ON THE NORTH SPOT

a belépés ingyenes / regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen
ÚTI BESZÁMOLÓ

a belépés ingyenes / regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen

Reykjavik, Oslo, Tromsø. Észak-fok. Titok. Idegenség. Távoli és mégis oly közeli nordikus tájak. Néhány órányi repülőút és egy egészen más világ tárul a szemünk elé. Országok, ahol tényleg zöld a fű és tényleg kék az ég, és szinte nincs is kerítés a házak között. A Norvég Civil Támogatási Alap által hirdetett tanulmányi utakon  több magyar fiatalnak nyílt már lehetősége feltérképezni ezeket a vidékeket. Most pedig megosztják tapasztalataikat és helyszíni tudósításaikat mozgó- és fényképes prezentációk keretében. Szubjektív helyzetjelentések a kötött pulóverek, a vadlovak, a fjordok és fjeldek tájairól.

A „Legyél te is on the spot!” nyertes csapatai az elmúlt években olyan társadalmi problémák sikeres kezelésére alkalmazott, jól bevált gyakorlatok után nyomoztak, amelyek hazánkban is alkalmazhatóak lennének. Választott témáik között szerepelt az integrált nevelés, az oktatás, az előítéletek kezelése, az emberi jogok védelme, a bizalom és együttműködés. Útjaik során pedig mindvégig dokumentálták a látottakat a modern kommunikációs lehetőségek segítségével – blogot írtak, videókat, instagram, facebook és twitter tartalmakat készítettek.

2015 nyarán a többek között a BÚÉK közösségi dokumentumfilmet is jegyző a Halász Júlia és
Kálmán Mátyás Északi nyitás tematikájú útjuk során két fő témakörre fókuszáltak: a zöld kezdeményezésekre és a sérülékeny csoportokkal foglalkozó civil szervezetek tevékenységeire. Olyan kisfilmeket és riportokat forgattak, melyek közelről és szemléletesen tudják bemutatni a civil szervezetek tevékenységének jelentőségét, illetve a civil öntudat társadalomformáló erejét.

Dér Asia és Haragonics Sára olyan szervezeteket látogattak meg a Nordik Balkánon, amelyek kisközösségekben dolgoznak az integráció és az elfogadás területén. Főleg a fiatalkori integrációra fókuszáltak, mert szerintük ez a kulcs egy jóléti társadalom létrejöttéhez. Ha a gyerekek elfogadást, jogállamot látnak maguk körül már olyan korban, amikor még azt sem tudják mit jelentenek ezek a fogalmak, akkor ezeket az értékeket felnőve is követni fogják.

Előadók: HALÁSZ Júlia, DÉR Asia, HARAGONICS Sára, RUZSBACZKY Tímea (EGT és Norvég Alap referens)
Moderátor: KISS Bea
Támogatók: Norvég NagykövetségTRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek