Rosas (B): Bartók / Mikrokosmos

2800 Ft / diák: 2200 Ft / 200% tánc bérlet érvényes

Május 8-án, vasárnap az előadás előtt 19:00-tól Végső Zoltán újságíró, zenekritikus tart bevezetőt Ligeti és Bartók műveiről a Trafó kávézójában.
A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!A világhírű belga társulat ezúttal egy 1987-es koreográfia felújított verziójával érkezik hozzánk. A Bartók és Ligeti muzsikájára épülő esten a tánc a zenélés öröméről mesélnek – Anne Teresa De Keersmaeker kiváló táncosait a The Duke Quartet, valamint a nagynevű belga kortárs zenei együttes, az Ictus szólistái kísérik, élőben.

Anne Teresa De Keersmaeker koreográfiája már 24 éve is magában hordozta annak a sajátos formanyelvnek a jegyeit, amelyekkel a koreográfusnő azóta a kortárs tánc egyik úttörőjeként méltán szerzett világhírnevet. Keersmaeker munkásságának korai szakaszában saját mozdulataiból indult ki, ezért is jellemzi fiatalkori műveit annyira a személyesség és a feminin karakter (a Mikrokosmos az első olyan darabja, amelyben férfi táncos is szerepel). A gyermeki játék öröme, a nővé serdülés és a csábítás új eszközei, a férfi-nő kapcsolat játékossága és helyenkénti durvasága – ezek a képek építik fel a Rosas idén felújított, finommívű, mégis friss és érzelmes előadását.A két világhírű magyar komponista, Bartók és Ligeti zenéjét pedig élőben hallhatjuk az előadás során méghozzá a The Duke Quartet, valamint a világhírű belga kortárs zenei együttes, az Ictus szólistáinak előadásában. Különlegesség, hogy a produkció közvetlenül a brüsszeli és londoni bemutató után érkezik majd Budapestre a Trafó 200% tánc sorozatának részeként.Az Európa-szerte ismert és elismert kortárs zenei együttes, a brüsszeli székhelyű Ensemble ICTUS a világ legnagyobb koncerttermeiben lép fel és tart workshopokat művészeknek és a közönségnek egyaránt, ám ami igazi különlegesség: az Ictus zenei világa Tom Waitstől Steve Reichen át a francia spektrális zenékig terjed, ráadásul a zenekar rendszeresen dolgozik együtt táncosokkal, képzőművészekkel, filmesekkel. A világhírű Ultima Vez társulat koreográfusa Wim Vandekeybus épp úgy zenekarának tekinti az Ictust, mint a belga társulat, a Rosas.A 200% tánc névvel fémjelezett sorozat olyan előadásokat takar, amelyekben nem a kísérletezés, a műfajok közti átmenet, hanem a tiszta tánc szépsége dominál. A tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, valamint az érthető, átgondolt forma, és a zene atmoszférateremtő ereje. Olyan produkciók ezek, amiket tátott szájjal, ámulva nézhet a közönség: élmény azoknak is, akik még sosem láttak kortárs táncelőadást és élmény a szakmabeliek számára is. A 2010/2011-es évadban a Trafó számos világsztárt lát vendégül a 200% tánc sorozat keretében: igazi kortárs tánc-legendák léptek és lépnek színpadra Budapesten e sorozat kedvéért. A Rosas mellett olyan kiváló koreográfusok és társulatok munkáit hozza el a Kortárs Művészetek Háza Budapestre, mint a brit Wayne McGregor és a Random Dance, az ugyancsak szigetországi Russell Maliphant, emellett bemutatják a Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Duda Éva vadonatúj darabját is a sorozat zárásaként.Koreográfia: Anne Teresa DE KEERSMAEKERMikrokosmos
Táncosok: Elizaveta PENKOVA, Jakub TRUSZKOWSKI
Eredetileg táncolták: Jean-Luc DUCOURT, Johanne SAUNIER
Próbavezetők: Johanne SAUNIER, Mark LORIMER
Zene: BARTÓK Béla
Zenészek: Jean-Luc PLOUVIER, Michaek FROHNMEYER (zongora / piano)Monument-Selbstportrait-Bewegung
Zene: LIGETI György
Zenészek: Jean-Luc PLOUVIER, Michaek FROHNMEYER (zongora / piano)IV. vonósnégyes / String quartett N° 4
Táncosok: Tale DOLVEN, Elizaveta PENKOVA, Taka SHAMOTO, Sue-Yeon YOUN

Eredetileg táncolták: Anne Teresa DE KEERSMAEKER, Roxane HUILMAND, Fumiyo IKEDA, Nadine GANASE, Johanne SAUNIER
Próbavezetők: Fumiyo IKEDA
Zene: BARTÓK BélaZenészek:
The Duke Quartet
Luisa FULLER (hegedű)
John METCALFE (brácsa)
Rick KOSTER (hegedű)
Sophie HARRIS (cselló)

Fény: Anne Teresa DE KEERSMAEKER / Herman SORGELOOS
Jelmez: Rosas, Anne-Catherine KUNZ

Eredeti premier: 1987, Kaaitheater (Brussels)

Koprodukciós partnerek: Kaaitheater (Brussels), Sadler's Wells (London)

www.rosas.be

„1992-ben a Petőfi Csarnokban és az Erkel Színházban De Keersmaeker két, mérföldkőnek számító munkáját, a Rosas Danst Rosast és az Achterlandot láthatta a magyar közönség. A flamand társulat bemutatkozó látogatásán az akkor már világhírű, s mindössze harminckét éves De Keersmaeker nem lépett színpadra - erre az időre már teljesen a koreografálásnak szentelte egyedülálló tehetségét.
Táncosi visszatérését a most Budapesten is bemutatott Once, ez a hetven perces, nagyszerű szólómű jelentette 2002-ben. Megkondul, és hosszan zeng ez az alkotás, mint egy bronzharang: szinte nem is hihető, hogy három éves, egyáltalán, hogy nem most, a napokban-hetekben készült el. Jelentése, levegője, rezdülései az abszolút jelen időre reflektálnak.”
Halász Tamás elemzése a Rosas legutóbbi budapesti vendégjátékáról: http://tancelet.hu/kritika/1242-oeroekerveny
 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek