e-Néző #18

Yoann Bourgeois: Celui qui tombe / Talpon maradni

2900 Ft / Támogatói és családi jegy: 4900 Ft / Kedvezményes jegy: 1500 Ft

Trafó bérlet érvényes
Az ember megtanulja elengedni a dolgokat: legyen bármilyen szerelmes egy-egy külföldön látott előadásba, néha lehetetlen megvalósítani azt a Trafó tereiben. Ez történt a Talpon maradni-val kapcsolatban is, ám minden rosszban van valami jó: most, az online térben egy olyan előadást tudunk megmutatni, amelyet élőben nálunk nem lehetett volna látni.

A Talpon maradni különböző előadó-művészeti műfajok izgalmas és nagyszabású keveréke: cirkuszi- és táncmotívumok egyaránt vannak benne. A hat szereplő drámai kihívással néz szembe: játékterük, egy instabil felület, kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek. Amikor az impozáns, plafonra függesztett dobogó forogni kezd, megbillen, lendül és felemelkedik, egyetlen út marad az előadók számára: az életre kelt talaj erőmozgásaira fürge mozdulatokkal reagálni. A testek dőlnek, másznak, lógnak, függeszkednek és zuhannak a túlélés érdekében.

Az egyén itt csak akkor maradhat életben, ha a csoport túléli, így Bourgeois hat táncosa – akár az  emberiség – paradox erővel és szépséggel reagál a dinamikus ellenerőre, a végeredmény pedig gerincbizsergető. 

„Yoann Bourgeois előadásai egytől egyig páratlanok; egyfajta kifinomult, érzékeny költészettel rendelkeznek, lehetetlenség őket elfelejteni.” Le Figaro

Yoann Bourgeois koreográfus és díszlettervező neve azóta, hogy év elején felkerült a netre egy összeállítás, melyben előadásainak néhány részlete és az azokban látható számok korábbi, mások által vagy másokkal közösen jegyzett "eredeti" verziója párhuzamosan szerepel, sokat forog francia cirkuszi körökben.Előadók: Julien Cramillet, Dimitri Jourde or Jean-Baptiste André, Elise Legros, Jean-Yves Phuong, Vania Vaneau or Francesca Ziviani, Marie Vaudin

Koncepció, színpadra állítás, rendezés: Yoann Bourgeois
Rendezőasszisztens: Marie Fonte
Világítástervező: Adèle Grépinet
Hang: Antoine Garry
Jelmeztervező: Ginette
Technikai menedzser: David Hanse
Fővilágosító: Julien Louisgrand / Magali Larché
Vezető hangmérnök: Benoit Marchand
Színpadmester: Alexis Rostain

"Először csak a zaj jelzi: a sötétben valami mozgásba lendült. Mert a világ így kezdődik: nem bummal, csak nyikorgással, recsegéssel-ropogással – mintha szétesni készülne a (színpad)technika. Aztán szép fokozatosan a zaj forrására is fény derül: a roppant masinának csupán az emberi alkatrészei lazultak ki, és görögnek gazdátlanul ide-oda, kiszolgáltatva a gravitációnak és a terepviszonyoknak. Demonstrálva, hogy a színpad valóban lejt, nincs csalás. Ez a színpad(technika) az előadás fő nézőcsalogató attrakciója."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek