East End

Idővonal

     
2000 Ft
kedvezményes jegy: 1000 Ft
Trafó bérlet érvényes
Kezdési időpontok:
május 15. 18.00, 18:30, 19:00
május 16. 18.00, 18:30, 19:00

Sétaelőadás, amely során a nézők Budapest belvárosát járják be. A várost, akár a jelen mauzóleumát. Nap mint nap elsétálunk volt életünk szociális terei mellett, a múltbéli élet mellett, az üres padok mellett, ahol egykor fontos döntéseket hoztunk. 


Csak a fejünkben van tömeg és hangzavar. Mi lesz a covid után? Az egyéves csend akkor is ott marad. Az üresség a részünkké válik. Vajon a mostani időszak előtt meg tudtunk birkózni a veszteségeinkkel? Az apokaliptikus jelenünknek szeretnénk emléket állítani az előadással.   


A nézők 8 fős csoportokban, biztonságos távolságban vesznek részt ezen a sétán. Minden néző egy általunk biztosított készüléken és saját fülhallgatóján keresztül hallgatja a műsort. Az előre meghatározott útvonalon egy fiktív rádióadás műsorvezetője vezeti végig őket. Útközben találkoznak majd hagyományos színházi és beépített, dokumentarista jelenetekkel, performanszokkal és általuk elvégzendő feladatokkal egyaránt. Az előadás reflektál mindazokra a jelenségekre és érzésekre, amelyek a járvány és a karantén miatt életünk részeivé váltak. Szól a hiányról, szól a folytathatatlanságról, szól a talajvesztésről. 


Gardenö Klaudia rendező és Komán Attila dramaturg pályakezdő fiatal színházi alkotókként megalapították az East End nevű alkotócsapatot. A csapat formális megalapítása előtt az alkotók már több előadást létrehoztak közösen. Mindkét alkotó határon túli, viszont amióta megkezdték tanulmányaikat az SZFE-n, Budapesten élnek és dolgoznak. Ezért szűkebb és tágabb, európai kontextusban is az identitáskérdések foglalkoztatják őket. Ez a fajta keresés, kísérletezés a művészeti esztétikájukra is igaz, legyen szó klasszikus színházi előadásról vagy formailag újszerű alkotásról. Összefoglalva: saját maguk és a színház határait, rejtett tereit kutatják. Kíváncsiságból. És persze párbeszéd kezdeményezése céljából.


Találkozóhely: Jászai Mari tér, V. kerület, Falk Miksa utca eleje, a Columbo szobornál

Hozz magaddal: egy cédulára írt mondatot, amitől megszabadulnál az elmúlt időszakból, 2 buszjegyet vagy bérletet, jack dugós fülhallgatót (amennyiben nincs ilyen kéznél, a társulatnál lehet majd vásárolni), kényelmes cipőt, rossz idő esetén: esernyőt/esőkabátot

Dress code: fekete ruha

Szereplők: az SZFE és a freeSZFE hallgatói - Bari István, Deák-Volom Dávid, Gloviczki Bernát, Hrapka Zsófia, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter Dániel, Koós Boglárka, Koroknai Sándor, Kuttner Bálint, László Gáspár, Márkus István, Mechle Christian, Szécsi Bence, Ujvári Bors, Váczi Kristóf 

Író: Komán Attila

Narrátor: Hevesi László

Hangmérnök: Kovács-Vajda Bence

Látvány: Erős Hanna, Néder Janka, Fülöpp Réka

Technika: Kováts Gergő

Zenei közreműködő: Budapest Sound Collective

Produkciós asszisztens: Siflis Anna

Plakátkép: Málnási Bence

Rendezőasszisztens: Simonyi Balázs

Rendező: Gardenö Klaudia


"A pandémia okozta közös létélmény az egyik kulcsa az előadásnak, ami egyszerre mozgatja meg a nézőket egyéni és közösségi szinten is. És itt a közösségit nem egy tág értelemben használom, hiszen akik elmegyünk az Idővonal előadásra, egy csoport leszünk, közelről látjuk egymást, együtt haladunk és éljük át az előadást. Ez a leírás igaz lehet egy sima nem-közösségi vagy nem-részvételi előadásra is, viszont itt megtörténik a többi néző-résztvevő jelenlétének a tudatosítása. Nem teszünk úgy, mintha láthatatlanok lennének a többiek."

"... az élmény hullámzó, az idővonal szakaszainak arányain még érdemes igazítani, a szöveg stílusa és szerkezete meglehetősen csapongó, az alkotói szándék sem mindig tiszta, hogy közönségként együtt legyünk, vagy külön-külön, hogy az előadás a személyesség vagy inkább az általánosság felé mozduljon-e el. Mégis a színházcsinálás ritka szimpatikus formájával és alakulatával van dolgunk, mert azt végig érezni, hogy ezek a fiatalok - az SZFE és a freeSZFE (ami egykor egy volt, ma már kettő) fel-felbukkanó hallgatóit is beleértve - keresik, igazán lelkesen, tenni vágyóan keresik a kapcsolódás, a finoman bevonás lehetőségét."

"Bár a séta a város viszonylag sík terepén történik, az előadás maga igazi érzelmi-gondolati hullámvasút. Gyors egymásutánban váltják egymást patetikus magasságok és pokoli mélységek, és persze csupa-csupa váratlan, kizökkenésre, „csakazértis”-re okoz adó performansz."

"Az Idővonal című sétaszínházi előadás frappáns művészi válasz a Covid-járványra és a mostani helyzetre. Elmélyülésre, nyitottságra inspirál, hiteles pillanatokat teremt."

"Az igazi truváj (vagy nevezzem átverésnek?) az, hogy legkésőbb a túra legvégére belátom, hogy tarthatatlan ez a hozzáállás: addigra olyan minőségű és mennyiségű, érzéki természetű inger ért, hogy nem úszhatom meg a magamba mélyedést, akármennyire is nem akarok már olyan mondatokkal találkozni, amelyekben szerepel a járvány, vírus, pandémia, oltás meg ezek tetszőleges kombinációi."

"Igazi road movie. Nézünk és látunk helyeket, helyzeteket, embereket, önmagunkat. Nem a pók szenvtelenségével kémlelünk körbe, hogy kiszívhassuk a látnivalókból napi intellektuális betevőnket, és nem is a kukkoló kéjes együttérzésével vagy borzongató szánakozásával. Egyszerre vagyunk katasztrófaturisták és katasztrófák, mi vagyunk a számok és mi vagyunk a számvetők is."

"Nem a városról, mint történeti jelenségről szeretnénk beszélni, hanem a városban élő emberek hangulatáról. Persze, ehhez sokat hozzáadnak a helyszínek, és ezért nem véletlen, hogy hová milyen jelenetek kerülnek. Ezek az elmúlt év lenyomatát adják, de a nyomasztást el akartuk kerülni."

Támogatók: Szimpla Kert, LUMEN, Erzsébetváros Önkormányzata, K28 Galéria, Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

Idővonal Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek