Kudsi Ergüner Trio (TR): Sufi Invocations

     
3500 Ft / elővételben: 3000 Ft
SZAKRÁLIS ZENEI BÉRLET érvényes
Bérletinfo: http://trafo.hu/szakralis

Bevezetés a keringő dervisek zenéjébe - Trafó Különóra október 16-án 18:30-tól! Előadó: Dr. Sudár Balázs, az MTA történettudományi Intézetének kutatója és oktatója, az ELTE szegedi Altajisztikai Tanszékének tanára. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.

A világ egyik legősibb (fúvós)hangszere, amely már a piramisok falfestményein is feltűnik, a ney. A török Kudsi Ergüner pedig a világ egyik legjelentősebb ney játékosa, a magyarul keringő derviseknek is nevezett mevlevik szúfi zenéjének a mestere.

Kudsi Ergüner gyermekkorától kezdve látogatta a Mevláná Dzseláleddín Rúmí (1207-1273 alapította rend legfontosabb szertartásait, a szemákat, melynek során a dervisek a zene és a tánc - pontosabban a keringés és a forgás - segítségével kívánnak közelebb kerülni Istenhez.

Kudsi Ergüner több évtizeden keresztül kutatta az oszmán zene történetét, melynek gyökerei a XIII. századig nyúlnak vissza. Kiváló előadó és egyúttal tanár is. A 70-es években Párizsba költözött, ahol később megalapította a szúfi zenét és filozófiát kutató és tanító Mevláná Intézetet. Játéka több mint 40 lemezen hallható, zenekarvezetőként és közreműködőként egyaránt. Pályája során számos kiemelkedő művésszel dolgozott együtt [Maurice Béjart, Carolyn Carlson, Martin Scorcese és Peter Gabriel (Krisztus utolsó megkísértése), Jean Michel Jarre, Georges Aperghis, Tony Gatlif (Vengo), Didier Lockwood, Michel Portal, Peter Brook (Meetings With Remarkable Men, Mahabharata), Sultan Khan, Bill Laswell, Marcus Stockhausen, Nguyen Le, Hilliard Ensemble].Kudsi Erguner - ney
Hakan Gungor - kanun
Hamdi Akatay – ütőhangszerek

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek