smART! XTRA @ Bánkitó

Jegyinformáció a Bánkitó oldalán.
A smART! XTRA fesztivál különkiadása, az OPEN DATA! // Közös tudás a tudatos adathasználat jegyében, testszignálokból születő táncelőadás, közbeszerzési adatokból szerkesztett grafikus kottákon alapuló vizuális zenei performansz, kreatív adatvizualizációs workshopok és adatalapú installáció formájában kérdőjelezi meg a biztosnak hitt evidenciákat és definiálja újra a különböző tudástartalmak közötti összefüggéseket. Ki gondolná, milyen izgalmas relációkat rejtenek a legkülönfélébb adatokat rendszerező táblázatok és tényhalmazok?
 
Szerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
 
http://bankitofesztival.hu
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
Gryllus Ábris: BIZALOM
adatvizualizációs installáció
http://abrisgryllus.com
 
július 13-14-15. / Tószínpad melletti lelátó
 
A BIZALOM elsődlegesen vizsgált alanya a Hold, annak tömegvonzása és a vele kapcsolatos ellentmondások. Egy olyan természeti erő, melyről pontosan tudjuk, hogy létezik és hat ránk, mégis nagyon kevés és csak áttételes empirikus tapasztalatunk van róla. Bár a róla megszerzett csillagászati ismeret kollektív tudatunk része, mégis rengeteg hiedelem, ezoterikus elképzelés, összeesküvés elmélet és babona tárgya. Az installáció központi eleme egy olyan műszer, mely az égitest Földre ható erejét méri hallható adatrendszerré alakítva azt. A Bánkitó látogatói a budapesti Horizont Galériában július 5-19. között kiállított TRUST c. mű streamelt frekvenciajeleit hallgathatják meg.
 
Együttműködő partner: Horizont Galéria
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
MOME Open: SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS 
service design workshop
http://ixd.mome.hu/sxd
 
július 14. / 15:30-17:30 Bánkgyöngye Panzió
 
A MOME OPEN Service Design módszertanát népszerűsítő demo workshopján a résztvevők megtapasztalhatják a tudatos és kreatív alkotás élményét és megtanulhatják, hogy hogyan, milyen stratégiai folyamatok mentén gondolkoznak a tervezők. A rendszerek és folyamatok megtervezésének gyakorlatai bármilyen problémamegoldó szituációban alkalmazhatóak, ahol kreativitásra, innovációra van szükség. A workshop során kiderül, hogyan lehet nagyon rövid idő alatt egy egyszerű feladatleírásból néhány alapvető tervezési eszköz alkalmazásával kézzelfogható eredmény.
 
Foglalkozásvezetők: CSERNÁTONY Fanni, PAIS Panni
 
Maximum létszám: 20 fő
Előzetes regisztráció július 1-10. között az andrea@trafo.hu címen
A workshop nyelve magyar. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítjuk.
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
Connected Bodies: Connected Feelings
biofeedback performansz
http://harsanyireka.net
 
július 14. / 20:30-21:00, 21:30-22:00 Kisrét
 
Az új technológiai eszközök megjelenésének köszönhetően könnyedén tudjuk mérni az emberi test biológiai adatait, melyek jeleiből következtethetünk viselőjük érzelmi állapotára. Ma már az agyi aktivitást, az arckifejezéseket vizsgáló vagy éppen pulzusszámot mérő szenzorok lehetővé teszik a nem látható érzelmi reakciók vizualizációját is. A CONNECTED FEELINGS interaktív performanszban ezeket az adatokat jelenítjük meg felhasználva a közönség előadóra gyakorolt valós idejű fizikai és emocionális hatásait. A tükörképszerűen lemásolt ösztönös gesztusok absztrakt mozdulatokként és audiovizuális tartalomként köszönnek vissza. Vajon mennyire élünk vissza a táncos “kiszolgáltatott” helyzetével? Hol vannak az erkölcsi és morális határai egy ilyen típusú interakcióknak?
 
Előadók: Harsányi Réka, Szűcs Dóra Ida
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
Kitchen Budapest: BIG DATA
workshop
http://www.kibu.hu
 
július 15. /11:30 – 13:30 Bánkgyöngye Panzió
 
A Kitchen Budapest az általa tartott workshop keretein belül civil szervezetek számára kíván segítséget nyújtani adataik webes alkalmazásokon keresztül történő  feldolgozására és vizualizálására a fizettem.hu oldal országos adatbázisából kiindulva. A demo alkalmon a résztvevők megismerkedhetnek az adatvizualizáció történetével és maguk is végighaladhatnak az adatgyűjtés – eszközválasztás – adatfeldolgozás – konkrét vizualizáció (diagramok, grafikonok, táblázatok stb.) – hatékony prezentáció példafolyamatán.
 
Foglalkozásvezetők: MAKRAI Patrik, MAKRA Sándor
 
Maximum létszám: 20 fő
Előzetes regisztráció július 1-10. között az andrea@trafo.hu címen
A workshop nyelve magyar. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítjuk.
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
 
 
JazzaJ – K-Monitor: INFOMUSIC
vizuális zenei performansz
http://jazzaj.hu
http://k-monitor.hu/fooldal
 
július 15. / 15:30 – 16:30 Polgármesteri Hivatal
 
Az adatalapú zeneszerzés napjaink számítógépes környezetében mindinkább új lendületet kap. Az elmúlt évtizedekben több száz grafikus partitúra, sajátos kombinatorikus logikán alapuló, hangművészeti alkotás született. A különféle szoftverek széles lehetőségek tárházát nyitották meg a zeneszerzők számára a különféle adatbázisok zenévé alakítására. Így válhatnak például különböző értékgörbék, közbeszerzési ábrák vagy valutaárfolyamok egy-egy szerzemény ihletőivé. De hogyan érvényesülhet értékítélet a zene nyelvén? Hogyan tud az infomuzsika összefüggéseket kiemelni, relációkra rávilágítani?
 
Közreműködik: RUBIK Ernő, BOLCSÓ Bálint, KOVÁTS Gergő, LÉDERER Sándor
 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek