Roee Rosen: Kafka for Kids

18:00 Sírás nevetésig | Kurátori tárlatvezetés
18:30 Roee Rosen: Kafka for Kids, 2022 (zenés vígjáték, 111 perc) | filmvetítés

A filmvetítést megelőzően 18 órától Johan Gustavsson és Clara Pallí Monguilod (1646, Hága) kurátorok tartanak tárlatvezetést a Sírás nevetésig című kiállításban.

A tárlatvezetés és a filmvetítés nyelve angol. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
  
Roee Rosen Kafka for Kids című filmjének vetítésére - mely a film hazai premierje - a Sírás nevetésig című kiállítás kísérőeseményeként kerül sor. A Kafka for Kids zenés vígjáték egy olyan televíziós sorozat fiktív pilot epizódja, amely Kafka meséit igyekszik hozzáférhetővé tenni a kisgyermekek számára. A film egy gyerekeknek szóló tévéműsor formájában Kafka klasszikus történetét, Az átváltozást beszéli el, és a könnyed formátum ellenére összetett témákat tárgyal. Egy varázslatos, meseszerű házban egy nagyszülő-figura olvassa fel Az átváltozást olyan szereplők társaságában, mint LámpásnéAsztalúr és A rossz hírek vivője. Ezek a figurák vezetik végig nézőt a történeten, és egy játékzenekar kíséretében időnként dalra is fakadnak. A filmben a jognak Kafka életművében és az életében is betöltött szerepe is előtérbe kerül, így bizonyos kérdések mind érzelmi és képzeletbeli, mind jogi és politikai síkon is értelmeződnek Rosen munkájában. Mi a gyermek? Meddig marad egy gyermek gyermek? A film maga is egyfajta átalakuláson megy végig, miközben olyan jogi bonyodalmak vizsgálatára is kitér, mint például a gyermekkornak a katonai jog által meghatározott fogalma – a dokumentarista anyagok szikárságát azonban azoknak személyes és erotikus regiszterei ellenpontozzák.
 
Roee Rosen (1963) izraeli-amerikai képzőművész, filmrendező és író praxisa elsősorban a vágy és a strukturális erőszak ábrázolásának lehetőségével foglalkozik. Többrétegű és provokatív munkái gyakran megkérdőjelezik a múlt és a jelen, a dokumentumfilm és a fikció, a politika és az erotika közötti határokat. A művész fiktív karakterek, ikonográfiai motívumok és kódok széles skáláját használva nemcsak a történelmi avantgárd kánonját, hanem a populáris médiát, a politikai propagandát és a klasszikus gyermekmeséket is referenciaként használja.
 
Roee Rosen művei láthatóak voltak a koppenhágai Charlottenborg Kunsthalban (2019), a dublini Arts Project Centre-ben (2019), a párizsi Centre Pompidou-ban (2018), a documenta 14-en (2016), a La Roche sur Yon fesztiválon (2013), az Oberhauseni Filmfesztiválon (2012) és a a Velencei Filmfesztiválon (2011). Kafka for Kids című filmjét beválogatták a rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába (2022), 2022 végén a Kunstmuseum Luzernben nyílt egyéni kiállítása. Rosen elnyerte az Orizzonti-díjat (2011), különdíjat kapott a Római Nemzetközi Filmfesztiválon (2013), a legjobb film díját nyerte el a Bukaresti Nemzetközi Kísérleti Filmfesztiválon (2014), és jelölték az Európai Akadémia díjra (2011), emellett több más díj nyertese és jelöltje volt. Rosen két legutóbbi könyvét a Sternberg Press adta ki, jelenleg pedig egy, a grazi Steirischer Herbst fesztivál által kiadott könyvön dolgozik. Rosen jelenleg az izraeli Beit Berl Főiskola Ha'Midrasha Művészeti Karán és a Bezalel Művészeti és Design Akadémián oktat.
 
Támogatók: NKA, Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, Haagse Kunst- en Cultuurprojecten
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek