Milo Rau / The International Institute of Political Murder / CAMPO (CH/DE/BE)

Five Easy Pieces

3600 Ft / diák: 2900 Ft

Kísérőprogram

November 1-jén 18:30-tól Különórát tartunk a Trafó kávézóban. Kricsfalusi Beatrix, irodalom-és színháztörténész tart előadást "A valóság újrajátszása - Milo Rau színháza" címmel. Mindenkit várunk szeretettel!

játszani, valóság, politika

Vajon el lehet-e játszatni a belga gyerekgyilkos, Marc Dutroux életét, ráadásul gyerekszereplőkkel? Milo Rau és az IIPM ezúttal erre tesz izgalmas kísérletet.

Milo Rauval két éve találkozhatott először a Trafó közönsége, amikor a ruandai népirtást feldolgozó Hate Radiot hozta el hozzánk. A Five Easy Pieces-zel nagyon vékony jégen táncol, hiszen gyerekek adják elő a brutális történetet, mégis úgy sikerül megtartania az egyensúlyt a játék(osság) és a kegyetlen valóság között, hogy az előadás folyamatosan reflektál önmagára, a színházra és a színészetre. Az öt torokszorító jeleneten keresztül pedig a szereplők folyamatosan valami újat tanulnak és mutatnak meg a színházról és a színészetről.

„A Dutroux-ügyből Raunak sikerült hatásos és érvényes előadást csinálnia, amelyben kiegyenlített küzdelmet vív egymással az ábrázolt borzalmak nehézkedése és az előadás játékos könnyűsége. A néző minden pillanatban tisztában van azzal, hogy amit lát, játék, méghozzá a benne részt vevő kiskorúak számára is az. De olyan játék, aminek tétje van.” (Kricsfalusi Beatrix, revizoronile.hu )

Milo Rau és az International Institute of Political Murder (IIPM) az elmúlt években meghódították a legnagyobb nemzetközi színpadokat egyedülálló politikus előadásaikkal. Darabjaikban megtörtént eseményeket rekonstruálnak és kegyetlenül ledöntik korunk tabujait. A genti CAMPO-val együttműködésben hozták létre legújabb projektjüket, 8-13 éves gyerekek bevonásával. Rau ezúttal Belgium eddigi legismertebb szégyenteljes bűnözőjének, a gyerekgyilkos Marc Dutroux élettörténetét használja fel, hogy képet adjon az ország történelméről, és hogy reflektáljon az emberi érzések színpadon való megjelenítésére.

A Five Easy Pieces annak a határait kutatja, hogy mit gondolnak, éreznek és tesznek a gyerekek, hogyan tudják megérteni a történet, az empátia, a veszteség, az elnyomás, az öregkor, a csalódás és a lázadás valódi jelentéseit? Hogyan reagálunk mi, nézők, miközben ezeket a gyereket a színpadon erőszakos vagy éppen szerelmi jelenetekben látjuk? És egyáltalán mit mond mindez a saját félelmeinkről és vágyainkról?

 A fiatal szereplők öt egyszerű, rövid jeleneten keresztül különböző szerepekbe bújnak. Egyrészt az előadás történeti betekintést nyújt Belgium történetébe, másrészt azt vizsgálja, hogy mit tudnak, éreznek és tehetnek a gyerekek. És mit jelent nekünk, nézőknek megfigyelni őket ezekben a jelenetekben?

100 évvel ezelőtt Igor Stravinsky tanítási célból írta meg a Five Easy Pieces című művét, hogy ennek segítségével tanítsa meg zongorázni a gyerekeket. A performansz művészet néhány ikonikus momentumát a Marina Abramovic-féle Seven Easy Pieces performansz-sorozatának köszönhetjük. Milo Rau Five Easy Pieces című előadásában pedig a gyerekek bemutatják az érzelmi és politikai abszurditásokat és a felnőttek világának poklait. Mit jelent gyerekeket bevonni a felnőttek színházába? Mit mond ez el erőről és elnyomásról, színházról, emberiségről? A Five Easy Pieces egy kísérlet a történelem néhány darabjának elbeszélésére öt jelenetben.


Koncepció, szöveg,rendezés: Milo Rau 
Szöveg és előadók: (2 casts) Rachel Dedain, Aimone De Zordo, Fons Dumont, Arno John Keys, Maurice Leerman, Pepijn Loobuyck, Willem Loobuyck, Blanche Ghyssaert, Polly Persyn, Lucia Redondo, Peter Seynaeve, Pepijn Siddiki, Elle Liza Tayou, Winne Vanacker, Hendrik Van Doorn & Eva Luna Van Hijfte 
Film: Sara De Bosschere, Pieter-Jan De Wyngaert, Johan Leysen, Peter Seynaeve, Jan Steen, Ans Van den Eede, Hendrik Van Doorn & Annabelle Van Nieuwenhuyse 
Dramaturg: Stefan Bläske
Rendezőasszisztens: Peter Seynaeve 
Kutatás: Mirjam Knapp & Dries Douibi 
Díszlet és jelmez: Anton Lukas 
Videó és hang: Sam Verhaert 
Gyermekfelügyelet: Valentine Galeyn 
Produkciós asszisztens:
 Ted Oonk 
Zenei korrepetitor: Herlinde Ghekiere 
Beszédtanár: Françoise Vanhecke 
Díszlet kivitelezés: Ian Kesteleyn 
Technikusok: Bart Huybrechts, Korneel Coessens & Piet Depoortere 
Alexander Van Waes 
Videó hang: Henk Rabau 
Menedzsment: Marijke Vandersmissen, Wim Clapdorp, Mascha Euchner-Martinez & Eva-Karen Tittmann 
Turné menedzsment
 Leen De Broe
Produkció: CAMPO & IIPM

Koprodukciós partnerek: Kunstenfestivaldesarts Brussels 2016, Münchner Kammerspiele, La Bâtie – Festival de Genève, Kaserne Basel, Gessnerallee Zürich, Singapore International Festival of Arts (SIFA), SICK! Festival UK, Sophiensaele Berlin & Le phénix scène nationale Valenciennes pôle européen de création executive 
Produkció: CAMPO

"Amikor elkezdtünk turnézni, több országban ellenállásba ütköztünk, volt, ahol aláírást gyűjtöttek a bemutató ellen, de amint látták az előadást, elcsendesedett a vihar."

November elsején és másodikán láthatjuk a Trafóban Milo Rau Five Easy Pieces c. előadását. Az előadást még egy angliai vendégszerelésen megtekintő Upor László dramaturggal, egyetemi tanárral beszélgettünk tabukról, az előadás nem mindennapi hatásáról, az eljátszott borzalmak üdítő jellegéről, a konvenciók átlépéséről, az Angyalok Amerikában-fordításának november elei, Ódry Színpadbéli bemutatójáról, a színház- és a szövegértés kapcsolatáról, az ingerküszöb kijjebb tolódásáról és a tabuk étlépésének szükségszerű, ám nem mindánáron való céljáról…

"Milo Rau előadásai minden alkalommal visszaadják a színházba vetett hitemet. " - Puskás Panni kritikája

"Egy gyermek, gyermekien, kendőzetlen nyíltsággal." - Csatádi Gábor kritikája

Five Easy Pieces Flanders on the Move
Five Easy Pieces NKA - Nemzeti Kulturális Alap
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek