J. M. COETZEE – MUNDRUCZÓ KORNÉL: SZÉGYEN

3000 Ft / diák: 2500 Ft
Trafó Különóra! Október 24-én 18:30-tól Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens J. M. Coetzee a gyalázatról címmel tart előadást. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

16 éven felülieknek
 
A Proton Színház csapata. Mundruczó Kornél rendező. Zsótér Sándor a főszerepben. Egy újabb nemzetközi koprodukció.

A Szégyen főhőse egy, a messzi Dél-Afrikában, a poszt-apartheid időszakában Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, David Lurie. A regény szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.

"A Szégyen fő erénye, hogy Zsótér önazonos az általa megformált karakterrel (is), így esetében David Lurie korántsem „szerep”, ahogyan – következésképp – nincsen „alakítás” sem. Közös jelenetei a lenyűgöző Monori Lilivel (aki Bev Shawként Istent játszva, mint a Halál Angyala rendelkezik a kutyaéletek felett) kivételesek; Zsótért és Monorit nézni egyszerre megrázó és boldogító, delikát élmény."

"Mundruczó Kornél Szégyenének minden epizódja átgondolt és kidolgozott, a kitűnő ritmusú darab összes eleme - Ágh Márton „cinemascope”-díszlete, a Nessun dormát bravúrosan eléneklő Szemenyei János zenei kollázsa, Petrányi Viktória dramaturgiája, a színészi összmunka - tiszteletre méltóan minőségi."
(Horeczky Krisztina, hvg.hu)

Szereplők:
Bánki Gergely, Derzsi János,
Katona László,
Tóth Orsi, Monori Lili,
Rába Roland, Székely B. Miklós,
Szemenyei János, Wéber Kata,
Zsótér Sándor
 
 
Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Dramaturg: Petrányi Viktória
Zene: Szemenyei János
Produkciós vezető: Büki Dóra
Produkciós asszisztens: Csató Zsófia
Fény: Éltető András
Hang/videó: Belényesi Zoltán
Kellék: Nagy Gergely
Öltöztető: Oláh Tímea
Művészeti tanácsadó: Bíró Yvette


Rendező: Mundruczó Kornél
 
Koprodukciós partnerek: Wiener Festwochen, Festival d’Avignon, KunstenFestivalDesArts, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Malta Festival, Hebbel am Ufer, Romaeuropa 2012.

Külön köszönet Benkő Fruzsinának, Juhász Róbertnek és Susán Piroskának.


Az előadás a Gyújtópont Színházi Sorozat második állomása. A korszerű színház - és színházcsinálás komplex eszköz: közvetlen kapcsolatot teremt játszók és nézők közt, és a szokásos egyoldalú befogadás helyett a párbeszédes viszonyra épít. Közvetít és felmutat. Épít nézői gondolkodására, aktív részvételére, sőt esetenként számít ellenállására is. A sorozatban bemutatkozó társulatok között van olyan, amelyik erős vizualitással operál, van olyan, amelyik az interaktivitásra, a nézői részvételre épít, van olyan, amelyik a hagyományos történetmesélést választja, és szinte mindegyiknél fontos és kiemelt szerepet kap a (mozgó) kép. Öt minta arra, hogyan lehet ma, 2012-ben aktuális témákat művészileg is aktuális módon bemutatni.

Kálmán Rita & Gauder Milán

Producer:

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek