Hiroaki Umeda (JAP): Drives (2016) & Holistic Strata (2011)

2800 Ft / diák: 2200 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

Stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes nőknek, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

Régi és új. Hiroaki Umeda idén nyáron 5 magyar táncossal dolgozik együtt,  az elkészült darab a Sziget után most együtt látható a sokak által annyira szeretett, varázslatos Holistic Stratával.
 
 Az új előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik, egyszerre hoznak létre individuális és egységes mozgást. A koreográfiához a zenét Umeda  alkotja meg, éles, elektromos hangokkal dolgozik. Az előadásnak fontos vizuális eleme lesz a vetítés, melyet magyarországi művészek hoznak létre. Az absztrakt geometrikus elemeket alkalmazó videó anyag, az elektronikus zene és a koreográfia együttese egy furcsán organikus teret hoznak majd létre.
 
Hiroaki Umeda japán koreográfust és multidiszciplináris művészt a japán avantgárd művészeti világ meghatározó, egyik legbefolyásosabb művészeként tartják számon. Előadásai intenzív vizuális elemeket hordoznak, koreográfiáinak központi eleme a digitális hátterű holisztikus művészi gondolkodás, az érzékszervek folyamatos stimulálása. „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” – vallja az alkotó.

Az előadás digitális vetítését készítő alkotócsapat tagjai - Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR, Nagy Ágoston / Binaura - a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykednek. Piaci, technológiai projektjeik mellett munkájuk fontos része a kulturális szférával való együttműködés.Sok éve segítik a magyar tánc és színházi világ produkciónak létrejöttét digitális kreatív technológiai fejlesztésekkel. Többek között dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videoművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.
 
„Umeda minden darabja a fény-hang-kép-test ingergazdag négyszögében tett önfeledt barangolás… Megállíthatatlanul ömlenek a szélesvásznú, szemkápráztató digitális képek: egy emberforma a pislogó fénycsillagok rengetegében, a szél kavarta virtuális hóesésben, a szürkésfekete ”zajos képek” fogságában…Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk” Králl Csaba

„Az előadás szinte letiporja, maga alá gyűri nézőjét, erőszaknak azonban nyoma sincs: önként adjuk át magunkat az élménynek, mert mást egyszerűen nem is tehetünk.” Jászay Tamás / Revizor

Hiroaki Umeda módszere, az úgynevezett Kinetic Force Method és a magyar kortárstáncosok magas szintű technikai tudása ötvöződik az előadásban. Két távoli kultúra találkozása: hasonlóságok és a különbözőségek a vizualitás univerzális nyelvének segítségével. Umeda előadásaiban a csoportos viselkedés megnyilvánulásait, azoknak a tánc nyelvén történő kifejezését keresi. A próbafolyamat két szakaszban folyt, Hiroaki Umeda először 2016 májusában dolgozott két hetet a táncosokkal. Júliusban és augusztusban került sor a második próbaszakaszra, az előbemutató  a Sziget Fesztiválon volt, majd a bemutatóra a Trafó Kortrs Művészetek Házában kerül sor szeptemberben.Drives
Koreográfus: Hiroaki Umeda
Előadók: Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba
Zene: Hiroaki Umeda
Hang- és fényterv: S20
Vizuális tervezés: S20
Kreatív programozás, video: Nagy Ágoston - Binaura, XORXOR: Csik-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Papp Gábor
Produkciós vezetés: Rácz Anikó, S20
 
Külön köszönet: Suzuko Tanoiri, Kettinger Zoltán, Samu Bence, Csík-Kovács Zoltán
 
Koprodukciós partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Sziget Fesztivál, Pro Progressione Bt.
 
Holistic Strata
Táncos és Koreográfus: Hiroaki Umeda
Látvány: S20
Kép programozás: S20, Satoru Higa, Yoshito Onishi
System Design: Satoru Higa, Yoshito Onishi
Hangterv : Satoshi Hama (YCAM), S20
Fényterv : Fumie Takahara (YCAM), S20
Jelmez : Ryoko Katayama
Érzékelő fejlesztőmérnök : Yoshito Onishi, Richi Owaki (YCAM)
Videó: Richi Owaki (YCAM)
Technikai vezető: Takuro Iwata (YCAM)
Támogató partner: YCAM (Yamaguchi Center for Arts and Media)


Fotók: Mónus Márton, http://monusmarton.com

YCAM (Yamaguchi Center for Arts and Media)

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek