Marco Da Silva Ferreira (PT)

Bölény

     
4900 Ft
3700 Ft - diák, pedagógus, nyugdíjas
Trafó bérlet érvényes
#queer #maszkulin #bölény

Bölényekről és férfiakról... és arról, hogy mi rejtőzik a maszkulinitás mögött, arról, ahogyan azt megélik, és ahogyan táncolják. 

„A bölények hatalmas monstrumok, sugárzik belőlük a nyers erő, de valójában növényevők, és inkább zsákmányállatok, mint ragadozók." - magyarázza Marco Da Silva Ferreira, az előadás koreográfusa. A Teatro Municipal do Porto fiatal társművésze, a Hur(r)mano és a brother című előadásai után, most a - kapcsolatainkat  és személyiségünket alapjaiban meghatározó-  nemi identitás kérdéskörét veszi górcső alá és az ezzel kapcsolatos rejtett igazságot vizsgálja. 


A hip-hop műfajából érkezve kívülről fújja a férfisztereotípiák jellegzetes mozgásformáit. A hat táncos ezeket a sztereotípiákat igyekszik lerombolni, a társastánc és a kabarék mozgásformáit alapul véve, ahol a nemekhez egyértelműen különböző típusú mozgásminták vannak rendelve. A koreográfus célja, hogy táncról táncra megszabadítsa előadóit a hiper-férfias mintáktól, hogy hozzáférjenek valódi identitásaikhoz és megleljék a belső igazságaikat. A nemek határai elhalványulnak, helyet adva a zord, sebezhető és gyönyörű létezésnek.

Az előadásban Ferreira a belső és érzékeny "én"-t kérdőjelezi meg. A táncosok megpróbálnak egy csoport részévé válni, anélkül, hogy elveszítenék saját identitásukat, és anélkül, hogy beskatulyázódnának. „A Bisonte egy olyan munkám, amit inkább életrajzi és önéletrajzi jellegű tapasztalataimra építettem, sokkal inkább, mint tudományos vagy konszenzuális tudásalapra.” Da Silva Ferreira a nagyvárosokban élő fiatalok körében egy bizonyos hiper-férfias attitűdöt azonosít. Ugyanakkor a jelenlegi generáció egy jelentős része feministaként és queerként azonosítja magát. Mit tekintünk ma férfiasnak? Mit tekintünk nőiesnek? Mit mond ez arról, hogyan gondolkodunk a testről, a nemekről és a hatalomról?

Marco da Silva Ferreira (1986, Santa Maria da Feira) táncos, koreográfus és a Pensamento Avulso művészeti vezetője. Az afroamerikai hatású urban táncstílusok hatására és azokból inspirálódva, autodidakta módon vált hivatásos koreográfussá. A fiatal portugál alkotó már második munkájával(brother) bekerült az Aerowaves művészei közé, a kortárstánc egyik feltörekvő csillaga.

művészeti vezetés és koreográfia: Marco da Silva Ferreira
előadók: Anaísa Lopes, Duarte Valadares, Eríc Santos, João Reis Moreira, Leo és Marco da Silva Ferreira
művészeti rendezőasszisztens: Pietro Romani
technikai rendezés és fénytervezés: Wilma Moutinho
zenei rendezés: Marco da Silva Ferreira
eredeti zene és hangtervezés: Rui Lima és Sérgio Martins
díszlettervező: Fernando Ribeiro
jelmezek: João Rôla
hangtechnikus: João Monteiro
rendező: Mafalda Bastos
produkciós vezető: Mafalda Bastos, Joana Costa Santos
produkció: Pensamento Avulso - Associação de Artes Performativas

koprodukció: Teatro Municipal do Porto (PT); São Luiz Teatro Municipal (PT); Théâtre de la Ville (FR); Charleroi Danse (BE) Rezidenciák O Espaço do Tempo (PT); Teatro Municipal do Porto (PT); Centro Cultural Vila Flor (PT); Charleroi Danse (BE); Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie; La Place de la Danse Centre de Developpement Chorégraphique National Toulouse - Occitane (FR).
Ügynökség: Art Happens

Bölény Portugál Kulturális Intézet – főoldali logó
Bölény Camões Instituto Da Cooperacão E Da Lingua Portugal
Bölény Portugal
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek