PanoDráma

KÁR, HOGY RÁK avagy always look on the bright side of life - PREMIER

     
3200 Ft
kedvezményes: 2800 Ft
diák: 2200 Ft
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Lengyel Anna öröksége

Lengyel Anna a dokumentarista színház úttörője volt, politikai aktivista, aki élete utolsó szakaszában rákedukációs tevékenységéről vált széles körben ismertté. A január 14-i  előadás után Tompa Andrea,. Herczog Noémi, Proics Lilla arról fog a közönséggel beszélgetni, hogy mit viszünk tovább ebből a hagyatékból?  Mi a dokumentarista színház ereje, van-e értelme ma a politikai aktivizmusnak és szükség van-e arra, hogy a betegségekről a nyilvánosságban beszéljünk.

Nem szívesen beszélünk a rákról, mert félünk tőle. De ha időben lépünk, ha kezelhető, ha szerencsénk van, ha farkasszemet nézünk és vitatkozunk vele, ha viccet csinálunk belőle, ha beszélünk róla, ha élünk, ameddig élhetünk, és nem adjuk fel, akkor a rák nem győzhet le minket. Akkor sem, ha belehalunk.

A dokumentumdrámáiról ismert alkotócsapat legújabb bemutatója ismét egy verbatim előadás, amely ezúttal a rákkal való szembenézésről szól – és amelynek az apropója a PanoDráma alapítójának, Lengyel Annának a rákbetegsége.  Anna életében a betegség egy új korszakot nyitott. Új szakmai és személyes célokat tűzött ki maga elé, új embereket ismert meg, új barátságokat kötött, lenyűgözte az orvostudomány fejlődése. Nem adta fel, de nem is ámította magát. Kérdezett, kutatott, döntéseket hozott. Erőt és ihletet merített a mumusból.

Erről a meglepően inspiráló időszakról szeretett volna előadást készíteni, de a bemutatót 2020 novemberében a pandémia miatt el kellett halasztani. Így – habár ez már nem ugyanaz az előadás – most mutatjuk be a darabot.

A produkció létrehozása során orvosokkal, hozzátartozókkal, kollégákkal, ismerősökkel és barátokkal készültek interjúk. Ezeknek a beszélgetéseknek és egyéb dokumentumoknak a szó szerinti felhasználásával készült az előadás.

Szereplők: Bartsch Kata, Dankó István, Dobra Mara, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, Váradi Gergely
Táncosok: Engelmann András, Eyassu-Vincze Barbara, Gaál Júlia, Lukács Levente, Rácz Réka, Rovó Virág, Temesvári Zsófia, Váth Máté

Koncepció: Lengyel Anna 
Rendező: Ördög Tamás

Dramaturg: Hárs Anna 
Koreográfia: Hód Adrienn
Díszlet és jelmezterv: Pattantyus Dóra
Videó: Fancsikai Péter

Produkciós és rendezőasszisztens: Bogya Tímea Éva
Dramaturgasszisztens: Törley-Havas Sára 
Jelmez asszisztens: Bartos Letícia
Fény/hang technikus: Szabon Balázs 
Sajtóreferens: Gálos Orsolya
Produkciós vezető: Kenesei Edina 

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Lőrinczy György - Szentendrei Teátrum  
Külön köszönet: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Garai Judit, Rihay-Kovács Zita

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek