5 DIMENZIÓS KONCERT - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXVI.

Poorvi Parikh, Bharat Bhushan Goswami, Bhupinder Singh Chaggar

2400 Ft / elővételben: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes
Trafó bérlet érvényes

A multimédia segítségével kitágítjuk az érzékelésünk határait és amíg egy-egy konkrét, egzotikus Indiai helyszínhez köthető dallamot hallgatunk, mi magunk is elmerülünk a helyszín látványában, megérezzük illatát, meglátjuk fényeit.

Az indiai zene varázslatosan szól, de még az indiai klasszikus zenén belül is vannak különlegesen egzotikus hangzású, sőt varázserővel bíró rágák. Ezeket a különlegesen rágákat mutatja be a két avatott szólista Purvi Parikh és Pandit Bharat Bushan Goswami, akik az emberi énekhanggal és az emberi hanghoz nagyon hasonló szárangi nevű indiai hegedűvel szólaltatják meg a mágikus dallamokat.

A koncert közben rövid történeti és hangtani magyarázatokkal mutatjuk be az elhangzó rágákat. 

Purvi Parikh - ének
A Kirana Gharana zenésze, amely az egyik legérzelemgazdagabb előadói iskola Indiában. Édesapja Pandit Arvind Parikh kezdte tanítani. Ustad Fayyaz Ahmed Khan, Ustad Niaz Ahmed Khan és Girija Devi énekesek mellett olyan világhírű zenészek is tanították, mint Ustad Vilayat Khan, Ustad Sultan Khan és Ustad Maskoor Ali Khan. 

Bharat Bhushan Goswami - szárangi
A szárangi nem beszél, de sóhajt, nevet, sír és ami a legfontosabb: énekel. Bharat Bhushan Goswami a legendás Mathura városában született, ahol – az indiai történetírás szerint – Krisna is meglátta a napvilágot. Apja és nagyapja is elismert zenésze volt a híres Radha Rani templomnak. Az éneklés mellett kezdett el játszani szárangin.

http://bharatbhushansarangi.com/


 Bhupinder Singh Chaggar - tabla
Az egyik legkitűnőbb tanítványa Pt. Sharda Sahainak, a Benares tabla Gharana nagymesterének. A több évtizednyi gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tabla szólistája lett.

http://www.bhupinderchaggar.com

 Bhupinder Singh Chaggar fotó: Zafir Dániel ©

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek