Budapest Tánciskola: Forrás, Csend szigetek, On Friskin

     
1000 Ft, diák: 800 Ft (Trafó bérlet érvényes!)

A Budapest Tánciskola minden évadban bemutatja a Trafóban, mivel foglalkoztak a diákok a hónapok során, milyen darabok készültek a neves koreográfusok kezei alatt. Idén májusban Angelus Iván, Bakó Tamás, és Eléonore Valére koreográfiáit láthatjuk egy este keretében.
 

A Budapest Tánciskoláról Angelus Iván 1979-ben alakította első táncművészeti intézményét, az Új Tánc Klubot. A Kreatív Mozgás Stúdió (1983), az Alapfokú Táncművészeti Iskola, majd a Szakközépiskola és a Kortárstánc Alkotóműhely után a legutóbbi új intézmény a 2004-ben alapított Budapest Kortárstánc Főiskola. Ezek működnek ma is kiegészítve egymás tevékenységét a 8 éve alapított Goli Tánchelyen, az Új Előadóművészeti Alapítvány égisze alatt.
 

A táncosokról Alig több mint ötven fiatal táncos tartozik a kb. hatszoros túljelentkezés alapján „kiválasztottak” közé. Ők tölthetnek itt 3-5 (néha 6) évet szakadatlan, áldozatos, de élvezetes munkával: tánccal, tanulással. A tananyag koncepciójának lényege a sokszínűség: kortárstánc, modern tánc, balett, kontakt improvizáció, magyar néptánc, argentin tangó, spanyol flamenco, brazil-, kínai-, japán harcművészet, műugrás. A kompozíció, gyakorlat és elmélet, valamint kreativitás békésen megférnek a tananyagban. A felelősség, a munka és majdan a siker a diákoké, hazai és külföldi tanáraik – évente kb. ugyanannyian – „csak” segítenek.
 

FORRÁS
 

Angelus Iván koreográfiája a táncosok álmainak ritmikai és formavilágára épül. Az álmokon alapuló előadás motívumai tiszta struktúrákba rendezve alkotják a tánc szövetét. Az eredeti, mégis „érthető” táncnyelv a „tiszta” tánc vonulatához tartozik, mégis az indulatok síkján hordozza az előadók személyességét.
 

Angelus Iván a magyar kortárstánc egyik úttörője. Jelentősebb táncelőadásai: Tükrök (1982), Rozmárbál (1986), Utolsó szóló (1989), Kilences, Városi Levegő (1999), A jövőre emlékezni - Schaár Erzsébet: Utca (2007), Lágymányos Impromptu (2008)
 

Táncosok:
Bartók Andrea, Biczók Anna Cuhorka Emese, Dányi Viktória, Furulyás Dóra, Lányi Júlia, Fülöp László, Négyesy Attila, Vakulya Zoltán
Fények: Braun András festményeinek felhasználásával
Zene: Rossini, The Residents, G. Szabó Hunor
Asszisztens: Hevér Zsófia
Rendezte: Angelus Iván
 

CSENDSZIGETEK – Silence Islands
 

A Csendszigetek című új Bakó Tamás opus ismét férfitáncosok közösségére készült. A mozgás és mozdulatlanság kontrasztjára épül, a koreográfus egyre személyesebb mozgásnyelvének felhasználásával. Bakó Tamás a Budapest Tánciskolában végzett, külföldi együttesek után az OFF, majd az ARTUS táncosa. Újabban független táncos és sajátos táncnyelvet fejlesztő kortárstánc pedagógus, egyéni hangú koreográfus.
 

Táncosok:
Bordás Emil, Csuzi Márton, Juhász Péter, Kelemen Krisztián, Varga Csaba
Zene: G. Szabó Hunor és együttesének improvizációja
Koreográfia: Bakó Tamás
 

ON FRISKIN
 

Az On Friskin Thierry de Mey azonos című kortárs zenéjére készült, a fizikai táncszínház vonulatában megfogalmazott dinamikus, sodró tiszta tánc. A koreográfus Eléonore Valére a P.A.R.T.S.-ban végzett, táncolt többek között Wim Vandekeybus együttesében, „szabadúszó” táncos, koreográfus, pedagógus.
 

Táncosok:
Bartók Andrea, Furulyás Dóra, Koncz Judit, Mádi László, Mikó Dávid, Zsíros Gábor
Zene: Thierry de Mey
Koreográfia: Eléonore Valére
 

Támogató:


Ajánljuk még

Nincs megjeleníthető tartalom.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek