JazzaJ 5. születésnap // practice being human

1500 Ft
Budapest formateremtő szabadzenei koncertsorozata, a JazzaJ öt éves tervének végéhez érkezett. Ideje elmélyülni, meghallgatni a mestereket, és az emberi lét alapvető gyakorlatát, az improvizációt ünnepelni.
 
A műsort a legendás AMM (Keith Rowe, John Tilbury és Eddie Prévost közelmúltban újjáalakult triója) nyitja. A zenekar 1965 óta a közös hangkeltés legpuritánabb lehetőségeit kutatja. Az eredeti felállásban Lou Gare (szaxofon) és a zeneszerző Cornelius Cardew is játszott. Máig érvényes célkitűzésük a jazz formuláitól és más prekoncepcióktól mentes szabad játék. Prévost, a műfaj egyik legradikálisabb teoretikusa „meta-zenének” nevezi ezt az ember és anyag dialógusára épülő hangfolyamot, melyet ideális esetben úgy kell játszanunk és hallgatnunk, mintha ez lenne az első koncert a világ történetében. Hogyan játszik történelem nélküli zenét egy szinte történelminek mondható zenekar?

AMM
Keith Rowe - elektromos gitár
John Tilbury - zongora
Eddie Prévost - ütőhangszerek


 
A JazzaJ alapításának egyik fő célja az volt, hogy az improvizáció szabad terében találkozzanak egymástól elszigetelten alkotó zenészek. Az elmúlt öt évben bevett gyakorlattá vált az első estés zenei találkozások szervezése, ahol a résztvevők korábban nem játszottak egymással.
 
Az AMM után fellépő Backer-Somló-Bolcsó-Hock-Porteleki kvintett is ilyen felkérésnek tesz eleget. A négy budapesti tag több zenekarban is együtt dolgozik (Dorota, Hiketnunk, 12z, rubik.erno.quintet), de ebben a kombinációban most játszanak először. Valamennyien erős színpadi jelenléttel bíró, autentikus zenét játszó zenészek. Munkáikban személyes történetek részeként sajátos harmóniába rendeződik a népzenei hagyomány, a free jazz, az avantgárd és az elektro-akusztikus improvizáció.
 
Ehhez az organikus alaphoz csatlakozik Andreas Backer, a norvég szcéna nem-énekes énekese. A Siedsel Endresenéhez hasonlítható technika jóval absztraktabb gondolkodással párosul, így Backer vokális hangjai bármely hangszerrel egyenrangúan vesznek részt a kamarazenei rögtönzésben.
 
Andreas Backer - ének
Bolcsó Bálint - elektronika
Somló Dávid - elektromos gitár
Hock Ernő - bőgő
Porteleki Áron - dob


 
Az este második felében Halmos Andris és a Dupla Clave lát el minket hiphop- és afro-grúvok improvizatív elegyével, az ünneplést pedig a nélkülözhetetlen JazzaJ munkatárs Pap Dávid aka. DJ Popdavec zárja.
 
Halmos András - dob
Boros Levente - dob
Sági Viktor - elektromos gitár
Hock Ernő - basszusgitár

///
A koncertek előtt Somló Dávid Mandala c. performatív hanginstallációja készít föl a hangok és az intenzív emberi jelenlét befogadására. (http://davidsomlo.com/Mandala)
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek