Csalog Gábor, Kemenes András és a Ludium együttes

     
elővételben: 1500 Ft / aznap: 1800 Ft
Trafó bérlet érvényes
Trafó Különóra február 25-én 18.30-as kezdettel! Molnár Szabolcs Széljegyzetek talált tárgyakhoz címmel Kurtág Györgyről tart előadást. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csalog Gábor minden évben koncertezik nálunk és mindig kedvet kapunk a folytatáshoz. Legtöbbször zongoristaként, legutóbb zeneszerzőként találkozhattunk vele, most pedig zenekarvezető-zongoristaként mutatja be kiváló Kurtág együttesét.

A Csalog Gábor irányításával indult Ludium együttes változatos összetétele az elmúlt évtized kiemelkedő zeneakadémiai növendékeiből kristályosodott ki. Célja elsősorban Kurtág György életművének ápolása, a szerző szellemével, időnként jelenlétével és instrukcióival támogatva. Az alapítókhoz utóbb Szalai András cimbalomművész, Bodrogi Éva és Szakács Ildikó énekesek, valamint Kemenes András zongoraművész csatlakoztak, utóbbi a szakmai irányításban is részt vesz. Az elmúlt évek koncertjein az együttes teljesítményét a szerző, Kurtág György, valamint a szakma és a kritikusok legmagasabb fokú elismerése kísérte.

„...benyomásom a művészekről, Csalog fiatal növendékeiről: vidáman komoly, keményen dolgozó, emberi-közösségi kapcsolatba került csapat ... A sok rövid Kurtág-darab közben mind ott szorongtak a dobogón vagy az előtte álló székeken, s úgyszólván percenként váltogatták egymást, így igazi ciklus vált az apró zenei gondolatokból... Remélem, csak kezdetét láttam valaminek. Sok ilyen műhelyre volna szükség, ilyen csendes erőt sugárzó vezetővel.” (Dobszay László, Muzsika, 2010 október)

A februári koncert különlegessége a Kurtág-zene groteszk oldalát felmutató, harsonára, piccolóra és gitárra írt Kis csáva. Elhangzik két fontos, ritkán hallható dalciklus: a Tandori-verseket felhasználó Eszká-emlékzaj, valamint a Téli alkony emlékére, közöttük pedig vonósnégyes, cimbalom és zongora számok.

„A Csalog-koncert voltaképpen intézmény - írta róla egyik kritikusa, és ez lehet, hogy némiképp túlzás, de az tény: ha Csalog Gábor zongoraművész valahol koncertet ad, arra mindenképpen érdemes odafigyelni. Egyrészt nem teszi ezt túl sűrűn, másrészt hangversenye garantáltan szellemi utazás is.”
(Népszabadság)


Csalog Gábor Kurtág Györgyről és a Ludium együttesről - a Fidelio 2011-ben, Kurtág 85. születésnapja alkalmából készült videóanyagában:


Közel egy évtizedes nagyinterjú Csalog Gáborral:
http://jelenkor.net/main.php?disp=disp&ID=504

Csalog Gábor – portréanyag:
http://nol.hu/lap/arcok/20100916-a_szabadsagvagy_rabja


PROGRAM

Egy téli alkony emlékére
SZAKÁCS Ildikó – ének / vocal
SZALAI András - cimbalom / dulcimer
TORNYAI Péter – hegedű / violin

Eszká-emlékzaj
BODROGI Éva – ének / vocal
DÓCZI Áron – hegedű / violin

A kis csáva
BÁN Máté – piccoló / piccolo
KOVÁCS Balázs - harsona / trombone
TIMÁR Levente – gitár / guitar

Doloroso
BÁN Máté – fuvola / flute

Szálkák
SZALAI András – cimbalom / dulcimer

Moments Musicaux
DÓCZI Áron és PINTÉR Dávid – hegedű / violin
TORNYAI Péter – brácsa / viola
MÓD Orsolya – cselló / cello

Játékok
CSALOG Gábor, KEMENES András – zongora / piano

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek