Turcsány Villő

PULZUSIMPULZUSOK - interaktív térinstalláció

     
A belépés ingyenes
Megnyitó esemény: 2021. június 16. 18:00

Kísérőprogram

2021. június 16. 19.00 – AV Talks & Walks a Nagyteremben, az installáció együttműködőinek és kurátorának részvételével. A tárlatsétát vezeti: Kovács Andrea, a Trafó AV Composers sorozatának szerkesztője 

2021. június 17. 18.00-19:30 – Kerekasztal-beszélgetés: Interdiszciplináris alkotás, digitális térformálás, látogatói bevonódás és designkommunikáció a Pulzusimpulzusok fényében.  Résztvevők: Turcsány Villő, German Kinga, Cosovan Attila, Fülöp József, Orosz Márton. Moderátor: Hamvai Kinga – limitált nézőszám (regisztráció szükséges a jegypenztar@trafo.hu címen)

2021. június 18. 18.00 és 20.00 – Bolcsó Bálint és Turcsány Villő: Modulációk variációi - élő elektronikus improvizáció

H. Bergson szerint a test egy médium: „A test a fogadott és visszaadott mozgások átmeneti helye, a ránk ható dolgok és azon dolgok közötti kötőjel, amelyre mi hatunk. Egy szóval a szenzo-motorikus folyamatok helye.” *

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2021. június 16-án egy különleges, három napig látogatható eseménnyel nyitja meg kapuit.

A járványhelyzet miatti kényszerleállás után végre bejárhatóak az átépített terek, ahol a belépőket egy olyan audiovizuális élmény fogadja, amely a konkrét, valós időben minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (N. Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé. Turcsány Villő programozott képletei alapján ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben.

A téralkotás dramaturgiája lehetővé teszi, hogy biológiai és szellemi lényegünk absztrahált formákon keresztül láthatóvá váljon. Testünk pulzusszámai, a szisztolés és diasztolés lüktetések képezik az első „szólamot”. Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul. Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: a kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció - interakció - participáció közegébe fogadja be a látogatót.

I’m O.K.

German Kinga

Henri Bergson: Materie und Gedächtnis. Eine Abhandlung über die Beziehung zwischen Körper und Geist (Philosophische Bibliothek, 441), Hamburg, 1991, 147. old.


Turcsány Villő - szobrász, multimédia művész

Szobrászművészként 1997-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Sokszínű alkotó, a hazai kortárs művészeti élet meghatározó egyénisége: munkásságában a plasztikai, performatív, hangművészeti, valamint kísérleti zenei alkotások egyaránt jelen vannak. Munkái hazai és nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításokon szerepelnek, magán- és közgyűjtemények részét képezik. 

Egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy kreatív látványtervező, téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskola doktorjelöltje, multimédia-művészet DLA-tagozaton. Kutatási témája: A téralkotás dramaturgiája – kortárs installáció mint hibrid médium.

CV magyar online verzió
CV English online version
https://www.facebook.com/villoturcsany

Alkotó: Turcsány Villő
Kurátor: German Kinga
Produkció-felelősök: Trafó Kortárs Művészetek Háza és MOME Budapest
Produkciós partner: Code and Soda, XORXOR
Vizuális identitás: Cosovan Attila

Együttműködők: 

Mozgatási rendszer fejlesztés: Kovács Róbert / Hasso Plattner Institute, Potsdam
Generatív kép, munkatárs: XORXOR
Interaktív hangtechnika: Krasz Ádám / MOME Doktori Iskola
Technológiai konzulens: Szabó András / Code and Soda
Szoftveres fejlesztés: Horák György / Code and Soda
Látvány konzulens: Lódi Csaba
Kurátorasszisztens: Hamvai Kinga / MOME Doktori Iskola
Technikai produkciós asszisztens: Nagy Réka / MOME Média Intézet
Technikai munkatársak: Trafó, Alpintechnika Pro 

Támogatók:  Nemzeti Kulturális Alapprogram, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Lollart, Code and Soda

A bemutató a MOME Doktori Iskola Multimédia DLA-programján Turcsány Villő mestermunka-fejlesztéséhez kapcsolódik.

"Az ingák felfüggesztve, motorok segítségével mozognak előre meghatározott pályán, miközben mi, a nézők, saját döntésünktől vezérelten járjuk be a teret. A falra vetített kép e kettő mozdulatsor tánca: az előre programozott, így kiszámítható úton haladó golyóké, és a kedvük szerint sétáló embereké. Mindezt ölelő sötét tér és a felerősített motor búgása teszi teljessé."

A bemutató a MOME Doktori Iskola Multimédia DLA programján Turcsány Villő mestermunka-fejlesztéséhez kapcsolódik.

PULZUSIMPULZUSOK - interaktív térinstalláció MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
PULZUSIMPULZUSOK - interaktív térinstalláció NKA - Nemzeti Kulturális Alap
PULZUSIMPULZUSOK - interaktív térinstalláció Lollart
PULZUSIMPULZUSOK - interaktív térinstalláció Code and Soda
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek