Arno Schuitemaker (NL)

30 jelenés a sötétből

     
4900 Ft
3700 Ft - diák, pedagógus, nyugdíjas
Trafó bérlet érvényes
#sötétség #ismeretlen #sziluett

"A tánc, a fény és a hangok mesteri, mindenre kiterjedő crescendója, amely egészen a megváltó fináléjáig lenyűgöző."  A 30 jelenés a sötétbőlt a de Volkskrant az évad 5 legjobb előadása közé választotta.

A sötétség zavaró, sőt fenyegető is lehet: az ismeretlen, a homályos, az üres. De nem mindig van menekvés előle. És ha – kérdezi Schuitemaker - a sötétséget a perspektíva megváltoztatásával lehetőségek tárhelyévé változtatjuk? 


Arno Schuitemaker koreográfiájában a sötétség egy új dimenzióját nyitja meg előttünk. A koromsötét térben alig megvilágított képek bukkannak elő, néha az érzékelésünk küszöbén táncolnak. A látottakról alkotott feltevéseink újra és újra megkérdőjeleződnek, miközben az előadók a színpadon mozognak. Nem mindenki látható egyszerre, de jelenlétük mindig érezhető. Ennek a világnak sajátos a gravitációja, mindent és mindenkit magába szív.

A Dance Europe szakmai lap Hollandia egyik vezető koreográfusának, a német Tanz magazin pedig az egyik legígéretesebb koreográfusnak nevezte Arno Schuitemakert, aki 2024-ben immár negyedik alkalommal érkezik a Trafóba. Schuitemaker eredeti végzettsége szerint repüléstechnikai mérnök, koreográfiáit ezért mindig a ráció vezeti: megteremti a tökéletes absztrakciót, tisztán, matematikai nyelven. Előadóival, zeneszerzőivel és világítástervezőivel szorosan együttműködve táncművei magával ragadó összművészeti alkotásokká válnak. 
Figyelem! Az előadásban stroboszkóp, füst, vaksötét és meztelenség jelenik meg, mely egyes nézőknek felkavaró lehet.

Arno Schuitemaker: "Talán az öregedésem bizonyítéka, de úgy érzem, egyre kevésbé állok ellen az élet kiszolgáltatott voltának. Amikor Derek Jarman Chroma című könyvét olvastam, néhány gondolata erős hatást gyakorolt rám: "A fekete reménytelen? Nincs minden sötét zivatarfelhőnek egy ezüstös oldala? A feketében rejlik a remény lehetősége.” Ez arra késztetett, hogy elgondolkodjak ennek a paradoxonnak a jelentőségén, és azon, hogy miként válhat hasznunkra és formálhat bennünket. Talán úgy találhatjuk meg a megvilágosodást, ha eltűnünk a sötétségben, már csak azért is, hogy a másik oldalon kijöjjünk."
Létrehozás: Arno Schuitemaker
Előadók: Schuitemaker, S: Ugrin, Ahmed El Gendy, Emilia Saavedra, Frederik Kaijser, Rex Collins, Clotilde Cappelletti, Jim Buskens és Paolo Yao.
Dramaturgia: Guy Cools
Zene: Aart Strootman
Fénytervezés: Jean Kalman
Díszlettervezés: Jean Kalman, Arno Schuitemaker

A 30 appearances out of darkness a SHARP/ArnoSchuitemaker produkciója a La Place de la Danse - Centre de Développement Chorégraphique National / Toulouse-Occitanie és a POLE-SUD - Centre de Développement Chorégraphique National Strasbourg koprodukciójában valósult meg. A Fonds Podiumkunsten, Amsterdams voor de Kunst, Fonds 21 és Zabawas támogatásával. Köszönet a Holland Fesztiválnak.

30 jelenés a sötétből Fonds Podium Kunsten NL
30 jelenés a sötétből Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Hungary
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek