Hangover Reading Club #1 - Ökológiák

A Trafó Galéria új, szombat délelőtti olvasóköre olyan friss elméleti megközelítésekkel és kritikai nézőpontokkal foglalkozik, melyek az emberinél tágasabb világokba és a megszilárdultnak hitt rendszereken túlmutató áramlásokba engednek bepillantást. A felkért kurátorok, művészek vagy elméleti szakemberek által vezetett egyes alkalmak – a Trafó Galéria aktuális kiállításaihoz is kapcsolódva – többek között a poszthumán elméletek, az ökofeminizmus, a queer-ökológiák, a hidrofeminizmus, a spekulatív realizmus és az objektum-orientált ontológia mentén kezdeményeznek beszélgetést.

Az olvasókör bevezető alkalma 2019. szeptember 28-án délelőtt 11 órától lesz, melyet Soós Borbála kurátor vezet majd.

Az olvasókör első alkalma az ökológia fogalmát járja körül, melyre mindennapi életünket és tetteinket meghatározó, egymást keresztező komplex kapcsolatok rendszereként tekint. Ez egy olyan szemlélet, ami a humán és a nonhumán, a természet és a kultúra, a technológia és a föld, a természetes és a mesterséges szétválasztása, és ellentétbe állítása helyett a kapcsolatokra és a dolgok egymáshoz való viszonyaira koncentrál - így képes arra, hogy áthangolja a világról való beszéd módját.

Az olvasókör keretében az ökológiával mint összetett fogalomrendszerek megragadására alkalmas ernyőfogalommal foglalkozunk majd, és ennek segítségével kísérelhetjük meg egy olyan fogalmi háló felvázolását, melynek alkotóelemei egy ’intra-aktív’ folyamaton keresztül kapcsolódnak és tapadnak egymáshoz. Olyan fogalmakat és jelenségeket vizsgálunk majd, mint az ökozófia, az adatlogikai megközelítés (’the datalogical’), az öntanuló algoritmusok és az emergencia, valamint a hidrofeminizmus. Utóbbi a víz ökológiáját térképezi fel; hogy a víz miként áramlik rajtunk keresztül, és hogyan kapcsol össze bennünket másféle testekkel és másféle valóságokkal. Különböző típusú szövegekkel ismerkedünk majd közösen, többek között tudományos-fantasztikus regényrészletekkel, művészetelméleti szövegekkel, művészek által írt szövegekkel, filozófiával és terepmunka során lejegyzett szövegekkel. Olyan szerzők szövegei lesznek majd terítéken, mint például Gregory Bateson, N. Katherine Hayles, Luciana Parisi, Donna Haraway, Astrida Neimanis, Manuel de Landa, Baruch Spinoza, Rosi Braidotti, Karen Barad és mások.

A Hangover Reading Club-on megbeszélésre kerülő szövegek vegyesen angol és magyar nyelven olvashatók majd, a beszélgetések pedig magyarul zajlanak. Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó szövegeket előzetesen emailen elküldjük az érdeklődőknek, az első alkalomra azonban nem szükséges előzetesen felkészülni. A lassan ébredőkre és kora reggeli piaclátogatókra is gondolva az olvasókör 11 órakor kezdődik.

A sorozat ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A sorozat további programjai az alábbi linken érhetőek el.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek