KATALIZÁTOR-DÍJ 2014

ingyenes
tranzit.hu kortárs művészeti egyesület 2010-ben alapította a Katalizátor-díjat, hogy évente felhívja a figyelmet a magyarországi kortárs művészeti és kulturális színtér azon szereplőire, akik tevékenységükkel katalizátor szerepet betöltve segítik a kritikai gondolkodás és gyakorlat kibontakozását. Az elmúlt három év katalizátorai között a kulturális és az aktivista gyakorlatok szereplői és tapasztalatai is megjelentek, azzal a céllal, hogy inspiráló példaként szolgáljanak a képzőművészeti élet résztvevői számára. Idén azt éreztük szükségesnek, hogy a kortárs művészeti színtér aktuális helyzetén és lehetőségein gondolkozzunk. Így szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy már elindított vagy befejezett projekteket díjazunk egy zsűri döntése alapján. Az alternatív díjjal most egy több lépcsőből álló, kollektív alkotói/gondolkodási folyamatot szándékozunk beindítani, és az ebből kibontakozó részvételi projekt megvalósulását tesszük lehetővé.

2014. novemberben megjelent felhívásunkban olyan projektek kidolgozására kértünk ötleteket a, amelyek a felajánlott 2 millió forintos költségvetésből a kortárs képzőművészeti szakma önrendelkezését segíthetik elő. A beérkezett ötletek bemutatkozásán a 2014. december 19-én megrendezett részvételi fórumon a jelenlévők a következő projekteket választották ki: Bajusz Orsolya: Az öngyarmatosítás kiskátéja; Beöthy Balázs és Keserue Zsolt: Barátok szobái; Közelítés
Művészeti Egyesület: Re-locate / Áthelyezve; Szabó Péter és Szűcs Teri: Community Banking for Art Workers/Közösségi bankolás művészeti munkásoknak és Tulisz Hajnalka: Residenc Ybusz projektje. A javaslatok képviselői januárban egy workshopon vettek részt, ahol az ötletek alapján projekt-terveket dolgoztak ki

Idén a projekttervek egy "egyestés" kiállítás formájában mutatkoznak be, valamint az est folyamán az ötletgazdák prezentálják a kidolgozott projektterveket és szakértők segítségével megvitatjuk őket. Végül a jelenlévők szavazzák meg, hogyan hasznosuljon a Katalizátor-díj költségvetése, a 2 000 000 forint.

A Katalizátor-díj átadója arra is alkalmat ad, hogy az érdeklődők megismerjék a kortárs képzőművészet jelenlegi helyzetét, dilemmáit és kihívásait. A jelenlévők szavazatukkal egyúttal hozzájárulnak egy, a kortárs képzőművészeti szakma önrendelkezését támogató projekt megvalósulásához is.

További részletek:
http://hu.tranzit.org/hu/katalizator-dij/0/2014-12-19/kataliztor-dj-2014

 
 A tranzit fő partnere az ERSTE Alapítvány.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek