A fantázia mint az alkotás motorja: Joseph Lee koreográfus workshopja

Célközönség: Képzett táncosok lehetőleg koreográfiai érdeklődéssel vagy tapasztalatokkal 

Joseph Lee, a hongkongi Unlock Dancing Plaza kortárs tánctársulat művészeti igazgatója koreográfiai workshopot tart táncosok számára. A cél egy sor irányított kreatív feladat segítségével a kreatív potenciál felszabadítása egy nyitott téren és közösségen, valamint a művészi gyakorlaton keresztül.

Lee mint előadóművészeti-kurátor, koreográfus és előadóművész a háromórás workshopot találkozási pontként fogja fel, és biztonságos teret hoz létre az egyéni kreatív munkák megtámogatására. A workshop során a résztvevők mindegyike egyrészt  a saját anyagán dolgozik, másrészt Lee segítségével  és a csoport többi tagjával együtt konkrét kérdéseken, eszközökön és visszajelzési módszertanon keresztül performatív aktusokká alakítják át ötleteiket. Lee kérdések és a fantázia segítségével a mű és az alkotó között feszülő kritikai távolságot próbála tágítani, hogy ez a  távolság lehetővé tegye a szabadság, a játékosság és a kreativitás kibontakozását.

Joseph Lee koreográfus kurátori érdeklődése a helyi kortárs tánc ökológiájának figyelmen kívül hagyott aspektusaira összpontosít, és a kurátori projektek különböző formáit kutatja, hogy bővítse a testet, mint elsődleges médiumot középpontba állító kreatív munka perspektíváit. E felfogás mentén egy sor kortárstánc előadás és csereplatform kurátoraként – köztük a #DANCELESS komplex kortárs táncfesztiválon – dolgozott, amelynek középpontjában rezidenciák állnak. Részt vett a dance-to-be helyi alkotótársi programban, valamint az Open Research Week közös tanulási platformon. Kurátori fókuszában az alkotói folyamaton belüli tudástermelés, -megőrzés és -terjesztés, a kulturális és művészeti kontextusokon átívelő párbeszéd, valamint közösségi gyakorlatokon keresztül megvalósuló kreativitás áll.

Személyes munkáiban Lee a popkultúrát, szimbólumokat és reprezentációkat, valamint a test, a tánc és a képek közötti átfedéseket és hiányosságokat vizsgálja. Különböző performatív stratégiákon keresztül olyan kétértelmű teret épít, amely a megszokott érzékszervi tapasztalatok és a szemlélődő találkozások között húzódik, arra invitálva a közönséget, hogy egy ismeretlen térből vizsgálja újra a jelen pillanat élményét. Művészi gyakorlatainak és performanszainak a helyszínei többek között élő előadások, mozgóképek, szövegek, színházi tér, alternatív terek és koreográfiai megközelítések, amelyekkel különböző kurátori projekteket konceptualizál.

Koreográfiai munkái közé tartozik a Folding Echoes (2016), a Two Solos, One Dance, Three Frames (2021), a Slow Dance: Latin Dance (2022), és ennek a munkának három lehetséges címe van: (2023). Művei az évek során többek között Japánban, Koreában, Németországban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban turnéztak.
Lee 2017-ben elnyerte a hongkongi fiatal művészeknek járó  művészetfejlesztési díjat.

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékod, kérlek az alábbi emailcímen jelezd nekünk: jegypenztar@trafo.hu
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek