Compagnie Marie Chouinard (CAN)

2800 Ft / diák: 2200 Ft / a 200% tánc bérlet érvényes

45 és 35 perc
 

Különóra szeptember 25-én 18:30-kor, az előadás előtt:
Rényi András esztétával.
 

Két időtálló koreográfia (1993-ból és 1999-ből) a sokszoros visszatérő montreali társulattól. Az állandók: a lendület és a ritmus, a koreográfus, Marie Chouinard és a zenetörténet modern klasszikusai. A változók: a táncosok és a helyszín – ami szeptemberben megint a Trafó.
 Chopin opus 28-as, zongorára írt darabjaiban Marie Chouinard a tiszta formákat emeli ki. Szólók, duók, hármasok és tuttik dinamikus váltakozása teszi hangsúlyossá a szélsőségek zenében is tetten érhető játékát: szenvedély és félénkség, finom árnyalatok és nyers erő még plasztikusabbá válik a fények kijelölte térben.
 

2006 tavaszán a Trafóban / bODYrEMIX/gOLDBERGvARIATIONS:A Tavaszi áldozat Marie Chouinard első olyan munkája, amelyet zenei partitúrára épített – nem csoda, ha ehhez a lépéshez éppen Igor Sztravinszkij, a modern tánc történetében sokat próbált darabját választotta. De ne higgyük, hogy a zene gúzsba kötné a tánc ritmikáját és a táncosok mozdulatait, épp ellenkezőleg: Sztravinszkij lendülete inspirálja, kíséri, új energiákkal tölti meg, egyszerre visszhangozza és ellenpontozza ezt az organikus és markáns koreográfiát. „Az én Tavaszi áldozatomnak nincs lineáris története, nincsenek benne ok-okozati összefüggések. Csak szinkronicitás van benne. Olyan, mintha az anyag életre kelése utáni pillanatot próbálnám megragadni és kibontani.”
 

Marie Chouinard pályafutása gyakorlatilag két évszámban összefoglalható: 1978-ban tűnt fel Montrealban első szóló koreográfiájával, 1990-ben pedig megalapította saját társulatát. Kulcsszavak: szabadság, együttérzés, humor, Erosz, kozmosz, az emberi test (teljessége vagy éppen teljességének hiánya).
 

Chopin: 24 Prelűd
Zene: Frédéric CHOPIN
Fény: Axel MORGENTHALER
 

Tavaszi áldozat
Zene: Igor SZTRAVINSZKIJ (1913)
Fény: Marie CHOUINARD
Kellék: Zaven PARÉ
Fodrász: Daniel ÉTHIER

Koprodukciós partnerek: Centre national des Arts (Ottawa, Canada), Festival international de nouvelle danse (Montréal, Canada), Kunstencentrum Vooruit (Gent, Belgium)
 

Koncepció és koreográfia: Marie CHOUINARD
Előadók: Kimberley de JONG, Ève GARNIER, Leon KUPFERSCHMID, Lucy M. MAY, Lucie MONGRAIN, Mariusz OSTROWSKI, Carol PRIEUR, Gérard REYES, Dorotea SAYKALY, James VIVEIROS, Megan WALBAUM
Jelmez: VANDAL
Smink: Jacques-Lee PELLETIER
Próbavezető: Ami SHULMAN
 

Köszönetnyilvánítás: Conseil des arts et des lettres du Québec, Conseil des Arts du Canada, Conseil des Arts de Montréal
 

mariechouinard.com/flash.html


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek