Kábé 10 - A Tünet Együttes születésnapi fesztiválja

dec. 6. 1500 / diák 1200
dec. 7. 2000/ diák 1500
dec. 8. 1800 / diák 1400
Trafó bérlet érvényes.

Tünet Bérlet: 4500 Ft / diák 3500Ft a 3 előadásra.
Támogatói jegy: 5000 Ft/ este
Támogatói bérlet: 10000 Ft / 3 előadás
2012. december 8. 16:00 Beavató – különkiadás lesz, a részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékodat a nelli@tunetegyuttes.hu e-mail címen jelezd december 6. éjfélig. Részletek a 8-i programnál.


502 lejátszott, 1 elmaradt előadás. 1,5 rövidfilm. 35 000 néző, 142 közreműködő és alkotótárs. 15 fesztiváldíj, 0 állami díj. 1 fejbetörés, 1 porcleválás, 1 gerincsérv, 2 idegbecsípődés, 13 zúzódás.
18 bemutató: 16 siker, 2 bukás mögöttünk, a többi előttünk.
A társulatban jelenleg 3 pesszimista, 3 optimista, 1 optimista-realista és 1 idealista‑pesszimista van.

 
A Tünet Együttes kábé 10 éves.


 
Idén korszakot zárunk, és a jövő titka, hogy nyitunk-e újat. Kérdés, hogy lesz-e tér kívül és lesz-e akarat belül a megnyilatkozásra.
Ez a fesztivál nem csak rólunk szól. Elhívjuk mindazokat, akiknek fontos a független, innovatív művészet, akár művelőjeként, akár nézőjeként. Találkozásokat szeretnénk, együtt ünnepelni Veletek.
Három napra beköltözünk a Trafóba, megtöltjük múltunkkal, jelen gondolatainkkal és a jövő kérdéseivel.
 
Kábé 10 – fotókiállítás, installációk, kortárs torta, filmvetítés, ajándék rendezések, beavató, koncert, performanszok, Mautner Zsófia, Peer Krisztián, Rényi András, Szabó Győző, Ardai Petra, Kárpáti Péter, Vajdai Vilmos, Márkos Albert, Sena, Kozma Orsi és sokan mások
 
2012. december 6. A látvány napja
17:45 Jövet-menet
Csatlakozz a Tünet Együttes performanszához, rituális sétájához. Kísérjük át együtt születésnapi gyertyánkat a társulat jelenlegi otthonától a fesztivál helyszínére. Beszélgetős túra a kortárs művészetért.
Jövünk, vagy megyünk?
Találkozási pont: 1027 Budapest, Jurányi u. 1. (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház)
A sétához útközben is lehet csatlakozni, a pontos útvonalat megtalálod online felületeinken. Az interneten és okostelefonnal nyomon is követheted, éppen merre járunk, és a +36 70 635 28 03-as telefonszámon is kérhetsz majd információt erről.

19:00 Fesztivál-, árverés- és fotókiállítás megnyitó
A fesztivált megnyitja: Hudi László színházi rendező
Önmagukért való és önmagukon túlmutató felvételek, képek a Tünet Együttes tíz évének kulisszák előtti és mögötti életéből. A kiállított, képzőművészeti értékkel is bíró fotókra három napon keresztül online licitálhattok, a december 8-i gála zárásaként pedig a Trafó Nagytermében is.
 
20:00 ReInstalláció (időtartam: 90 perc, műfaj: színház/kiállítás)
Élő múzeum, a Tünet Együttes múltjának újrahasznosítása.
Az elmúlt 10 év kellékei, díszletei, kosztümjei, vizuális ötletei – lenyomata egy társulat történetének. Ezt a múltat töltik meg új tartalommal művésztársaink, táncosok, színészek, képzőművészek, ők keltik életre raktárunkat. A néző, aki kedvére bolyonghat az élő installációk között, egyszerre találkozik a társulattal és izgalmas, fiatal alkotókkal.
 
Installációk:
Adjatok teret!
Alkotó: Gelesz Hanna
 
Álmodj nagyokat! – stratégiai kortárs alvás
Alkotó: Szirtes Attila
 
Filter
Alkotó: Újvári Milán
 
Flyer
Alkotók: Szamosi Judy, Hrotkó Heléna
 
Határeset
Alkotó: Gergye Krisztián
 
Itt vagy?
Alkotó: Makra Viktória
 
Megváltó víziók
Alkotók: Lányi Júlia, Vadas Zsófia Tamara
 
Prothesis – a Seiobo Csoport performatív előadása
Alkotók: Kara Dávid, Nemes Anna, T. Borza Ákos, Tóth Ákos Károly, Kozma Andrea, Karácsony Anna, Papp Gábor, Barna Gábor Botond
 
Ringató
Alkotó: Vass Imre
 
Szemenszedett
Alkotók: Nagy Fruzsina, Nagy Gergő
 
Történet-terápia
Alkotók: Dinamó Művház, azaz Cserne Klári, Schnábel Zita, Thury Lili, Thury Gábor, Zsigó Anna
 
Zsilip
Alkotó: Garai Juli22:00 Kortárs tortaverseny (helyszín: Trafó Nagyterem)
Kóstolj bele a kortársba!
Milyen a kortárs torta? Milyen kívül és belül, milyen az íze és a formája, ehető-e egyáltalán? Édesnek látszik, miközben sós? Könnyen emészthető, vagy megfekszi a gyomrodat? Másnapra lejár a szavatossága? Torta-e valójában, vagy csak egy recept? A kérdés sütin innen és túl is bátran értelmezhető, a filoszoktól a konyhatündérekig bárki alkotását várjuk.
Készítsd el a kortárs tortát, és hozd magaddal a Trafóba legkésőbb 19 óráig születésnapi fesztiválunk első napján. A torták 20 órától a ReInstalláció című előadás keretében kiállításra kerülnek. A szakértő zsűri értékelésén keresztül belekóstolhatsz a sokszor feltálalt kérdésbe: mi a kortárs?
A díjazottak méltó és persze kortárs jutalomban részesülnek. Zsűritagok: Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró, Peer Krisztián költő, Rényi András esztéta, Szabó Győző színész
A díjak felajánlói: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Cirko-Gejzír, FÜGE, Ludwig Múzeum, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, MU Színház, Szkéné Színház
 
2012. december 7. A választás napja

19:00 filmvetítés – helyszín: Trafó Próbaterem, vetítés folyamatosan INGYENES
Árnyékfilm (időtartam: 10 perc – vetítés több turnusban, készült: 2010)
Fekete-fehér kísérleti táncfilm, amelynek speciális nézőpontjából az ember amorf forma, élete két dimenziós rajzfilm. A film a 42. Magyar Filmszemlén és a Timishort Filmfesztiválon a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta.
Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita
Koreográfus-asszisztens: Szász Dániel
Kép: Becsey Kristóf, Jancsó Nyika, Mayer Bernadette
Utómunka: Korai Zsolt
Zene: Bartók Béla Zene Húros Hangszerekre, Ütőkre és Cselesztára
 
20:30 Ajándék rendezések (időtartam: 100 perc, 1 szünettel, helyszín: Trafó Nagyterem)
Három előadás, performansz, amely három különleges rendező és a Tünet Együttes találkozásából születik. Közös pontjuk Voks című előadásunk szavazó rendszere.
 
Ardai Petra: Nem emlékszem, hogy engem így neveltek volna
Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár.
Alkotók, szereplők: Ardai Petra, Furulyás Dóra, Gőz István, Halász Glória, Szabó Adrienn, Szabó Réka, Szabon Balázs, Szász Dániel, Zigó-Horváth Nelli
(Ardai Petra: a holland magyar Space Színház alapító tagja. A társulat a valóság színházi leképezését keresi. (Ál)dokumentarista előadásaikon, társadalmi és politikai kérdéseket személyes közelségbe hozva, folytatnak párbeszédet a közönséggel. Magyarországon az Emlékmű a jelennek, Holland Cunami, WorldwideHeroShow, A hely, ahová tartozunk és A felhő) előadásaikat mutatta be a Trafó.)

Kárpáti Péter: TITKOS TÜNET (Az álom féltestvére)
A Tünet Együttes és a Titkos Társulat közös utazása a Labyrinthusban.
 
„Fölveszem a herevédőt, majd a lábszárvédőt. Fölhúzom, becsatolom. Aztán a fejvédőt. Becsatolom. Beteszem a számba a foggumit. Ráharapok. Fölveszem a kesztyűt. Becsatolom. Kész vagyok.
A Halállal szparringolok. Bal egyenesekkel tartom távol. Rádobok egy kombinációt: bal, jobb horog a fejre, és jobb lábbal egy körívest. Ráküldök még egy jobb egyenes rúgást. Levédi, válaszol két egyenessel és egy csapottal. Rúgok egy körívest combra, és rárobbanok négy egyenessel. Egy bal csapottal közbeszúr, dől a fülemből a vér. Térdelek a földön. Lefekszem a földre. Kiköpöm a fogvédőm. Ő leveszi a kesztyűjét, leveszi a fejvédőjét. Megnézi a pupillámat, beszél hozzám, csönd van.
 
Alkotók, szereplők: Furulyás Dóra, Gőz István, Kárpáti Péter, Nagy Zsolt, Sebők Bori, Stork Natasa, Szabó Réka, Szász Dániel, Tóth Ildikó
(Kárpáti Péter: drámaíró, színházi dramaturg, a Titkos Társulat vezetője, amelyet a közönség a Szörprájzparti és A Pitbull cselekedetei című előadások kapcsán is ismerhet.)

Vajdai Vilmos: Vosk
„A Tüntet Együttes mellett, velük, mi is tünetünk, és leadjuk a Voskunkat /sicc (sic!)/! TARFÓ decebmer” (V. V.)
Szereplők: a Tünet Együttes és a TÁP Színház tagjai
(Vajdai Vilmos: rendező, színész, a TÁP Színház alapítója, vezetője, a Katona József Színház tagja. A Tünet Együttes az elmúlt években három alkalommal volt a TÁP Színház vendége.)

Az előadást követően a közönséget beszélgetésre várjuk a színházteremben.
 

2012. december 8. A zene és performansz napja

16:00 Beavató – különkiadás (időtartam: 90 perc, helyszín: Trafó Próbaterem) INGYENES
2009 óta tartunk középiskolásoknak beavató foglalkozásokat, eddig közel 1300 diákot vezettünk be a kreatív mozgásórák és beszélgetések segítségével a kortárs színház világába. Ezúttal közönségünket várjuk játékra, együttmozgásra, közös gondolkodásra. Közreműködők: Furulyás Dóra, Szabó Réka, Szász Dániel
A részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékodat a nelli@tunetegyuttes.hu e-mail címen jelezd december 6. éjfélig.
 
19:00 Emlék Koncert (időtartam: 120 perc, 1 szünettel, helyszín: Trafó Nagyterem, műfaj: koncert és performanszok)
Gálaest, amelynek keretében állandó zeneszerzőnk, Márkos Albert szövi koncertbe, és gondolja újra a Tünet-zenéket. Az erre az alkalomra zenészekből és színészekből összeállt formáció a Lomtalanítás, a Nincs ott semmi, Az élet értelme, a Gyász vagy éppen a Voks dallamait is megszólaltatja.
Fellépők: Ágoston Béla, Dagadu Veronika Sena, G. Szabó Hunor, Gryllus Samu, Hajduk Károly, Hock Ernő, Huzella Júlia, Karosi Júlia, Kozma Orsolya, Márkos Albert, Puskás Péter, Rubik Ernő és a Tünet Együttes tagjai
Az est második felében meglepetés vendégek meglepetés performanszai. Ezúton is arra kérjük a tíz év során velünk dolgozó művészeket, hogy lepjék meg a közönséget és bennünket egy ajándék produkcióval.
Majd a három napos online árverés helyszíni folytatása, licit a fotókiállítás képeire.
 
Utána buli DJ Lee 'n gum közreműködésével.
 
A Tünet Együttesről:
A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás. A társulat művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. Munkáiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjai egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Az idén tíz éves társulat 18 produkciót hozott létre, 15 fesztiváldíjat kapott, és 35 000 nézőt ért el.
A színészekből és táncosokból álló társulatban minden művész alkotótárs, előadásaik erőteljesen építenek a szereplők személyiségére és kreativitására. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást, és kedvelik a különleges technikai megoldásokat. Hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató-megmozgató témákat dolgoznak fel és szólaltatnak meg a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal.
Repertoárjukban a tudományos ismeretterjesztő táncjáték, zenés-táncos kihallgatás, laydown-comedy, interaktív videótechnikán alapuló táncelőadás mellett található utcai performansz, strukturált improvizáció és gyermekeknek készült interaktív meseszínházi előadás is.
A társulat Magyarországon széles közönségbázissal rendelkezik, akik előadásról előadásra követik munkájukat. Európa számos befogadóhelyén és fesztiválján, harminc városban fordultak meg, jártak többek között Londonban, Helsinkiben, Kölnben, Prágában, Regensburgban, Újvidéken és Szabadkán.
 
A Tünet Együttessel legközelebb az Alibi zenés-táncos kihallgatás másfél órában (2012. december 12. Katona József Színház Kamra) és a Voks (2013. január 25-26. MU Színház) című előadásokon találkozhattok.
 
 
 
http://tunetegyuttes.hu

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétfőnként: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek