Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor fotókiállítása

Megnyitó: 2008. november 7. (P) 19h
 

10 év képekben. 10 esztendő emblematikus előadásinak legizgalmasabb pillanatai – két kiváló fotóművész szemével. Nézőként mozdulatokra, hangokra, füstre-fénye, színekre, illatokra emlékszünk egy-egy igazán maradandó darabból. De mire emlékszik a fényképész? A fotó-emlékezet lenyűgöző képekben rögzíti az élményt, úgy, ahogy a gép mögött álló (kép)alkotó és a fényképezőgép lencséje látja…
 

Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor fotóművészek a kezdetektől figyelemmel kísérik előadásainkat; megörökítették fotóikon azok nagy részét. Most az ő szubjektív válogatásukon keresztül láthatjuk a megnyitó óta eltelt éveket. Kiderül, számukra mely pillanatok, előadások voltak a legemlékezetesebbek. Lia Rodrigues spanyol-geometrikus formái, a CandoCo társulat táncosainak tökéletlenségükben tökéletes testrészei, a Ballet Preljocaj sötét-pontos világának körvonalai, Trisha Brown korai munkáinak dinamizmusa, vagy Yasmeen Godder fehér színpadának fekete madár-táncosai... esetleg egy másik darab másik momentuma.
Fotók - táncos és színházi pillanatok, amelyek kimerevítették a mozdulatot, megállították az időt, így megőrizték számunkra az előadások hangulatát, feszültségét, izgalmát.
 

KONCZ ZSUZSA
fotóriporter
 

„Középiskolás koromban határoztam el, hogy fotóriporter leszek, ehhez Escher Károly akkoriban megjelent könyve, a Riportfényképezés, adta az ötletet. Később, első személyes találkozásunk után, az idős mester haláláig tartó szakmai barátságába fogadott.” (Koncz Zsuzsa)
 

1963-tól egy kulturális hetilap, a Film Színház Muzsika fotóriporter munkatársaként fényképezett színházi próbákon, filmforgatásokon, portrékat készített a kor jelentős művészeiről. Ezekben az években kezdett dolgozni a Színház című folyóiratnak, amelynek 1999 óta képszerkesztője. A kilencvenes években több dokumentarista riportot készített: hajléktalanokról, barlangban lakó cigányokról, vak gyerekekről…
 

Táncfotózással a 90-es évek közepe óta foglalkozik.
1979-ben rendezte első önálló kiállítását, amelyet azóta több, mint tizenöt követetett.
 

Hazai és külföldi pályázatokon több díjat is nyert (Balogh Rudolf díj – 2001, Hungart alkotói ösztöndíj – 2005, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE - 2008 ), első könyve 2000-ben jelent meg a Fényképtár sorozatban.
 

DUSA GÁBOR
fotóriporter, újságíró
 

1987-től 1990-ig Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója. 1991-ben jelennek meg első fotói a Ring című újságban. 1992-1993-ig Fotóriporter gyakornok a Köztársaság című hetilapnál annak megszűnéséig. 1993-1994-ben a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporter hallgatója (később a laptervezés-képszerkesztés szakot is elvégzi).
1995-től 1996-ig a Pelikán Kiadó alkalmazásában a Népszabadság vidéki lapjainak, és a Pest Megyei Krónikának dolgozik, mint fotóriporter, 1997-től 1999-ig a FunKey extrémsport és szabadidő magazin fotóriportere. 2000-től a lapok megszűnéséig a Népszabadság Computer Technika melléklete, és utóda az Infokrónika, informatikai újságírója.
 

Több táncelőadást dokumentál, illetve koreográfiákhoz készít videókat. Mándy Ildikóval közösen készített táncfilmje, a Plázaláz információs vetítésre került a 34. Magyar Filmszemlén, és vetítették a 34. Budapesti Függetlenfilm Szemlén, 2003-ban.
 

Jelenleg szabadúszóként színházi és táncfotográfiákat készít, több lapnak fényképez.
 

Díjai:
2000 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Magyar Fotóriporterek Társasága különdíja
2001 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Legjobb kollekció díja
 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek