KV Társulat

Pofon - PREMIER

     
2400 Ft / diák: 1900 Ft
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Szeretettel várjuk a nézőket október 15-én a Gondolat Generátor műhely által szervezett ingyenes NÉZŐPONT - közönség-össze-találkozóra! 

PROGRAM

„Nékem olyan asszony kell,
ha beteg is keljen fel.
Főzze meg a vacsorát,
Úgy várja haza az urát.“
(népdal)

„A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítséget kérnek. Ekkor 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál tesznek panaszt az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak.” (nokjoga.hu)

Az erőszak áldozatai – ha egyáltalán lehetőségük van segítséget kérni – kafkai útvesztőbe kerülnek. Ki fog nekik hinni a vak komondorok országában? Az előadás egyaránt szól a bántalmazott nők kiútjáról és a segítő háló lehetőségeiről és korlátairól.


Közreműködők: Domokos Zsolt, Háda Fruzsina, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Író-dramaturg: Zsigó Anna
Látvány: Horváth Jenny
Zene: Csizmás András
Produkciós asszisztens: Molnár D. Márk

Rendező: Kovács D. Dániel

"Nem árul zsákbamacskát a címmel és a témamegjelöléssel a KV Társulat, amikor is Pofonnak keresztelik a családon belüli erőszak, azon belül is a nőt bántalmazó tematikát feldolgozó előadásukat. Nem is jellemző a mellébeszélés Urbanovits Krisztinára és Száger Zsuzsannára, a több mint tíz éve működő társulat vezetőire, akiknek krédójuk, hogy előadásaikkal fontos társadalmi kérdéseket boncolgassanak – a groteszket segítségül hívva, lehetőleg „női szemüvegen” át."

"A sokkoló történetek és a szinte minden interjúban felbukkanó, döbbenetesen hasonló elemek mellett fontos felismerés volt számunkra, hogy nemcsak az ütés-verést, tehát a fizikai bántalmazást kell tematizálnunk, hanem a bántalmazás pszichológiai, verbális aspektusait is. A NANE-s beszélgetőtársunk például hamar „ránk szólt”: úgy tesszük fel a kérdéseinket, mintha a párkapcsolati bántalmazás csak messzi zsákfalvakban létező, brutális verésekkel járó jelenség lenne, miközben a valóság az, hogy folyamatosan kapnak segélykérő hívásokat a legelegánsabb budai kerületekből is, gyakran nem fizikailag, hanem lelkileg bántalmazott, a verbális, pszichés kontroll alól szabadulni kívánó nőktől."

"Senki nem fogja a magánéletét beleszőni, miközben mégis valahol benne van. Nem azt választottuk, hogy bemutatjuk valaki(k)nek a személyes sorsát és megrázó jeleneteken keresztül eljutunk valahova. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan működik a rendszer, hova tudsz fordulni, ha bajban vagy, milyen lehetőségeid vannak. Mindezt megpróbáljuk humorral, groteszk látásmóddal megfogalmazni, ami elemeli az egészet a valóságból."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek