Nyitott Műterem #07 - Keresztesi Botond

A Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programokat kínál; többek között live seteket, online táncórákat, webinarokat, beszélgetéseket és speciális online előadásokat. A programsorozat része a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat hetedik eseményén, január 21-én Keresztesi Botond budapesti műtermébe látogatunk el Miklósvölgyi Zsolt szerkesztő, kritikus, a Technologie und das Unheimliche és a Hungarofuturista mozgalom társalapítója, a Café Bábel folyóirat szerkesztője vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

A sorozat további alkalmai:

https://trafo.hu/openstudios

Keresztesi Botond munkái elsősorban a figurális alapokon nyugvó festészet médiumához köthetők - képeinek kiindulópontját jellemzően mindennapi, ikonikus használati vagy dísztárgyakról készült, interneten talált vagy saját készítésű fotók jelentik. Keresztesi festményein kollázsszerűen olvadnak egymásba különféle művészet-, grafika- és designtörténeti referenciahálók, idők, síkok és terek. Egyes munkái a korai magyar avantgárd festészetéhez és a negyvenes évek plakátművészetéhez kapcsolhatók vizuálisan, más alkotásainál a nyolcvanas évek tárgykultúrája, popkultúrája és az időszak reklámjainak vizualitása köszön vissza. Keresztesi vásznain lazán megférnek egymás mellett Magritte és de Chirico metafizikus minimalizmussal átitatott figurális idézetei; a trecento tájképfestészetet referáló képstruktúrák, antik szobortorzók, Henry Moore, vagy Brancusi alkotásai.

Keresztesi számára ezen túl fontos viszonyítási pont a számítógép virtuális felületeinek látványa, a stock-fotók, a különféle filterek vagy a 3D-renderelés effektjei. Sajátos, szürrealitásba hajló, meglepő képzettársításokkal operáló formanyelve tárgyak és szimbólumok vizsgálatán keresztül fejt vissza a múltból eredő, de a jelent is meghatározó narratívákat.

Keresztesi Botond (1987) a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán végzett. 2016 és 2018 között Derkovits-ösztöndíjban részesült. Egyéni kiállításai a budapesti Trapéz Galériában, az Artkartell Project Spaceben, a Labor Galériában, az ENA Viewing Spaceben és a Horizont Galériában, a berlini Future Galleryben, a kassai VUNU-ban, a drezdai Schimmel Projectsben, a vijhuizeni Kunsfortban, a párizsi Gallery Derouillonban és a selmecbányai Banská Štiavnicában voltak láthatóak. Többek között a New York-i The Hole, a malmöi Karl Kostyál Gallery, a berlini Future Gallery, a prágai Litost Gallery, a milánói Villa Vertue Masolo, a berlini Storage Capacité, a Magyar Nemzeti Galéria, a budapesti Art Quarter Budapest (AQB) Project Space, az oslói Schloss, a rigai 427 Gallery és a bonni Künstlerforum Bonn csoportos kiállításain is szerepelt.

www.botondkeresztesi.com


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek