Hossein Alizadeh, Madjid Khaladj (IRN)

3000 Ft | elővételben: 2500 Ft
Az első 100 jegy elővételes
A perzsa klasszikus zene újabb két kiváló mestere érkezik a Trafóba a Gift szakrális zenei sorozat tizenegyedik koncertjeként: a tár és a szetár hangszerek elsőszámú virtuóza Hossein Alizadeh, és kísérője Madjid Khaladj, akinek játékát hallva a perzsa ütőhangszerek iránti csodálatunk csak még tovább fokozódik.
 
Az improvizációnak, vagy ahogy ők nevezik a jelenben történő komponálásnak (bedaheh pardazi) kiemelt jelentősége van az amúgy bonyolult struktúrákra épülő perzsa klasszikus zenében: ezek adják azokat a csúcspontokat, amelyekben kiszabadulunk a szabályokból és szigorúságból, és csak engedjük, hogy az eksztázis magával ragadjon minket.  
 
Az 1950-es születésű Hossein Alizadeh a perzsa klasszikus zene egyik legkiemelkedőbb képviselője. Zenei tanulmányait Teheránban majd Berlinben végezte. Előadóként bejárta a világot, de dolgozott az iráni nemzeti rádiózenekar élén is karmesterként és szólistaként. Nyugaton a karrierje Bejart balettársulatának zenekarában indult, jelenleg a teheráni zeneakadémián tanít. Egy tucatnyi lemezt készített, közülük a 2004-es Endless Vision Grammy nominal lett a legjobb világzenei album kategóriában.
 
A perzsa klasszikus zene legszenvedélyesebb dobosa Madjid Khaladj 7 éves korában kezdett tombakon tanulni, de több perzsa ütőhangszernek is mestere és tanítója. Nemzetközileg elismert, aktív zenész, készített felvételeket és filmzenéket Ry Cooderrel és Lisa Gerrarddal. 1984-ben a Sorbonne-on kapott tanári pozíciót a közel-keleti zenetudományok intézetében, majd 1998 óta a párizsi Cité de la Musique és a bázeli zeneakadémia hallgatóinak tanít perzsa zenét. Érdeklődése fókuszában a perzsa klasszikus zene és az improvizáció kapcsolata áll, mely alapjaiban meghatározza ütőhangszeres játékát. Hossein Alizadeh rendszeres partnere, de járt már a Trafóban 2011-ben Kayhan Kalhort kísérve.
 
Hossein Alizadeh – tár, szetár
Madjid Khaladj – tombak, daf, zang


 

 

 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétfőnként: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek