e-Néző #19

Szívhangok: Mindennek ellenére?!

1500 Ft / támogatói jegy: 2900 Ft
A támogatói jeggyel a társulat nyári alkotótáborát lehet támogatni.

Trafó bérlet érvényes
... egy roma anyuka, aki kiharcolja gyerekének az életmentő műtétet
... egy szülésznő hallgató, aki kimegy és nem asszisztál a szülőszobai erőszakhoz
... egy védőnő, aki a járványidőszakban maga próbálja kiépíteni az ellátást a saját körzetében
... egy roma ápolónő, aki napi két órát utazik, hogy pszichiátriai betegeket lásson el és ebből eltartsa a családját
... egy férfi, aki nem akarja többet azt válaszolni, hogy semmit, amikor a gyerekei este megkérdezik tőle, hogy mit hoztál
... egy orvos, aki a kórházi rendben próbálja megteremteni az emberiesség pillanatait
... egy aktivista, aki rendszerszintű változást akar
... egy fiatal, iskolázott roma nő, aki időnként már ki tudja mondani, hogy nem oké, ha megalázzák

"Társulatunk roma nőkből és férfiakból, egészségügyi dolgozókból, segítőkből és aktivistákból áll. A helytállás hétköznapi drámáival foglalkozunk. Történeteinkkel megerősítjük egymást, hogy nehéz helyzeteket is túléltünk már, voltak és vannak túlélési stratégiáink. Ugyanakkor a jelenlegi, szélsőségesen kiélezett helyzetben azt kutatjuk, hogy mi lehet a magányos hősökön túl. Mik lehetnek a helytállás kollektív formái? Online színházi kutatóműhelyünkre olyanokat várunk, akik vagy tudják erre a választ, vagy pedig szívesen keresik velünk együtt."

Alkotók: Báder Renáta, Borsos B. Róza, Csörgő Andrea, Ferencz Irén, Horváth Kata, Horváth Rita, Horváth Róbert, Horváth Zsanett, Juhacsek Ildikó, Kádár Szonja, Keszler Viki,  Kovács-Pászthy Balázs, Lakatos Noémi, Lakatos Rudolf, Orgon Ilona, Pados Eszter, Petrik Zita, Proics Lilla, Rácz Anita, Romankovics Edit, Szilágyi Zsófia

Sajátszínház Produkció
Támogató: Open Society Foundation
Partnerek: Szomolyai Roma Magyar Egyesület, EMMA Egyesület, Más Állapotot a Szülészetben Mozgalom

Sajátszínház 2017-ben az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban. A színházi szakemberek, társadalomkutatók és roma civilszervezetek közös kezdeményezéseként alakult közösség olyan eseményeket hoz létre, amelyeken keresztül a néző a saját környezetét tanulmányozó résztvevővé válhat. 2020-ban a Sajátszínházból kinőtt egy önálló, Szívhangok elnevezésű alkotóközösség, amelyet a Regina roma nőkből álló szereplőgárdája, egészségügyi dolgozók és nőket segítő civil  szervezetek képviselői alapítottak. Továbbra is személyes történetekkel dolgoznak. Munkájuk révén az egészségügyi ellátórendszer mindennapi küzdelmei különböző perspektívákból válnak láthatóvá. 

CSAK VALÓS IDŐBEN nézhető, limitált nézőszámmal. Az előadás Zoom-on keresztül lesz látható, melyre nézőnek és aktív résztvevőnek (max 15 fő)  is be lehet jelentkezni.

"Mind az előre kitalált, mind az improvizált mondatoktól az az érzésem támad vendégként, hogy egy jól összeszokott, őszinte alkotóközösség hétköznapi munkájába csöppentem bele. A szereplők mindenféle manír nélküli megnyilatkozásai, a csoportvezetők által lazán kezelt keretek hamar elfelejtették azt a nyolcvan külső szemlélőt, akik kamera és mikrofon nélkül nézték végig közös munkánkat az alkotókkal."

"Ahogy a projekt résztvevőiként új kompetenciákat tanulunk és a személyiségünk fejlődik, úgy vetünk egyre nagyobb hullámokat. Először a saját környezetünkben, a családban, a munkahelyen, a baráti körben, a lakóhelyen működünk másképp, megerősödve, nyitottabban, és ez a változás egyáltalán nem alábecsülendő, mert húszegynéhányan vagyunk ebben a projektben, ami húszegynéhány családot, munkahelyet, baráti kört, lakóhelyet érint. (...) A legfontosabbnak mégis azt érzem, hogy míg a másik ember történeteit, dilemmáit hallgatjuk, felismerhetjük magunkban a hasonlóságot."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek