 Ft / Trafó bérlet érvényes
Akram Khan, a hagyományos és modern formák fúziójának nagymestere ezúttal a perzsa költő, Rumi munkáiból merített ihletet. A filozofikus, mégis dinamikus és látványos Függőleges út a tavalyi bemutató óta már négy kontinensen is megfordult.
 
A Londonban élő, bangladesi származású táncművész-koreográfus hétéves korában kezdett táncolni, színpadi pályafutása pedig Peter Brook legendás Mahabharatájával indult. 2000-ben létrehozott saját társulata a nemzetközi táncélet egyik legújítóbb szellemiségű csapatának számít, és olyan nagyságokkal dolgozott már együtt, mint Sylvie Guillem, Sidi Larbi Cherkaoui, vagy a színésznő Juliette Binoche.
 
A Vertical Road a rohanó idő, az anyagi javak féktelen hajszolása, a technika és az információáramlás
folyton változó őrülete helyett a föld és ég között feszülő vertikális utat, azaz a spiritualitást ajánlja. Akram Khan nyolc lenyűgöző táncosát nem akármilyen vizuális és zenei világ fonja körbe: a díszlet egyik legfontosabb eleme a membránként feszülő félig átlátszó függöny, az előadás zenéjét pedig az indiai származású zenész-producer, és világzenei mixeket készítő Nitin Sawhney jegyzi, aki dolgozott már többek között Paul McCartney-val, Stinggel, Natacha Atlas-szal, és Cheb Mami-val is.
 
Akram Khan bangladesi szülők gyermekeként Londonban született, az 500 éves klasszikus indiai tánctechnikát, a kathakot tanulta a világhíres Sri Pratap Pawar guru vezetésével az Indiai Táncakadémián. Később kortárs tánctanulmányokat folytatott a De Montfort Egyetemen és a Northern Kortárs Tánciskolában Leedsben, ahol előadó-művészeti diplomájában az eddigi legmagasabb érdemjegyet kapta. A világ minden táján fellépett, többek közt Pandit Ravi Shankarral a Dzsungel könyvében, Peter Brook rendezésében a Mahábháratában Jonathan Burrows közreműködésével. 1999-ben megnyerte a Jerwood Alapítvány koreográfiai díját, kiemelt pozíciót vívott ki magának, amikor a 2000-ben, X-group néven az Anne Teresa De Keersmaeker vezette PARTS Táncakadémián 25 táncosból szerveztek munkacsoportot.
 
Az X-group-ban szerzett tapasztalatok nyomán 2000 augusztusában alapította saját társulatát, mely azóta óriási sikerrel turnézik és varázsolja el lelkes közönséget és táncszakmát. Akram Khan 2001-ben a Royal Festival Hall (London) rezidens koreográfusa lett, majd munkája elismeréseképpen, 2003-ban társult művésszé avanzsált, ő volt az első, aki nem zenészként kapta meg ezt a státuszt. 2005 óta a Sadler’s Wells Theatre (London) társult művésze. Akram Khan és csapata legutóbb 2009 szeptemberében járt Budapesten.
 
WORKSHOP PROFI TÁNCOSOKNAK
Igazi különlegesség, hogy a világhírű társulat vezető táncosai ez alkalommal workshopot is tartanak Budapesten, méghozzá profi táncosok számára. A két nap során a Vertical Road-ban szereplő művészek ismertetik meg a részvevőket a repertoárra épülő technikákkal.
 
Jelentkezni lehet október 28-ig a szakmai múlt rövid bemutatásával Eredics Lillánál a workshop@c3.hu címen.
Művészeti vezető és koreográfus: Akram KHAN
Zene: Nitin SAWHNEY
Fény: Jesper KONGSHAUG
Jelmez: Kimie NAKANO
Producer: Farooq CHAUDHRY
Technikai vezető: Fabiana PICCIOLI
 
Díszlet: Akram KHAN, Kimie NAKANO, Jesper KONGSHAUG
Társalkotók - előadók: Eulalia Ayguade FARRO, Konstandina EFTHYMIADOU, Salah El BROGY, Ahmed KHEMIS, Yen-Ching LIN, Andrej PETROVIC, Elias LAZARIDIS, Sung Hoon KIM
Dramaturg: Ruth LITTLE
Kutató: Jess GORMLEY

Fotó: Laurent Ziegler
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek