PanoDráma: 174/B - Az igazság szolgái - ősbemutató

2200 Ft / diákjegy: 1800 Ft / Trafó bérlet érvényes
23-án pénteken angol tolmácsolással!

24-én szombaton, 22 órai kezdettel közönségtalálkozó lesz a Kávézóban az előadás résztvevőivel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Próbanapló 5.       Próbanapló 4.       Próbanapló 3.       Próbanapló 2.     Próbanapló 1.


“Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

2009 márciusában, nem sokkal a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után Miskolcon cigányok egy csoportja megtámadott egy autót, amely a házaik közelében cirkált éjszaka. Az autóban százezer forintos kár keletkezett, a benne ülők könnyebb hámsérüléseket szenvedtek. 2009 novemberben Sajóbábonyban szintén cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. Az autóban komoly károk keletkeztek, súlyos személyi sérülés itt sem történt. 2009 szeptemberben a józsefvárosi Tavaszmező utcában egy főleg cigányokból álló társaság megtámadott egy diákot. Többen megütötték, kergették, fenyegették. (Forrás: www.index.hu) A vád minden esetben a fenti paragrafusra hivatkozott, vagyis hogy a támadások motivációja a magyarok gyűlölete, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele. Miskolcon első fokon 11 ember 41 év börtönbüntetést kapott (ám az esetet most újra tárgyalják), a Tavaszmező utcában hét embernek 29 év jutott. Sajóbábonyban új tárgyalást rendeltek el.
2011 március 25-e óta folyik a romák elleni támadások elkövetésével gyanúsított négy férfi pere a Pest megyei bíróságon.  A PanoDráma alkotócsapata kezdettől rendszeresen látogatja a tárgyalást, de Miskolcon is forgat a sajóbábonyi és a miskolci ügyekben.
 


Az eredeti interjúk fókuszában ezúttal a vádlottakon és a sértetteken kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. Ők már a hazai igazságszolgáltatási rendszer átalakítása, a fékek és ellensúlyok rendszerének felborítása előtt is tanulságos szereplői voltak a magyar közéletnek.
A verbatim módszerrel, profi színészekkel készült előadás mellett párhuzamosan próbál két drámapedagógus Augusto Boal fórumszínházi módszereivel hétvégénként három intenzív napon Galgagyörkön, Bagon, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll majd össze a 12 fős esküdtszék, mely minden este megtárgyalja a bemutatott eseteket és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.


           
Előadják:
Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, valamint 12 civil esküdt
Video: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes 
Zeneszerző: Melis László
Önkéntesek: Gábor Sára, Szilágyi Áron, Vajda Viktória
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika
Koncepció, kreatív producer: Lengyel Anna


 
Támogatók: NEFMI, NKA, OSI, Kultúra Program, Szinhaz.hu
Koprodukciós partnerek: Archa Színház, Stanica Žilina - Zarečie és 5teKwartier

www.panodramaplays.blogspot.com
 TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • hétköznapokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek