Partho Sarothy - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XX.

2400 Ft | elővételben: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes
19.30-tól a Baba Allauddin Khan c. dokumentumfilmet vetítjük, magyar felirattal

"Partho az egyik legelkötelezettebb tanítványom. Boldog vagyok, hogy láthatom zenei kiteljesedését és azt, hogy ő lett a világ egyik legjobb sarod-játékosa. Áldásom és a jókívánságaim kísérik, hogy elnyerje a zenei világban az a megbecsülést, ami illeti!"
- Pt. Ravi Shankar


Partho Sarothy
Partho Sarothy India egyik legkiválóbb sarod-játékosa. Zenéjét az indiai klasszikus zene hagyományos mélysége mellett a legkiválóbb muzsikusok virtuozitása jellemzi. Partho úgy tud áradóan virtuóz lenni, hogy közben a rágára jellemző harmónia és meditatív nyugalom is megmarad. Ezzel a különleges technikájával költői magasságokba emelte a klasszikus rága előadást.
 
Az elmúlt 40 évben a világ minden szegletében koncertezett mestere, Pt. Ravi Shankar mellett, Magyarországra azonban most látogat először. Olyan különleges helyeken adhatott koncertet, mint a Kreml (Oroszország), a Carnegie Hall (USA), The Royal Albert Hall & Queen Elizabeth Hall (London).
 
India minden jelentős fesztiválján adott már koncertet, amit igazán kevesen mondhatnak el magukról. Ezek közül néhány: The Dover Lane Festival, SRA Music Festival, The Savai Gandharva Festival, IMG Fest, The Shankar Lal Festival, Vishnu Digambar Jayanti, Tansen Sangeet Samaroho.


 
Pandit Abhijit Banerjee
Napjaink tablajátékosai között Abhijit Banerjee egyike India legkreatívabb és legkeresettebb zenészeinek. A zene iránti vonzódást és a tehetségét felismervén, édesapja 4 éves korától tanította tablázni. Emellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának, Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak.
 
Gyakorlatilag minden legendás indiai zenészt kísért már koncerteken, mint pl. Pt. Ravi Shankar, Pt. Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Pt Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamurali Krishnan stb. Tabla szólójátékával több, mint ötven fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.
 
India minden jelentős fesztiválján játszott, emellett turnézott az USA, Kanada, Anglia, Európa, Japán, Ausztrália, Dél Afrika, Dél. Kelet Ázsia és Mexikó városaiban. Szemináriumokat, workshopokat zenei iskolákban és egyetemeken szerte a világban. Játszott olyan nagynevű előadótermekben, mint a Lincoln Center, Carnegie Hall (USA), Gevant Haus (Németország), Paleis (Belgium), Theatre de la Ville (Franciaország), South Bank (Anglia).
 
Az indiai klasszikus zenei karrierje mellett játszott Ry Cooderrel, Larry Corryellel és Trilok Gurtuval is. Megalapította saját, TARANG nevű ütőhangszeres zenekarát, mellyel saját kompozícióit játsszák. E mellett tagja a következő zenekaroknak fúziós is: Raga Jazz Group, Arohi Ensemble.
 
Abhijit számos filmzenét szerzett az indiai televízió számára és a The Trail című dokumentumfilmhez írt zenéje elnyerte a legjobb filmzene díját Kalkuttában. Alapítója a Dhwani Academy of Percussion intézményláncnak (Los Angeles, New York, Singapore és Kalkutta) Ezekben az intézményekben nemcsak a tehetséggondozás folyik, de az indiai klasszikus zene népszerűsítése is, sőt külön oktatási- és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki látássérült gyermekek számára.
 
Somnath Roy
Somnath Roy 1971-ben született egy zeneszerető bengáli családban. Gyermekkorában számos hangszer iránt érdeklődött, majd egyre inkább a klasszikus zene felé fordult. Sri Nepal Sarkartól bansuri-játékot és Sri Bablu Biswastól a dholak nevű népi ütőhangszer technikáját tanulta.
 
Pandit S. Shekar, a legendás Mridangam maestro tanítványa lett. Az Ő javaslatára kezdett el ghatam-játékkal foglalkozni és nem sokkal ez után a Madraszban élő Shri V Suresh fogadott tanítványa lett. 1999-ben mutatkozott be Dél-Indiában, mint Ghatam játékos és azóta olyan világhírű hindusztáni és karnatikus előadókat kísért hangszerével, mint Sangeeta Kalanidhi Dr. T.K. Moorthy, Dr. N. Vijay Shiva, Ustad Amjad Ali Khan, Ustad Shujaat Khan, Pt. Anindo Chatterjee, Pt. Abhijit Banerjee, valamint a Grammy Díj nyertese Pt. Viswa Mohan Bhatt.
 
Somnath 22 éve dolgozik, mint filmzeneszerző. Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Sandip Roy, Goutam Ghosh, vagy Budhadev Dasgupta. Fontosnak tartja a fúziós zenei életet is, ezért játszott olyan formációkkal, int a Rhythm Scape, Vagy a Bandish Fusion, vagy akár Siddhi Goma, Gujarat egyik leghíresebb népzenésze.
 
Számos CD-je jelent meg szólistaként és kísérőzenészként. Számos nagyhírű fesztiválon játszott Indiában és Indián kívül, mint pl. Dover Lane Music Conference, International Society for Laya Awareness, Etni Malaga Festival, World Sacred Music Festival stb.
Az ATN Legjobb Ütőhangszeres Díját nyerte el 2003-ban.
 
Partho Sarothy – sarod
Pandit Abhijit Banerjee – tabla, pakhawaj
Somnath Roy – ghatam
 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek