ArtMenők & HODWORKS

Idol

     
4200 Ft
3200 Ft - diák, pedagógus, nyugdíjas
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Az előadást követően közönségtalálkozót tartunk a Nagyteremben. A beszélgetést Králl Csaba - tánckritikus, a Színház folyóirat szerkesztője - moderálja, részt vesznek: Gláser Márton, Mészöly Andrea, Pakh Anna, Kopeczny Kata, Hód Adrienn.

Mindenkit várunk szeretettel!

Az idolra felnézünk, bálványozzuk és utánozzuk őt. Az idol olyan személy, vagy példakép, amelyet közmegegyezéssel követhetünk. Idol. Kit látunk magunk előtt, ha ezt a szót halljuk? Mégis milyen normatív elképzelések alapján választjuk ki őket? Hova vezet az, ha az inkluzív működés helyett exkluzív módon kijelölt, tőlünk valójában idegen bálványokat követünk, sikertelenül?

Az ArtMenők és a HODWORKS közös produkciója, az Idol olyan teret hoz létre, ahol a normatív szempontból ép testű és fogyatékkal élő előadóművészek együtt tudnak színpadra lépni, és egy olyan világot teremtenek, amelyet a mindennapi, személyes élettereikben is szeretnének megélni. A két társulat tagjai arra világítanak rá, hogy a régóta sürgetett átható társadalmi változás számára talán a kortárs előadóművészet területe lehet a legmegfelelőbb kiindulópont. Nagyon is időszerű a hazai kortárstánc sokszor szigorú szabályrendszerének ilyen típusú újragondolása és felülírása.


A 2021-ben bemutatott Harmonia (HODWORKS & Unusual Symptoms) nemzetközi produkciójának felszabadító újszerűsége most helyi környezetben folytatódhat. Hód Adrienn az ArtMenőkkel 2022 ősze óta folytat közös munkát, elmélyült próbatermi kutatási folyamatok formájában. A foglalkozások fókuszában az áll, hogy a különböző fogyatékossággal és nem normativizálható testtel élő fiatalok a HODWORKS táncosainak kíséretében számukra eddig ismeretlen terepeket fedezhessenek fel olyan biztonságos helyzetben, amelyben saját döntéseik révén tudnak megmutatkozni. Az alkotómunka során a résztvevők a figyelem intenzív irányításán, a tudatos testhasználaton és a térrel való összehangolt munkán dolgoznak, a végeredményként születő előadás pedig a normatív elvárásokkal ellentétben az előadók tudásához alakul, így inkluzív térben mutatkozhatnak be, rugalmas keretek között.

Előadók: Gláser Márton, Gyulavári Ági, Kacsó Imola, Karcza Boglárka, Kerekes Tamás, Marián Márk, Mészöly Andrea, Nagy Levente, Pakh Anna, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Kopeczny Kata, Tóth Károly, Vay Ábel.

Rendező: Hód Adrienn
Művészeti asszisztensek: Kacsó Imola, Gláser Márton
ArtMenők szakmai/csoportvezetők: Mészöly Andrea, Gyulavári Ági
ArtMenők szakmai/csoport asszisztensek: Sudár Henrietta, Tóth Károly
Zeneszerző: Mákó Rozi
Fénytervező: Dézsi Kata
Styling, jelmez: Szeri Viktor

Az ArtMenők Művészeti Program vezetője: Kopeczny Kata

Támogatók: OFF Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budavári Önkormányzat,
Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány

Külön köszönet az ArtMenők szülőknek a támogatásukért!
Az Artman Egyesület munkája során halmozottan sérült, autizmussal élő, értelmi akadályozott és látássérült személyekkel dolgozik együtt inkluzív, vegyes képességű csoportokban. Idén tizennyolcadik éve nyitják meg a közös tánc, önismeret és művészi alkotómunka lehetőségét művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára. Erőfeszítéseiket számos díjjal jutalmazták. 2014-ben a Tempus Közalapítvány Nívó Díját érdemelték ki, 2018-ban a Lábán Rudolf különdíjat kapták meg, 2019-ben a Fidelio Kult50 válogatásába kerültek.

A HODWORKS-szel együttműködő, 2020-ban létrejött ArtMenők az Egyesület ifjúsági programja. Célja, hogy a különböző fogyatékossággal élő és ép fiatalok együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vegyenek részt mozgásos foglalkozásokon. Ezeken az alkalmakon alkotói és előadóművészi folyamatokon keresztül mozgásszínházi előadások jönnek létre, az XXX a második nagy színpadi produkciójuk.

A HODWORKS társulatot 2007-ben alapította Hód Adrienn. Szabadúszó alkotókkal működő, a hazai és a nemzetközi kortárstánc-színtéren is aktív együttes. A társulat keménymagját képező táncosok változó konstellációkban már évek óta dolgoznak együtt. Az előadások ismeretlen, határfeszegető irányokat jelölnek ki, gyakran foglalkoznak a teljesen lecsupaszított emberi test fizikalitásával. Tartalmukat az absztrakt megjelenés és a konkrét, gyakran verbalizált jelentés közti finom mozgás jellemzi. Témáik az univerzális emberi tapasztalatoktól a konkrét, jelenkori előadóművészeti problémákig terjednek. A HODWORKS előadásait három alkalommal válogatták be az európai tánchálózat Aerowaves programjába, a társulat Magyarországon pedig többszörös nyertese a Lábán Rudolf- és Imre Zoltán-díjnak.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek