Hangover Reading Club #13: Az ápolás természetrajza

A Trafó Galéria olvasókörének következő alkalma, 2022. november 19-én (szombaton) délelőtt 11:30-tól kezdődik. Az olvasókört Szűcs Teri kritikus, irodalomtörténész vezeti.

Az olvasókör keretében a vizuális művészetek, az antropológia és az autobiografikus irodalom felől az ápolás és a gondoskodás folyamataival, különös tekintettel a demenciával élőkről való gondoskodással foglalkozunk. A beszélgetés a queerelmélet megközelítése mentén a demenciából adódó állapotot nem valamiféle leépülés vagy periférikusság folyományaként értelmezi, hanem kritikai attitűdként, sőt, lehetőségként és erőként.

A demenciával élők gondozásának tapasztalata világossá teszi, hogy a törések nélküli „egészséges” személy normatív és elnyomó koncepciója helyett közelebb vezet a másik (és önmagunk) megértéséhez, ha elfogadjuk ezeknek az interperszonális viszonyoknak a decentralizált és töredékes voltát. Az olvasókör során az identitás fogalmain és a nyelvhasználat vizsgálatán keresztül gondolkodunk közösen arról, hogy az ápolás és a gondoskodás mint oda-vissza ható folyamatok hogyan szervezik intim kapcsolatrendszereinket.

Az olvasókör alkalmával Danica Knezevic képzőművész videó-műveivel, Linn J. Sandberg Dementia and the Gender Trouble?: Theorising Dementia (2018) és Janelle S. Taylor On Recognition, Caring, and Dementia (2008) című tanulmányaival, valamint a Visszatért hozzám az emlékezet című blog néhány szövegével foglalkozunk.

Szűcs Teri irodalomtörténész, kritikus, jelenleg Budapesten és Mariborban él. Visszatért hozzám az emlékezet címmel blogot vezet demenciával élő édesanyja gondozásának tapasztalatairól.


Az olvasókör a Trafó Galéria két, egymáshoz több szálon kapcsolódó kiállítását kiterjesztő Megtartó rendszerek című sorozatának részeként valósul meg. A sorozat az öngondoskodástól a kollektív gyógyulási folyamatokig ívelően különféle gondoskodási formákhoz kapcsolódó stratégiákkal és megküzdési mechanizmusokkal foglalkozik. A programsorozat nem pusztán reflektál a betegség, a gyógyítás és a gondoskodás területén lezajló, a Covid19-világjárvány óta még aktuálisabb paradigmaváltásra, hanem a válsághelyzetet csillapító lehetséges alternatívák felmutatására is vállalkozik.

A Hangover Reading Club-on megbeszélésre kerülő szövegek vegyesen angol és magyar nyelven olvashatók, a beszélgetések pedig magyarul zajlanak. Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó szövegeket előzetesen emailen elküldjük az érdeklődőknek (a szövegekért, kérjük, a gallery@trafo.hu címre írjanak). A nyomtatásról vagy az olvasáshoz szükséges eszközről a résztvevőknek kell gondoskodniuk. Az olvasókör egyes alkalmai, bár kapcsolódnak egymáshoz, nem egymásra épülnek, így bármelyik alkalommal lehet csatlakozni. A sorozat ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ
Megtartó rendszerek című eseménysorozat
A Trafó Galéria Hangover Reading Club című olvasóköre

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek