Hangover Reading Club #12 - A hosszú-covid és az egészségipar

A Trafó Galéria olvasókörének következő alkalma, 2022. október 8-án (szombaton) délelőtt 11:30-kor kezdődik. Megtartó rendszerek című eseménysorozat részeként megvalósuló olvasókört Rowena Harris képzőművész vezeti.

“Az egészségipar egy hatalmas és kiterjedt rendszer... Gyökerei mélyre nyúlnak, történelme és jelene mindenhez kapcsolódik, beleértve az eugenikát, a kapitalizmust, a gyarmatosítást, a rabszolgaságot, a bevándorlást, a háborút, a börtönöket és a reproduktív elnyomást. Nem választható külön sem a fogyatékosság-ellenesség (ableizmus) történetétől, sem bármely elnyomó rendszertől.” - Mia Mingus, Medical Industrial Complex Visual, 2015

“Egyrészt az izomdisztrófiában (izomsorvadásban, izomgyengeségben) szenvedők elutasítják azt a gyakran rájuk erőltetett megközelítést, amely betegségüket testi-lelki eredetűként határozzá meg, másrészt a krónikus fáradtság szindrómában (ME/CFIDS, hosszú-covid) szenvedők azért küzdenek, hogy elismerjék testi-lelki gondjaikat, amiket mind az orvosok, mind a média elbagatellizálnak és figyelmen kívül hagynak. Ez a két dinamika látszólag ellentétes, de valójában egy irányba mutat, hisz rávilágít  a saját hatalmával visszaélő és az egyéni zsigeri tapasztalatainkat semmibe vevő egészségipar működésére.” - Eli Clare, Brilliant Imperfection, 2017.

A hosszú-covid a legújabb azon betegségek sorában, melyek esetében a betegeknek küzdeniük kell azért, hogy higgyenek nekik, és azt tapasztalják, hogy az orvosok újra és újra megkérdőjelezik panaszaikat. A krónikus fáradtság-szindrómához (ME/CFS), a fibromyalgiához (izomrostfájdalom), a krónikus Lyme-kórhoz, az endometriózishoz és más betegségekhez hasonlóan a hosszú-covidra is jellemző, hogy az egészségipart behálózó előítéletek, hatalmi struktúrák és kiváltságok gátolják a gyógymód felé vezető tudás fejlődését. Rowena Harris egy olyan szövegalapú gyakorlat kialakításán dolgozik, amely az egyre nagyobb láthatóságot kapó hosszú-covid állapotot feminista megközelítésű és kritikai fogyatékosság-elmélettel (crip theory) kapcsolatos kontextusba ágyazza be.

Az olvasókör központi szövege Eli Clare 2017-ben megjelent Brilliant Imperfection (Briliáns tökéletlenség) című könyvének Structure of Cure (A gyógyítás struktúrája) című fejezete lesz, amely azt vizsgálja, hogy a faj, az osztály, a nem, a szexualitás és a fogyatékosság miként hálózzák be a gyógyítással kapcsolatos ideológiákat, és hogy ezek a beállítódások és megközelítések miként irányítják az egészségipart. Az olvasókör alkalmával tárgyalt szövegek a hosszú-coviddal és a gázláng-effektus pszichológiai fogalmának azon fajtájával is foglalkoznak majd, mely során az orvos kérdőjelezi meg a beteg tapasztalatait. Rowena Harris ezeknek a szövegeknek a beemelésével a gyógyítás struktúrájának a hosszú-coviddal való összefüggéseit tárja majd fel a résztvevőkkel való beszélgetés során.

Rowena Harris (1985, Norfolk) Birminghamben él és dolgozik. Videóművein, számítógépes grafikáin, szobrain, installációin, írásain és általa szervezett beszélgetéseken keresztül az emberi testeken keresztül áramló és azokra visszaható biokulturális és társadalmi-orvosi dinamikákat vizsgálja. A kritikai fogyatékosság-elméletre (crip theory), a hosszú-covid és a krónikus fáradtság szindróma tapasztalataira is támaszkodó munkái az elmúlt időszakban a fogyatékosság nem látható formáira és a fogyatékosság-ellenesség (ableizmus) struktúráira, valamint a társadalmi rendszeren belüli olyan hatalmi tényezőkre fókuszálnak, amelyek hatással vannak arra, hogy hogyan érzékeljük, értjük meg és értelmezzük saját testünket.

Harris jelenleg a londoni Goldsmiths College Művészeti Tanszékének PhD hallgatója. 2010-ben diplomázott a Goldsmiths College-ban, BA diplomáját a Falmouth Egyetemen szerezte. Részt vett a SPACE és a litván Rupert residency programjában, elnyerte a brit DYCP Arts Council England és a római The British School at Rome Sainsbury's ösztöndíjait. A közelmúltban egyéni kiállításai voltak a lisszaboni Las Palmasban; a római The Gallery Apartban; a manchesteri Object A és a londoni Coleman Projects intézményekben. Művei többek között szerepeltek a Trafó Galéria, a portói Culturegest, Fidelidade Art; a londoni ANGL Collective, a Copperfield Gallery, a Space In Between, a Tenderpixel, The Bluecoat, a Bloc Projects, a Flat Time House, a New York-i Agnes Varis Centre és a torinói Fondazione Memmo kiállításain.


A beszélgetés angolul, zoomon zajlik majd. A zoom linket és szövegeket előzetesen e-mailen elküldjük az érdeklődőknek (a szövegekért, kérjük, a gallery@trafo.hu címre írjanak). Az olvasókörön maximum 15 fő vehet részt. Az olvasókörön való részvételhez ajánlott, de nem elengedhetetlen, hogy a résztvevők elolvassák a Structure of Cure című szöveget, valamint a többi ajánlott olvasmányt. Az olvasókör egyes alkalmai, bár kapcsolódnak egymáshoz, nem egymásra épülnek, így bármelyik alkalommal lehet csatlakozni. A sorozat ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Az olvasókör a Trafó Galéria két, egymáshoz több szálon kapcsolódó kiállítását kiterjesztő Megtartó rendszerek című sorozatának (kurátorok: Gadó Flóra és Szalipszki Judit) részeként valósul meg. A sorozat az öngondoskodástól a kollektív gyógyulási folyamatokig ívelően különféle gondoskodási formákhoz kapcsolódó stratégiákkal és megküzdési mechanizmusokkal foglalkozik. A programsorozat nem pusztán reflektál a betegség, a gyógyítás és a gondoskodás területén lezajló, a Covid19-világjárvány óta még aktuálisabb paradigmaváltásra, hanem a válsághelyzetet csillapító lehetséges alternatívák felmutatására is vállalkozik.

További információ
Megtartó rendszerek című eseménysorozat
A Trafó Galéria Hangover Reading Club című olvasóköre
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek