Börcsök Boglárka – Andreas Bolm (DE)

Korszellemidézés

     
4900 Ft
3700 Ft - diák, pedagógus, nyugdíjas
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Beszélgetés a közönség tagjaival az előadást követően.

Részletek

#transzgenerációsemlékezés #cenzúra #betiltás #élőarchívum

Megindító szellemidézés: a Börcsök Boglárka által készített videofelvételek és a precíz megszemélyesítés segítségével három elhunyt táncos elevenedik meg - és velük együtt a modern tánc szabadságát és a 20. századi ideológiák elnyomását tükröző megható élettörténetük. 


Az alkotók Aerowaves Twenty23 művészek: a Korszellemidézést európa legjelentősebb helyein mutatták be, valamint 2023-ban Börcsök és Bolm a Lábán Rudolf különdíjat is elnyerte a produkcióért.

A Korszellemidézés olyan transzgenerációs, magával ragadó performansz-installáció, amely a film, a tánc és a színház határterületein mozog. A fiktív szellemidézésen a látogatók három idős táncossal, a 90 év feletti Évával, Irénnel  és Ágnesssel találkoznak, akik az 1930-as években  részesei voltak a hazai mozdulatművészet fejlődésének. Az alkotók a táncosokról otthonaikban készített felvételek alapján aprólékosan dolgozták ki azt koreográfiát, amellyel Börcsök megidézi hősnőit a színpadon. 
A Börcsök és Bolm nyomon követik, ahogy ezek a hölgyek átformálták életüket és táncos gyakorlatukat, hogy túléljék a 20. század társadalmi-politikai változásait, és azt kutatják, hogyan íródik be a testbe és a mozgásba a túlélés, a hallgatás és a trauma.

A mozdulat művészete című filmjük (a film megtekinthető április 9-én az Eötvös10-ben) alapján készült előadás Irén, Ágnes és Éva halála után is folytatja a párbeszédet velük.  A Korszellemidézés az intim környezet és a közönséggel való szoros interakció révén arra invitálja a nézőket, hogy találkozzanak saját szellemeikkel, és gondolkodjanak el öregedésről és halálról, és olyan, ma is aktuális kérdésekkel foglalkozzanak, mint a cenzúra  és a kulturális elnyomás.
Koncepció, koreográfia és produkciós megvalósítás: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Idős táncosok: Kovács E. Éva, Preisich Irén, Roboz Ágnes
Előadó: Börcsök Boglárka
Fény és hang: Andreas Bolm
Jelmez és díszlet: Börcsök Boglárka & Andreas Bolm
Angol fordítás: David Robert Evans
Az előadás producere: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Videó: Andreas Bolm & Börcsök Boglárka (vágás), Lisa Rave (kamera), Elisa Calosi (gyártásvezető)
Külön köszönet: a mű címe ebből antológiából származik: Figuring Age - Women, Bodies, Generations című, Kathleen Woodward által szerkesztett kötetből származik, ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a kötet valamennyi szerzője felé.

Az előadás támogatói: Modus, Montag Modus
Collegium Hungaricum Berlin, PACT Zollverein Atelier No.63 - Experimental Platform for the Arts, Hellerau - Europäisches Zentrum der Künste - Residency Program, Neustart Kultur - a szövetségi kulturális és médiaügyi biztos kezdeményezése a DIS- TANZEN támogatási program keretében, a németországi táncművészet ernyőszervezete.
A munka egy része a Boris Charmatz/Terrain "20 táncos a XX. századért" című performansz-kiállítás keretében készült.

A videó a következő megbízásából készült: Montag Modus/ MMpraxis
A videó létrehozását támogatta: V: Tanzfonds Erbe - a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése, La Musée de la Danse, Rennes, Senatsverwaltung für Kultur und Europa, Berlin.

Börcsök Boglárka Berlinben élő magyar koreográfus, táncos és performer. Az ausztriai Anton Bruckner Magánegyetemen és a belgiumi P.A.R.T.S.-ban tanult. Előadóként olyan koreográfusokkal és művészekkel dolgozott együtt, mint Ligia Lewis, Kate McIntosh, Joachim Koester, Tino Sehgal és Salamon Eszter, akivel MONUMENT sorozatának több projektjét is megvalósította.

Andreas Bolm berlini filmrendező, művész és producer. Tanulmányait a müncheni Televíziós és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmes szakán végezte. Filmjeit számos nemzetközileg elismert fesztiválon vetítették, többek között a Cannes-i Fesztiválon - Cinefondation, a Berlinalén - Perspektive deutsches Kino, és a New York-i MoMÁban.

Börcsök Boglárka és Andreas Bolm 2017 óta működnek együtt az előadóművészet területén. Koreográfiai módszerekkel azt vizsgálják, hogyan fejeződik ki az emlékezet és a történelem személyes gesztusokban és mozdulatokban, a dokumentumfilm és a fikció közötti vékony határvonalat kutatva.

A Korszellemidézés című előadást többek között a bécsi ImPulsTanz Fesztiválon mutatták be, ahol a Young Choreographer's series 2022 elismerésben részesült. A projektet beválogatták az Aerowaves 'Twenty23 Artists' hálózat és az ImPulseTanz Fesztivál SHOWCASE 2023 projektjébe, és jelenleg Európa-szerte turnézik.A NATIONALES PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, támogatásával, amelyet a kultúráért és a médiáért felelős szövetségi kormánybiztos finanszíroz.

Korszellemidézés Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien
Korszellemidézés Nationales Performance Netz
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek