Táncműhely #19 E-XTRAVAGANZA

Hozzuk mozgásba a világot! - online táncóra-maraton

ingyenes

Április 29-én ünnepeljük A tánc világnapját - ebből az alkalomból különleges eseményre kerül sor az e-Trafó hétfői Táncműhely-sorozatában: április 26-án nem csak este, hanem egész nap online táncórák zajlanak a Műhely Alapítvány szervezésében, melyek mindegyikéhez ingyenesen lehet csatlakozni. Itt az alkalom, hogy akár egy nap alatt hatféle technikát kipróbálj és igazán mozgásba hozd magad!


Az órákat a Trafó- vagy a Jurányi-stúdiókból, illetve az e-Trafó online óráiról ismerős, egyedi szemléletet és gondosan kidolgozott technikát átadó tanárok tartják: Bakó Gábor, Bárdos Adrienne, Békési-Szombati Anett, Góbi Rita, Keresztes Patrik és Oberfrank Réka - 90 perces intervallumokban, reggel 10 órától este 20:30-ig. 


Az óratípusok: művészi színpadi jazztánc, Feldenkrais, Soft Wave kortárstánc, Góbi Tánctréning, Rikflow Basics, Sensing in Dancing.


Minden, amire szükséged van: kényelmes ruha, tér, víz és elszántság. Az E-XTRAVAGANZA táncóra-maraton a Trafó Facebook-oldalán követhető!


Órarend:


10.00-11.30 Bárdos Adrienne - Feldenkrais

11.45-13.15 Keresztes Patrik - Rikflow Basics

13.30-15.00 Oberfrank Réka - Sensing in Dancing

15.00-15.30 SZÜNET

15.30.-17.00 Bakó Gábor- Művészi színpadi jazztánc

17.15-18.45 Békési-Szombati Anett - Soft Wave

19:00-20:30 Góbi Rita - GÓBI Tánctréning

Bárdos Adrienne - Feldenkrais (kezdés: 10.00)

Bárdos Adrienne 26 éve lelkes Feldenkrais-tanár. Le van nyűgözve a lehetőségektől, amit ez a megközelítés nyújt csoportos (Awarenes Through Movement) és egyéni órákon (Functional Integration) is. 

A Feldenkrais-módszer, maga az óra leírása: egy-egy mozdulatot ajánlok kipróbálásra, miközben kérdezek arról, hogy milyen érzetek jelennek meg, mi mozdul, milyen kapcsolatokat alkot a test másik területeivel, vagy hogy milyen mentális folyamatokkal jár egy-egy mozdulat. A felfedezéssel az óra végére új, könnyebb, gazdaságosabb, harmonikusabb mozgásminta alakul ki. 
Keresztes Patrik - Rikflow Basics (kezdés: 11:45)

Keresztes Patrik a Pécsi Balett táncművészeként kezdte pályafutását 2015-ben, majd egy évvel később a Frenák Pál Társulathoz és ezzel egy időben a Willany Leó Improvizációs Táncszínházhoz is csatlakozott. Jelenleg szabadúszó táncművészként tevékenykedik. Az elmúlt években sok elismert alkotóval dolgozott együtt, úgy mint Duda Éva, Góbi Rita, Varga Csaba, Quan Bui Ngoc, Várnagy Kristóf, Grecsó Zoltán. Emellett folyamatosan képzi magát nemzetközi kurzusokon, illetve különböző mozgás- és stílusötvözetekkel kísérletezik. 

"A Rikflow Basics az első szintje egy többlépcsős mozgásképzésnek, amely az én táncszeretetemet örökíti tovább. Itt tanulhatod meg a legfontosabb kezdő mozgásokat és feladatokat, amelyek segítségével új távlatokat nyithatsz a tested tudatos irányításában. Ha kész vagy különleges tapasztalásokra, új felfedezéseket tenni a régiben, akkor várlak nagyon nagy szeretettel!"

Oberfrank Réka - Sensing in Dancing (kezdés: 13.30)

Oberfrank Réka szabadúszó táncos és alkotó. A Budapest Kortárstánc Főiskolán BA kortárstánc művész és MA táncpedagógus diplomát, valamint külföldi tapasztalatokat is szerzett a koppenhágai The Danish National School of Performing Arts-ban, valamint a spanyol CobosMika Seeds Formációban. Három éve tért haza. Azóta kisebb-nagyobb projektekben olyan társulatokkal és táncos alkotókkal dolgozott együtt, mint a Flying Bodies, Collective Dope, Cipolla Collectiva, Cie Ooops, a Tünet Együttes, valamint Horváth Nóra, Lévai Viola, Kelemen Patrik és Bakó Tamás. Két éve kezdett el rendszeresen tanítani a Műhely Alapítványnál. Ezen kívül gyerekeknek is tart kreatív, mozgás alapú foglalkozást óvodában.

"A tánc egy olyan adomány, mely által az ember teljes egységében mozdulhat meg. Test, lélek és szellem egyaránt, egymással kölcsönhatásban működhetnek szabadon. Ezen az órán az általam felkínált úton haladva a test mozgását tartjuk elsődleges fókuszban, és ezen keresztül gyűjtünk élményeket, tapasztalatokat magunkról és egymásról. Minden résztvevő saját kapacitásának és adottságának megfelelően dolgozhat és fejlődhet, hiszen elsősorban nem formai, hanem energetikai, dinamikai, geometriai, gondolati és asszociatív a test megközelítése ezen az órán. A közös bemelegítés, felvezetés után egy általam hozott témára fókuszálva zajlik az óra első fele, melyet a vezetett improvizáció segít, ami olykor a kötött anyagig is eljuthat. Az óra második felében a játékosság párosul a kihívásokkal. Ez egyéni és csoportos formában is történik időről időre, akár kompozíciós formákig, tisztuló struktúrákig is eljutva egy-egy témában."

Bakó Gábor - Művészi színpadi jazztánc (kezdés: 15:30)

Bakó Gábor a Hotel Menthol, Evita, Miss Saigon, West Side Story, Hello Dolly, Aida, Légy jó mindhalálig, Hair, Sztárcsinálók, Jövőre veled itt, Grease, Made in Hungária, Marica grófnő, Csárdáskirálynő, La Mancha lovagja és még számtalan musical és színpadi mű koreográfusa. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, Jeszenszky-növendék, aki a technikai tánc elemeit alkalmazva vezet a tánc világába.

A művészi színpadi jazztánc kiváló fizikai teljesítőképességfejlesztő tréning. "A klasszikus balett alapjait alkalmazva haladok a színpadi tánc kiteljesedése érdekében, sok képességfejlesztő gyakorlattal, nyújtással, forgással, ugrással, erősítéssel, alkalmazom a lent és a fent, az oldalra, előre, hátra dinamikus váltásait. Sok kombinációt alkotva, hogy minél színesebb és változatosabb táncokkal fejlesszem a növendékeim táncos képességét."

Asszisztens: Márkus Lilla

Békési- Szombati Anett - Soft Wave kortárstánc (kezdés: 17:15)

Békési-Szombati Anett a Budapest Kortárstánc Főiskola táncművész szakán végzett. Szabadúszó táncos és alkotó. Rendszeresen tanít kortárstáncot, improvizációt különféle alapfokú budapesti művészeti iskolákban. Jelenleg az Unknown text formációban dolgozik koreográfusként.

"A Soft Wave kortárstánc órákon általában a talajtechnikai elemek elsajátítására kerül először a hangsúly. Bemelegítéssel kezdünk, ahol a test átmozgatása mellett szerepet kap az izomzat erősítése is. A cél a puha testhasználat és a folyékonyság. Mindvégig arra törekszünk, hogy a legkevesebb plusz energiabefektetéssel kivitelezzük a mozdulatokat, mégis a test adottságainak teljes kihasználásával. Az óra felépítése a fokozatosságon alapszik. A talajtól indulva egészen állásig különböző koordinációs készséget fejlesztő mozgássorokat tanulunk. Az óra végén pedig egy kötött koreográfia elsajátítása következik, ahol a tanult elemeket beépítjük és kísérletezünk a különféle mozgás minőségekkel egy anyagon belül."

Góbi Rita - Góbi Tánctréning (kezdés: 19:00)

Góbi Rita a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát mint táncművész, koreográfus, táncpedagógus. Sok független táncszínházi produkciónak, valamint filmnek volt közreműködője, de mára saját stílusának csiszolásában, fejlesztésében mélyül el leginkább. Játszik a testrészek külön mozgatásával, szereti a repetitív, miniatűr mozgásokat, a belső figyelemre összpontosuló szabad táncot. Előadásaival folyamatosan turnézik világszerte.

"Mert mozogni otthon is lehet! Otthonról, egyedül és mégis együtt - erősödjünk közösen! Egy laptop vagy mobil és egy kis elszántság kell hozzá, a többiben segít Rita. Az órán garantált a feltöltődés, mert Góbi egy igazi energiabomba, aki szívesen megosztja az energiák áramlását, és rávezet saját testünk, lelkünk felfedezésére, tudatos használatára, fejlesztésére."

Az óra első felében a kondicionáló gyakorlatok, a mindennapi jól-léthez elengedhetetlen fizikai erőnlét megalapozása és fejlesztése zajlik, erősítő és nyújtó gyakorlatokon keresztül. Legyen a közeledben szék, zokni, törölköző, két jó vastag könyv vagy két üveg bor, na majd meglátod :) Amikor jól bemelegedtünk, jöhet a vezetett improvizáció, a szabad tánc, amikor az ember úgy mozog, amilyen valójában. Rita vezető hangként van jelen, segít megtalálni a saját mozdulatainkat. Az óra végét pedig megkoronázzuk egy kis Góbi-kombival. Lehetsz teljesen kezdő, haladó vagy profi, nem számít. Gyere, csatlakozz Te is!

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek