MMM…

1900 Ft
Könnyű elektronika, akusztikus hangzás, csodaszép dallamok, húzós ütemek. Mindez három, M betűs frontleánnyal rendelkező, nagyon aktuális magyar zenekartól.

Hódosi Enikő (Manoya) teltházas bemutatkozó koncertje után, immáron Fonogram díjasként tér vissza a Trafóba, Mészáros Zsuzsanna (Marge) szeptemberben megjelenő, új lemezét mutatja be először a közönségnek, Horányi Júlia (mïus) pedig zenekarával a nagy sikert aratott, MR2 Akusztik műsort adja újra elő, néhány új dallal körítve.
Manoya, azaz Hodosi Enikő ‘Rebirth’ című dala a magyar rádiókon keresztül árulkodott először egy új zenei projekt létrejöttéről. Az dalszerző-énekesnő a NEO zenekar tagjaként (2003 - napjainkig) vált ismertté, mely csapattal számos zenei díjat és három közös nagylemezt tudhatnak magukénak (Kontroll, Maps for a Voyage, The Picture). 2011-ben Enikő Occam (Lázár Tibor) ‘My Rorschach’ című lemezén is megcsillogtatta hangjának egy lágyabb, érzékibb tónusát. Számos élő és rögzített vendégszereplés után (Zagar, The Trousers, Vote Richmon, Freshfabrik, Ambersmith, Darumarokko, Alba Hyseni) 2012-ben elkészült első szóló albuma ’Hundred Arms’ címmel, melyet teltház előtt mutatott be a Trafóban, és amely idén elnyerte a “legjobb alternatív album” Fonogram díját.
A lemezen szereplő 11 dalban az akusztikus világot finom elektronika fűszerezi, de a legfontosabb összetevő mégis Enikő sajátos énekhangja, életfilozófiája és szövegei. 
A Manoya dalok alternatívát kínálnak a mai zenei világ gyakran felszínesen harsány popkultúrájával szemben, és felkínálják vagy éppen követelik a felszabadító elmerülést. A lemez hangszerelésében - melyet Lázár Tiborral közösen készítettek– is megmutatkozik az a bizonyos ’gyönyörködtető változatosság’: egyszerre szerepeltet vonószenekart, kísérleti elektronikát, akusztikus gitárokat, hétköznapi és gerjesztett zajokat, jazzes elemeket éppúgy, mint hip-hop ütemeket, lélekmelengető mantrákat valamint zongorás balladát. Dalszövegeiben Manoya önmagát sem kímélve merül el a tapasztalás olykor melankolikus mélységeiben, hogy aztán öniróniája vagy éppen túláradó életszeretete rántsa ki onnan extatikus magaslatokba.
 
Marge 2010 decemberében debütált ingyenesen letölthető And című albumával. Sokoldalú, de azonnal felismerhető zenei világával azóta is hiánypótló szereplője a hazai és nemzetközi zenei életnek. My Way című dalának markáns, művészi képi világú videoklipje az MTV és a 1Music Channel tévéadók egyik leggyakrabban játszott darabja volt, de a címadó szám az MR2 Petőfi Rádió lejátszási listájában is kiemelt helyen szerepelt. Marge művészi sokszínűségét bizonyítja, hogy a londoni Ealing Autumn Festivalon bemutatott Liszt-installációhoz Rapszódia című Liszt-átiratát használták fel. Számos hazai és nemzetközi fesztivál- és klubfellépése után idén ősszel új zenei és vizuális arculattal, illetve ahhoz igazodó színpadi show-val jelenik meg. Az új lemez intimebb, személyesebb, fátyolosabb karaktere új teret hoz létre Marge zenei életében, erre a közreműködő producerek eddigi zenei munkássága önmagában is garancia. A trópusi basszusvonalakkal és glitch-hop elemekkel teletűzdelt zenei alapanyagért két hazai, de külföldön is elismert producer, Tropiic és yvein monq a felelősek.
A nemzetközi trendeket is követő, leginkább a „bassmusic” fogalommal leírható zenei irány ugyan nyomokban megtartja Marge jól ismert soulos, triphopos atmoszféráját, de a frissebb, karakteresebb, kluborientált megszólalásra helyezi a hangsúlyt – Horváth Gáspár (JumoDaddy, Irie Maffia) zenei art direkciója és keverése mellett. A hagyományos zenekari felállás is átalakul: az élő zenészeket DJ live actre és elismert kortárs táncosokra cserélte az énekesnő. A minden esetben élő produkció zenei hátterét a japán családi gyökerekkel bíró DJ Nara (Lépő Julika) jelenti aki Ableton Live és lemezjátszó segítségével kíséri Marge chaos paddal effektezett vokálját. A koreográfiáért és annak előadásáért Forrai Bea tánctanár és koreográfus, Likovics Alexandra díjnyertes táncművész és a mindössze 18 éves tehetség, Kántor Kata felelnek.
A szeptemberben elinduló új színpadi show-k mellett két kislemezzel is jelentkezik még Marge az év folyamán, melyet 2014 év elején az új élő produkció alapját jelentő Under the Visible Line LP követ.
 
A budapesti mïus duót Horányi Júlia és Álmos Gergely alapította 2011 nyarán. 
Az alkotópáros a közös zenei projektet összművészeti tevékenységként definiálja. A civil életben építészként alkotó Álmos Gergely és jelmeztervezőként tevékenykedő Horányi Júlia a zenei önkifejezés mellett a vizuális tartalmak megalkotására is nagy hangsúlyt fektet. A mïus duó célja a kompromisszum-mentes zenélés és egy sajátos zenei-vizuális világ létrehozása, mely a dalok történeteinek hangulatán keresztül jut el a közönséghez . 
A duó eddigi pályafutása során két lemezt hozott nyilvánosságra: World Is Changing (EP 2012); Behind The Line (LP 2013).
A mïus jelenleg a 2014-ben megjelenő új lemezén dolgozik, melyen a tervek szerint sokkal inkább az elektronikus zenét fogják előtérbe helyezni. A zenekar a Trafóban a nagysikerű (de mindösszesen 30 szerencsés rajongó által látott) MR2 Akusztik koncertet ismétli meg, melyen a régi számok új hangszerelésben mutatkoznak meg, néhány új dal pedig most fog debütálni a közönség előtt.

MANOYA
Manoya (a.k.a HODOSI Enikő) – ének, gitár, billentyűs
hangszerek, zajkeltők
KOVÁCSOVICS Dávid– gitár
KISS Árpád– billentyűs hangszerek, trombita
HOCK Ernő– bőgő, basszusgitár
LÁZÁR Tibor– dob, elektronika

Marge - ének
DJ Nara (Lépő Julika) - lemezjátszó és timecode
Forrai Bea – koreográfia és tánc
Likovics Alexandra - koreográfia és tánc
 Kántor Kata - tánc

mïus
HORÁNYI Júlia – ének
ÁLMOS Gergely – gitár, ütőhangszerek
BUBNÓ Lőrinc – gitár
MEZEY Tamás – basszusgitár
KŐVÁGÓ Zsolt – zongora
FEKETE István - trombita
VINCZE-FEKETE Máté - dob

 
 
1314
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek