Pandit Hariprasad Chaurasia - a bansuri legendája

     
2000 Ft (Trafó bérlet érvényes)

Pandit Hariprasad Chaurasia India egyik legősibb hangszerének, a bambuszfuvolának, hagyományos nevén, a bansuri (’banszuri’) legnevesebb előadója.
 
1938-ban született Allahabadban. Apja tradicionális birkózó volt, aki fiát is birkózónak szánta, ezért az ifjú Harinak titokban kellett zeneleckéket vennie. Először vokális zenét tanul, majd Pandit Bholanath vezetésével megismerkedik a bansuri-val. Később a legendás Annapurna Dévi (a múlt század legnagyobb guruja, Baba Alauddin Khan leányának) tanítványa lett. 30 éves korában már szólókoncertet adott a londoni Royal Albert Hall-ban, ahol Yehudi Menuhin méltatta meleg szavakkal az ifjú művész játékát. Bombay-ben létrehozta saját iskoláját, a hagyományos módon, vagyis a ’mester házában lakó tanítványok’ közösségét, a Brindavan Gurukul-t, ahol nemcsak indiai, de számos nyugati tanítvány is élvezi Pandit Hariprasad Chaurasia ragyogó személyiségét és zeneszeretetét.
 
Számos hazai és nemzetközi kitüntetés után 2000-ben megkapja a Padmavibhusan címet, ami a legmagasabb indiai állami kitüntetés volt, amit még élő művész megkaphatott.
 
Valahol a régmúlt időkben maga Krishna, a földre szállt isten bűvölte el bambuszfuvola-játékával a közönséget. Ma Hariprasad Chaurasia teszi ezt. Soha korábban nem volt olyan bansuri-játékos, aki ennyire élethűen tudta volna megszólaltatni az indiai klasszikus zenére jellemző énekhang technikákat a fuvolán.
Indián kívül számos zenei-kísérleti projektben vett részt. Játszott John Mclaughlin nemrég nálunk járt Shakti nevű zenekarával és más dzsessz és komolyzenei formációkkal.
 
Hariprasad Chaurasia az indiai klasszikus zene utazó nagykövete, a Rotterdams Conservatory Indiai Klasszikus Zenei Tanszékének vezetője. Évente számtalan koncertet adva épít hidat a kultúrák közé.

http://india.tilos.hu/2006/

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek