Mundruczó Kornél - TR Warszawa: Denevér (Nietoperz)

3000 Ft / diák: 2400 Ft
lengyel nyelven, magyar felirattal

Stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.


Mundruczó első lengyelországi rendezésében továbbkeresi a választ kérdésére: szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania?
 
“Valójában csak motívumokat és dalokat használtam Straussból. Sokkal inkább új darab született, amelyben két eutanázia-történet fut egymás mellett. Az operett szerintem kifejezetten halál-műfaj. […] Az egyik történet egy karmesterről szól, aki minden szilveszterkor A denevért vezényelte; a másik pedig egy paralízises fiú története, aki az eutanázia mellett dönt, de aztán annyira romlik az állapota, hogy a gyógyszerek bevétele előtt nem tudja még egyszer kimondani az igent, így nem tudja aláírni a papírokat.” (Mundruczó Kornél)
 
A Gazeta Wyborcza borotvaélen lejtett táncnak nevezte az előadást, amelyben "a színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával". A Wprost szerint Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház "résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában, ugyanakkor komolyan beszélni". A Denevért – amely a segített öngyilkosság témája körül forog – egy trilógia első részeként mutatta be a lengyel TR Warszawa színház. A trilógia második része – mely a közös öngyilkosságról szól majd – a két héttel későbbi Proton Színház bemutató lesz (The Day of My Great Happiness).
„… ’beragadt’ nekem ez az öngyilkosság-metafora. Nagyon európai és ezen belül nagyon magyar problémának gondolom…” (Mundruczó Kornél).
 
A rendező ezért az előadásért elnyerte a Telewizja Polska díját, a produkció pedig a májusi kaliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a „legjobb társulatnak járó” nagydíjat.

Rendező: Mundruczó Kornél
Szöveg: Wéber Kata, Mundruczó Kornél
Díszlet- és jelmezterv: Ágh Márton
Zene: Szemenyei János
Dramaturg: Thury Gábor
Fény és videó: Mundruczó Kornél
 
Előadók: Małgorzata Buczkowska, Roma Gąsiorowska, Agnieszka Podsiadlik, Justyna Wasilewska, Rafał Maćkowiak, Dawid Ogrodnik, Sebastian Pawlak, Adam Woronowicz

 
1314

Lengyel Intézet

 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek