Conceptual Soundproductions Budapest: SONGBOOKS

500 Ft
Zenei ínyencek, vájtfülű virtuózok figyelem! A 2015/2016-os évadban a Trafóklub ad otthont a Conceptual Soundproduction Budapest egy-egy zenei eszközt fókuszba állító három részes sorozatának. A második estén a mikrofonokkal mint primér hangforrásokkal ismerkedhetünk meg.

A Conceptual Soundproduction Budapest 2014-ben indult a jelenleg Budapesten alkotó német zeneszerző Nikolaus Gerszewski vezetésével a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A csoport a John Cage utáni experimentális és konceptuális zenéjére koncentrál, bevonva az úgynevezett klasszikus avantgárdot (Cornelius Cardew, Christian Wolff, Terry Riley stb.), valamint az experimentális hagyomány kortárs zenében való megnyilvánulásait (úgymint a Wandelweiser csoport) és a csoporttagok saját szerzeményeit.

A 20. századi avantgárd művészet koncepciója a művészetet életformaként definiálja, egy igazán szabad társadalom mozgatóerejeként, egyfajta a felszabadulás a mesterségestől, a túlzottan kontrollált mesteri kézművességtől., .

John Cage 1970-ben irt Songbooks c. darabja egy olyan társadalmi modellt képez le, mely a transzcendentális filozófus, Henry David Thoreau (1817-64), víziójára épül. Az elmélet szerint a legjobb kormány az, amely nem kormányoz és fokozatosan megszünteti önmagát. Ezt a gondolatsort követő, hasonló folyamat mutatkozik az avantgárd zene kibontakozásának idején is a dekonstrukció megjelenésével és a határtalan művészi szabadság előtérbe kerülésével. A Songbooks előadóját nem kormányozza a szerző, csak óvatosan instruálja őt érdekeltté téve a kreatív alkotói folyamatban, saját szólamának megkomponálásában. A darab eredendően elektronikára és énekhangokra íródott, melyek hangzásvilágát ezúttal torokmikrofonok erősítik és transzformálják át. 

Előadók: Nikolaus GERSZEWSKI, Conceptual Soundproduction Budapest
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek