smART! XTRA @ Bánkitó 2028

Jegyinformáció a Bánkitó oldalán.
A smART! XTRA fesztivál különkiadása, a FUTURE PLANS a jövőben alkalmazható megoldások nyomába ered, utópiaképeket rajzol, hallgat, megfigyel, összegez. A holnaputánba kirándul egy svéd-finn sci-fi rádiójátékkal, egy social design workshoppal és az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugárzást vizualizáló installációval.
 
Alkotók: HORVÁTH Gideon, Johannes EKHOLM, KASZÁS Ágnes, BUJDOSÓ Attila, TÖRÖK Tímea, SZEPES Anna
Szerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Együttműködő partnerek: FKSE, Kitchen Budapest, InsideOut Productions
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
 
Horváth Gideon: No man’s land
installáció
 
Az eszképista elvágyódás folyton ismeretlen, jövőbeli és romantizált tájak felé irányít minket. Ezzel párhuzamosan a minket folyamatosan körülvevő valóságok különböző rétegeire nincs direkt rálátásunk, csak a megfelelő technikával tudunk bepillantást nyerni egy-egy szegletükbe. Ilyen az infravörös sugárzás is, amely a bioszféra kulcsfontosságú részét képezi, de az emberi szem nem érzékeli. Az infravörös fényben egy olyan világ tárul fel, amely egyszerre lenyűgöző és félelmetes, arra vezet rá minket, hogy az elvágyódás tárgyát képző tájak mindig is körülvettek minket. A No man's land egy fotóalapú installáció, amely egy infravörös szűrő segítségével ábrázolja környezetünk számunkra nem látható mivoltját.
 
Együttműködő partner: Fiatal Képzőművészek Stúdiója
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
 
Gondolat Generátor: Trafó20
emlékgyűjtés
 
Elmúltál már 20 éves? Éppen annyi vagy? Netán 2028-ban töltöd majd be? Sejted, hogy milyen lesz? Vagy fogalmad sincs róla? A Gondolat Generátor csapata a Trafó 20. szülinapjára készülve a fesztiválozókkal együtt szeretné kideríteni, hogy milyen érzés 20 évesnek lenni. Ha van egy jó történeted 20 éves korodból, oszd meg velünk és írd be magad Te is a Trafó történelmébe! Játssz és gondolkodj szabadon a többi 20 éves, vagy nem 20 éves fesztiválozóval és velünk.
 
https://www.facebook.com/gondolatgenerator
 
Közreműködik: TÖRÖK Tímea, SZEPES Anna
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
Johannes Ekholm (SE-FI): There is A Light That Never Goes Out
rádiójáték

A road moviek atmoszféráját idéző There Is A Light That Never Goes Out rádiójáték installáció különböző művészeti ágak – irodalom, zene, színház és képzőművészet - találkozásából született. Finnország az egyelőre pontosan meg nem határozható közeljövőben összeomlik és egy természeti katasztrófa polgárháborút szül vidékein. A szervezett és erőszakos zavargások országszerte terjednek. Az események középpontjába zuhanva követhetjük Task-nyúl futár Victoria pikareszk kalandjait, aki munkája során találkozik a balti maffiával üzletelő bűnöző Férfivel. Elhatározzák, hogy együtt szöknek tovább. Utazásuk során sok érdekes és barátságos emberrel találkoznak. A katasztrófa közepette mindenki segít a másiknak. Ha ugyanis nincs többé mit elveszíteni, akkor végre teret kapnak az álmok…

http://www.johannesekholm.com/A hangjáték után beszélgetés a rádiójáték alkotóival.
 
Közreműködik: KASZÁS Ágnes, Johannes EKHOLM
Moderátor: KOVÁCS Andrea
Producer: Pro Artibus
Együttműködő partnerek: InsideOut Productions
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
 
Bujdosó Attila: Social Design Canvas
workshop
 
Social Design Cookbook egy kiadás előtt álló könyv a társadalmi együttműködés másolható formátumairól és egy olyan tervezőeszközről, amely társadalmi, részvételi és közösségi projektek sikeres szervezését segíti. A könyvben szereplő példák — mint a Critical Mass, a Restaurant Day, a FabLab, a Múzeumok Éjszakája vagy a Panaszkórus — olyan másolható gyakorlatok, amelyek a közreműködő emberek hozzájárulásaiból teremtenek értéket. A workshop célja, hogy a közéleti aktivisták, művészeti és kulturális mediátorok, társadalmi innovátorok és vállalkozók, civil és non-profit szervezetek, közintézményi szerveződések képviselői elsajátítsák a Social Design Canvas módszertan használatát, amelynek segítségével új közreműködőket, résztvevőket vonhatnak be tevékenységükbe, valamint eredményesen szólíthatják meg tágabb közönségüket és a szélesebb közvéleményt is.
 
http://socialdesigncookbook.com/
 
Együttműködő partner: Kitchen Budapest
 
Maximum létszám: 20 fő
Előzetes regisztráció július 1-10. között az andrea@trafo.hu címen
A workshop nyelve magyar. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítjuk.
 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek