e-Néző #17

In memoriam Tar Sándor - egy este, néhány történet, 2 film

1000 Ft
Támogatói jegy: 2900 Ft

Trafó bérlet érvényes
„Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában” – írta róla Bodor Ádám, s valóban: a tragikus sorsú Tar Sándor a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak.

Nagy Dénes: Lágy eső (2013) 28 ’

Nagy Dénes a legjobb rendezés díját kapta a Természetes fény című filmjéért az idei berlini filmfesztiválon. Eddig csak egy magyar rendező nyerte meg ezt az elismerést: Szabó István 1980-ban a Bizalom című filmmel. Nagy a 2013-as Lágy eső című kisfilmjével megjárta Cannes-t is, készített az önsebzésről dokumentumfilmet az HBO-nak, a Természetes fény pedig első egész estés munkája.

Nagy Dénes az azonos című Tar Sándor-novella adaptációjában amatőr szereplőkkel a gazdasági és érzelmi szegénység kettősségét vizsgálja, a kamaszszerelem állatias, testi vágyait rímelteti a sertéstelep bensőségekben, sárban, vérben dúskáló világára.

Szereplők: Sass Miklós, Veress László, Erdélyi Zsófia, Keresztafalvi Dániel, Léhi László, Pásztor Valéria, Dobosi Mária, Tóth Róbert, Úri József, Kolozsvári Eszter
Írta: Tar Sándor
Zenéjét szerezte: Garth Knox, Sylvain Lemêtre
Rendező: Nagy Dénes
Producerek: László Sára, Gerő Marcell


 
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod (2015) - 110’ 

Ebbe a vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét úgyszintén jól beszélő Keresztury Tibor darabja. A brutálisan nyers, realisztikus eseményeket költői víziókká oldó előadás a Forte Társulat már megszokott kreatív energiája és radikális színpadi eszköztára révén olyan erővel rántja be a nézőt a mindenkori alul lévők világába, hogy hatása alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

„Horváth színházát látványos külsőségek helyett ezúttal is testek építik fel. Élő, eleven testek. A szó szoros értelmében rájuk hárul minden, ami a szöveg mellett, helyett és ellenében kimondásra kerül, ami a szavakon innen és túl van, és ezért nem is mindig lefordítható. Helyszínváltozást jeleznek, reálszituácókat erősítenek fel, kommentálják, karikírozzák, stilizálják, absztrahálják, új árnyalattal gazdagítják, más dimenzióba emelik az elhangzottakat, koncentrált figyelemmel és macskaügyességgel váltanak új pozíciót. Mégsem a test cirkuszi mutatványa ez, jelenléte nem attrakciót, elbűvölést, és nem is esztétikai gyönyörkeltést szolgál – „csupán” a szöveggel azonos rangú szerephez jut egy komplex színházi vízióban.” (Králl Csaba)

Szereplők: Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton, Zsigmond Emőke
Dramaturg: Garai Judit
Kórusok: Ökrös Csaba
Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Mocsár Zsófia
Fényterv: Payer Ferenc
Produkciós vezető: Kudron Anna
Rendezőasszisztens: Kovács Henrietta
Rendező: Horváth Csaba

Farkas Ferenc Öt kis gyermekkar Kassák Lajos verseire című gyűjteményéből a Vadászó csiga és a Harangoznak című kórusművek az örökös hozzájárulásával hangoznak el az előadásban.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek