Hailu Mergia (ET), Stella Chiweshe (ZW)

     
2400 Ft / elővételes: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes
Trafó bérlet érvényes

etióp jazz, zimbabwei mbira, pentatónia

Ritkán hallhatunk zenészeket Etiópiából és Zimbabwéből, főleg nem egy estén, de eljött az idő, hogy ezen változtassunk. A pentatónia összeköti Kelet- és Dél-Afrika tradicionális zenéit, így nem véletlen, hogy ugyanazon a színpadon köszönthetjük az etióp jazz koronázatlan királyát és a zimbabwei mbira királynőjét. 


Az amerikai jazzt és funkot a tradicionális etióp dallamokkal egyedien ötvöző Hailu Mergia zenekara a Walias Band volt az egyik legmeghatározóbb együttese az etióp klubzenei életnek az 1970-es években, így nem véletlen, hogy még a legendás Mulatu Astatke is szerepelt az egyik lemezükön. Mergia 1981-ben Amerikába emigrált, az azóta eltelt több mint 30 év alatt taxisként dolgozott, de a zenélést sosem hagyta abba. Amikor nem volt akkora forgalma, sokszor előkapta szintetizátorát és a kocsijában zenélt. Akkor vett hatalmas fordulatot az élete, amikor Brian Shimkovitz, a legendás Awesome Tapes From Africa bloggere és zenegyűjtője újra felfedezte őt és kiadta két lemezét. Ennek köszönhetően azóta intenzíven turnézik világszerte, az őt övező megnövekedett figyelem végre méltó helyére teheti az etióp jazz koronázatlan királyát.

Hazájában Zimbabwében egész egyszerűen “a mbira királynőjének” hívják Stella Chiweshét, hiszen ő lett az első széles körben elismert női előadó egy jellemezően férfiak által dominált zenei hagyományban. A mbira a shona törzs tradicionális hangszere (magyar nevén hüvelykzongora vagy kalimba), amit eredendően az őseik szellemeinek megidézésre használtak. A hüvelykujjal megszólaltatott fém lapocskák hangjai jellemzően az énekes kíséretére is szolgáltak. Stella Chiweshe e nagy múltú hagyomány soha el nem évülő kincseit tárja elénk különleges énekhangjával és magával ragadó jelenlétével.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek