PanoDráma: 174/B - Az igazság szolgái

2200 Ft / diák: 1800 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

Próbanapló 5.       Próbanapló 4.       Próbanapló 3.       Próbanapló 2.     Próbanapló 1.


angol felirattal

“Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)


 
A PanoDráma legújabb előadása a tőlük már ismert dokumentumszínházi módszereket Augusto Boal közösségi színházi metódusával ötvözi. Ez a munka a 174/B paragrafust vizsgálja, mely eredetileg a kisebbségek védelmére szolgál  és amelyet Magyarországon talán egyedülálló módon ellenük fordít a jog.
Sajóbábonyban még folyik a per, amely a cigányokat vádolja „a magyarok” közössége elleni bűntettel,  mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele.
Az eredeti interjúk fókuszában ezúttal a szétvert Suzuki utasain, a bűnös és az ártatlan vádlottakon kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. A verbatim módszerrel, profi színészekkel készült előadás mellett párhuzamosan próbál két drámapedagógus Galgagyörkön, Sajókazán, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll majd össze a 12 fős esküdtszék, mely minden este egy-egy bemutatott esetet tárgyal meg a közönség előtt, és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.


 
           
Előadják:
Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, valamint 12 civil esküdt
Video: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes 
Zeneszerző: Melis László
Önkéntesek: Gábor Sára, Kallos Viola, Szilágyi Áron, Vajda Viktória
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika
Koncepció, kreatív producer: Lengyel Anna


 
Támogatók: NEFMI, NKA, OSI, Kultúra Program, Szinhaz.hu
Koprodukciós partnerek: Archa Színház, Stanica Žilina - Zarečie és 5teKwartier

www.panodramaplays.blogspot.com
 

„Színházként, társadalmilag, civil szerepvállalás tekintetében (...) remek, fontos, jelentős és súlyos munka a PanoDrámáé."
(Kovács Bálint, www.egyfelvonas.postr.hu
 
http://egyfelvonas.postr.hu/gorog-tragedia-sajobabonybol
 
 
„A PanoDráma, amint a nemzetközi színházi világ élcsapatai, nemcsak színházi előadásokat hoz létre, de szakmai és civil közegben is komplex módon tevékenykedik.  (...) A téma, hogy úgy mondjam, ideális: a történetet feldolgozó játék átfogó és a társadalom szinte minden szegmensét érintő problémát tesz vizsgálata tárgyává. (...) Érdekfeszítő, és valóságos élményt ad, olyat, amelynek szűkebb műfaji definícióját már nem is fontos hangsúlyozni, mert egyszerűen színház, jó színház.
(...) A szociológiai pontosságú szövegben a dramaturgok megtalálják a költészetet."
(Proics Lilla: Az az igazság, hogy szóhoz sem jutok, www.szinhaz.net)
 
http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36523:az-igazsag-az-hogy-szohoz-sem-jutok&catid=13:szinhazonline&Itemid=16
 
 
„Megérdemli a fokozott figyelmet, ahogy a szemünk előtt keresgéli, majd megtalálja saját színházi útját az a formáció, amely a szó szerinti – verbatim – dokuszínházban utazik. Vagyis a rögvalóságot tárja elénk, annak is evidensen a legérzékenyebb területeit; ekként nyugodtan mondhatjuk, hogy a "remény színháza" ez, amely azzal a végeredménnyel kecsegtet, hogy hibáinkkal szembenézve javítunk rajtuk, tanulunk belőlük."
(Csáki Judit: Tizenketten, dühösen, Magyar Narancs 2012.12.06)
 
http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/tizenketten-duhosen-82785
 
 
"A nézők egy olyan játékban vettek részt, ami akár Magyarország nagykorúvá válásának a tesztje is lehetne; annak a vizsgálata, hogy tudunk-e felelősen gondolkodni, dönteni saját honfitársaink ügyében. Fontos és örömteli hír, hogy az esküdtszék tizenkét tagja képes volt erre. Sőt úgy tűnt, hogy érveikben, meglátásaikban, érzelmi intelligenciájuk megnyilvánulásaiban a józan ész kerekedik felül."
(Rádai Andrea: Gondolkodni ér, www.revizoronline.hu)
 
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4256/panodrama-174-b-az-igazsag-szolgai-trafo/
 

 

 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • hétköznapokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek