Marlene Monteiro Freitas (PT/CV): Paradicsom - magángyűjtemény

2400 Ft / diákjegy: 1900 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
A december 12-ei előadás után Balkányi Nóra újságíró beszélget Marlene Freitas koreográfussal. Mindenkit szeretettel várunk!
 
AFTERPARTY
A december 13-ai előadás után Legars (Ujvári-Pintér György) a !TAPE / !Szkafander DJ-je zenél a Trafó Kávézóban, a belépés ingyenes.

Ez egy karneváli Paradicsom, akár tetszik, akár nem. Frivol és heterogén, sokszor hátborzongató. Deformált grimaszolás, andalúziai kutyaemberek Szörnyellával, delirium tremens, Mechanikus Narancs. Harsány érzések gépezete, ahol nem elképzelhetetlen, hogy tűbe lép az ember.

 
Az elképzelt, keresztény Paradicsomban az élet mentesül a mindennapos földi szenvedéstől: ha kevés az étel, a Paradicsom bőséget ígér, ha a munka nehéz teher, akkor kötelezettségektől mentes életet – persze csak az erényeseknek, az ígéret földje azoknak jár, akik az erkölcsöt követik. Aztán van az a Paradicsom is, ami ártatlan, ami a teremtés előtt létezett, és ami nem ismerte az eredendő bűnt. Ahogy azonban a Paradicsom a történelem során távolodott az Utolsó Ítélet vállasos-morális világától és fokozatosan beépült a művészet tereibe, hamar az egzotikum és a csoda helyszínévé vált, a Pokollal egyetemben. Freitas Paradicsoma így inkább hasonlít Bosch-éra, mint az erkölcsösök nyugvópontjára.
 

 
Marlene Monteiro Freitas a Zöld-foki szigeteken született, tanult a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban, Amerikában és Lisszabonban, majd egy olyan projektbe kezdett egy lisszaboni bevándorlónegyed közösségével, amelynek a mottója, hogy „nem táncórákat veszünk, hanem próbálunk”. Olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Emmanuelle Huynn, Loic Touzé, Tânia Carvalho vagy Boris Charmatz. Munkáját a nyitottság, az erkölcstelenség és az erőteljesség fémjelzi.
 

 
Koreográfia: Marlene Monteiro Freitas
Előadók: Yair Barelli, Lorenzo de Angelis, Marlene Monteiro Freitas, Lander Patrick, Andreas Merk
Zene: Marlene Monteiro Freitas (Nosfell és Tiago Cerqueira támogatásával)
Fény és hang: Yannick Fouassier
Kutatás és megjelenés: João Francisco Figueira, Marlene Monteiro Freitas
Jelmez: Marlene Monteiro Freitas
Produkció: Bomba Suicida (PT)
Koprodukciós partnerek: Le Spectacles Vivants - Centre Pompidou (Paris, FR), L'échangeur - CDC Picardie (FR), Centre Chorégraphie National de Tours, direction Thomas Lebrun (studio, FR), Centre Chorégraphie National Rilieux-La-Pape, direction Yuval Pick (studio, FR), Ballet National de Marseille (FR) - Centre Chorégraphique National, direction Frédéric Flamand (studio, FR), CDC Uzès Danse (FR), Bomba Suicida - Associação de Promoção Cultural (PT), Festival Circular (PT), Maria Matos Teatro Municipal (PT)
Támogatók: DNA (a Kreatív Európa program támogatásával), Fundação Calouste Gulbenkian (PT), ALKANTARA (PT), Atelier Re.al (PT), Centre National Danse Contemporaine Angers, direction Emmanuelle Huynh (FR)
Köszönettel: Cédric Cherdel (FR), L'A./Rachid Ouramdane (FR), Neusa Freitas (CV), Heloisa Monteiro (PT)
Terjesztés: Key Performance
Fotó: Hervé Véronèse


 

 
 
nzspr


DNA (a Kreatív Európa program támogatásával)

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek