Csalog Gábor és Varga István

1500 Ft / diák: 1200Ft (Trafó bérlet érvényes!)

Csalog Gábor és Varga István 2007 októberében adott nagysikerű koncertet a Trafó Nagytermében. Akkor kortárs és klasszikus dallamok, zenei formák találkozása foglalkoztatta a két kiváló zenészt, most orosz zeneszerzők művei elevenednek meg előadásukban: Csajkovszkij, Muszorgszkij, Usztvolszkaja, Prokofjev és Schnittke darabjait hallhatjuk majd.
 

Csalog Gábor 1960-ban született Budapesten. 6 éves korában kezdett zongorázni, 11 évesen bekerült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola különleges tehetségekkel foglalkozó osztályába. Tanárai Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Ránki Dezső és Schiff András voltak. 1982-től Sebők György asszisztense volt az amerikai Indiana Egyetemen.
 

Főiskolai évei óta rendszeresen játszik kortárs zenét, több zeneszerzővel közvetlen munkakapcsolatban is áll (pl. Kurtág György és Sáry László). Az ezredfordulótól kezdve fontos szerepet vállalt Ligeti György zongoraműveinek magyarországi bemutatásában. Repertoárjában a mai mellett egyenrangúként szerepel a régebbi korok zenéje, melyből sok ritkaságot is műsorra tűz. Magyarországi szóló és kamarahangversenyei mellett csaknem minden európai országban, és az USA-ban is koncertezett. Hazai és külföldi koncertjei mellett számos rádió- és lemezfelvételt készített, sok kortárs mű bemutatója fuződik nevéhez.
 

1990-ben jelent meg első szólóalbuma, amelyen Schumann és Szkrjabin műveket ad elő. További felvételei: Chopin Mazurkák, Noktürnök (Hungaroton) és Schubert-sorozat (Fonó Lemezcég), Liszt és Ligeti etűdjei, Scriabin művei, Kurtág: Játékok (utóbbiak BMC). A Bartók-konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanára. A Könemann Music Budapest Chopin-összkiadásának közreadója. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki.
 

Varga István 1955-ben született Szabadkán. Viktor Jakovcicnál, Mező Lászlónál, André Navarránál és Maurice Gendronnál tanult. 1999-ig Jugoszláviában élt, ahol a belgrádi és az újvidéki Zeneakadémián tanított. Megalapította a „Camerata Academica” kamarazenekart és a „Goldberg” vonóstriót, amelyeket Jugoszlávia vezető együtteseiként tartottak számon. Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nemzetközi kamarazenei fesztivált szervezett, melyen neves művészekkel működött együtt (Valerij Affanasijev, Konstantin Bogino, Aleksandar Madjar, Pavel Vernjikov, Marine Jasvili, J.M.Philips-Varjabedian…) Jelentős jugoszláv zeneszerzők írtak neki műveket (Despic, Eric, Suklar, Stefanovic..)
 

A Jugoszláv Zeneszerzők Egyesülete külön kitüntetésben részesítette a jugoszláv zene fejlődésében nyújtott teljesítményért. Szólistaként hangversenyezett Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban és Oroszországban. Tagja a párizsi Cordes et Pics egyesületnek, melynek szervezésében hangversenyeken lép fel és kurzusokat tart Franciaországban. 1999 óta Magyarországon tartózkodik; a Bartók Konzervatórium cselló és kamarazene tanára.
 

MŰSOR:
Galina Usztvolszkaja: Nagy duó – csellóra és zongorára
Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij:
Az első büntetés
Meditáció (zongorára)
Szergej Szergejevics Prokofjev: Szonáta csellóra és zongorára
Szünet
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Évszakok – részletek (zongorára)
Alfred Garyevich Schnittke: 1.szonáta csellóra és zongorára
 

Támogató:


Ajánljuk még

Nincs megjeleníthető tartalom.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek